Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia, trasă de islamiști în jihad (Spiegel)

Este coșmarul guvernului de la Ankara: de ani buni încoace, autoritățile turcești se tem de implicarea involuntară în lupta extremiștilor islamici. De marți însă, scenariul s-a adeverit. Întâi au fost răpiți mai mulți șoferi turci de camioane în nordul Irakului, apoi a fost luat cu asalt consulatul Turciei din orașul Mossul.
Alte titluri astăzi: Trei foști premieri francezi conduc opoziția conservatoare (France 24) și Capitale europene, lovite de greve (BBC News)

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, i-a amenințat pe extremiștii organizației ISIS promițând intervenții în forță dacă cetățenilor turci răpiți li se va înntâmpla ceva. Davutoglu a discutat despre situație cu omologul său american John Kerry, iar guvernul turc a convocat și o reuniune de urgență a NATO pe acest subiect. Nimeni nu ar trebui să testeze puterea Turciei, a afirmat șeful diplomației de la Ankara. Unele surse apropiate premierului Erdogan afirmă că ar fi fost răpiți 15 cetățeni turci printre care și consulul general al țării. Alte surse vorbesc despre până la 49 de ostatici.

Guvernul irakian a declarat în context că lucrează îndeaproape cu trupele kurde din nordul țării pentru a neutraliza amenințarea teroristă. Experții de securitate turci privesc cu îngrijorare la evoluțiile din Irakul învecinat, mai ales că Mossul se situează la doar 150 de kilometri de frontiera cu Turcia. ISIS a fost catalogat de autoritățile de la Ankara drept o amenințare pentru întreaga regiune. Organizația teroristă a activat până acum preponderent în Siria, la operațiunea din Irak nu se aștepta nimeni. Criticii premierului Erdogan îl acuză că prin sprijinirea rebelilor din Siria ar fi contribuit el însuși la proliferarea extremismului islamic în regiune. Turcia s-a poziționat de partea rebelilor sirieni de la începutul războiului civil din țara învecinată. Human Rights Watch afirmă că islamiști ar intra în Siria din Turcia și că și-ar procura și arme și bani de acolo. În plus, Turcia ar servi drept bază de retragere pentru extremiștii din Siria. Guvernul turc a respins aceste acuzații.

Trei foști premieri francezi conduc opoziția conservatoare (France 24)

Opoziția de dreapta din Franța – partidul UMP al fostului președinte Nicolas Sarkozy – a votat oficial o conducere interimară după o lungă perioadă de lupte interne pentru șefia formațiunii. Trei foști premieri ai țării vor prelua frâiele partidului într-o încercare de ieșire din criză și anonimat.

Jean-Pierre Raffarin, François Fillon și Alain Juppé sunt cei trei foști șefi de guvern instalați la conducerea UMP cu un vot aproape unanim al forurilor de partid. În octombrie este programat un congres al formațiunii la care se dorește alegerea unui nou președinte. Până atunci însă, UMP are cale lungă de străbătut pentru a împăca diferitele grupări din interiorul său. Interesele divergente ale acestora au dus partidul într-o criză profundă și i-au asigurat un scor deloc mulțumitor la ultimele alegeri. Deși se situează peste socialiști în preferințele alegătorilor, în Franța zilelor noastre clasarea aceasta nu e un motiv de mândrie. Socialiștii bat toate recordurile negative, așa că a-i depăși nu e o performanță. În schimb, UMP pierde teren în fața extremei drepte care a avut 5% în fața conservatorilor. Partidul este măcinat și de mai multe scandaluri publice. Fostul președinte al UMP a trebuit să demisioneze după ce s-a aflat că partidul ar fi încercat acoperirea a 10 milioane euro cu facturi false. Fostul președinte Nicolas Sarkozy a tras și el formațiunea în scandaluri de finanțări ilegale de campanie. Apoi, convorbiri ale fostului președinte cu avocatul său ar arăta că a și încercat să influențeze aceste anchete.

Capitale europene, lovite de greve (BBC News)

Transportul în mai multe orașe mari a fost paralizat de greve ale taximetriștilor. La Paris, această mișcare a fost acompaniată și de o grevă a căilor ferate.

Paris,Madrid, Londra, Berlin, Milano, dar și alte orașe mari europene au fost scena unor greve ale taximetriștilor nemulțumiți de amploarea la care au ajuns serviciile private de transport care folosesc aplicații de smartphone. Ei spun că acestea nu sunt supuse acelorași reguli precum serviciile de taximetrie și că reprezintă astfel o formă de concurență neloială. Ținta directă a protestului este aplicația Uber a unei firme americane care permite șoferilor privați să ofere servicii de transport. La Madrid, de exemplu, unde aplicația nu este funcțională, asociația celor 15.000 de taximetriști a cerut membrilor să oprească lucrul timp de 24 de ore. Greva a avut loc și la Barcelona, unde serviciul Uber este în funcțiune. La Londra, 4000 de taxiuri au blocat traficul din Trafalgar Square până la parlamentul Marii Britanii. De departe cea mai gravă situație a fost însă la Paris unde taximetriștii au blocat aeroporturile, au organizat un blocaj al autostrăzilor și centrului orașului mergând extrem de încet în rush hour. Adăugați la asta și greva de la căile ferate și vă puteți imagina ce zi au avut parizienii.