Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Un milion de brazilieni în stradă, un manifestant ucis” (Le Monde)

Chiar dacă cea mai mare parte a marilor oraşe au cedat presiunii populare şi au revenit asupra deciziei de majorare a tarifelor la transportul în comun, protestatarii brazilieni menţin presiunea.

Cel puţin un milion de persoane au protestat în stradă, în 80 de oraşe, într-o primă zi de acţiune naţională. Manifestaţiile au fost îndoliate de moartea unui protestatar, lovit de o maşină într-un oraş la 300 de kilometri de Sao Paolo. La Rio de Janeiro, unde avea loc meciul de fotbal Spania – Tahiti, 300.000 de brazilieni au protestat, şi asta după surse ale poliţiei. Deocamdată nu există nici un semn, că protestele, fără etichetă politică sau sindicală şi fără lideri declaraţi, ar da semne de liniştire. De fapt, scrie Le Monde, mişcarea cristalizează nemulţumirea generală a unei ţări emergente cu 194 de milioane de locuitori – servicii publice precare, de exemplu învăţământul şi sănătatea, corupţia clasei politice şi cheltuirea a 11 miliarde de euro pentru organizarea, în 2014, a campionatului mondial de fotbal. Preşedintele Braziliei şi-a anulat o vizită în Japonia şi a convocat o reuniune de criză a guvernului vineri dimineaţă.

„Liderul egipean este asediat de critici” (New York Times)

New York Times analizează anul care a trecut de la alegerea în Egipt a lui Mohamed Morsi drept preşedinte. Liderul este pur şi simplu asediat de critici, scrie ziarul american, care analizează mulţimea de motive ale nemulţumirii egiptenilor. În tot Egiptul, milioane de oameni au semnat petiţii care îi cer preşedintelui Morsi să renunţe la putere. Echipe de muncitori au trudit la fortificarea sediilor „Frăţiei Musulmane”, formaţiunea care l-a adus la putere pe Morsi. A fost nevoie de construirea unor adevărate bariere de protecţie care să oprească eventual mulţimile furioase care nu o dată au trecut de barajele poliţiei, scrie New York Times. La aproape un an de la alegerea drept preşedinte în primul scrutin liber, Mohamed Morsi se confruntă cu o nemulţumire aproape generalizată în Egipt. Morsi a moştenit un stat nefuncţional, afectat de decenii de conducere autoritară din partea lui Hosni Mubarak, care a marginalizat populaţia şi în acelaşi timp a întărit şi îmbogăţit o elită redusă numeric. Numai că în primul an de mandat al lui Morsi, lucrurile au mers din rău în mai rău, scrie New York Times. Odată cu sosirea caniculei, egiptenii se confruntă cu întreruperi ale curentului electric, oprirea furnizării de gaz metan şi cu o creşterea de nesuportat a preţurilor la alimente. Criza a devenit o gravă chestiune personală pentru cei mai mulţi dintre egipteni, mai scrie New York Times.

„Hollande închide uşa în faţa unei mari reforme în sectorul public” (Le Figaro)

La Paris, Le Figaro comentează iniţiativele preşedintelui Francois Hollande în domeniul securităţii sociale. Deschiderea unui nou front în lupta pentru noi locuri de muncă şi închiderea căilor deschise periculos în sectorul pensiilor sunt principalele idei prezentate de Francois Hollande în timpul celei de-a doua conferinţe pe teme sociale. „Reforma nu trebuie să aducă noi temeri peste cele vechi”, spune Hollande, care exclude prelungirea vârstei de pensionare peste nivelul de 62 de ani. Dincolo de subiectul sensibil al vârstei de pensionare, Hollande vrea să arate „mobilizarea” guvernului pentru a lupta împotriva şomajului. Trebuie găsite soluţii rapide pentru ocuparea a 100.000 de locuri de muncă, disponibile imediat, spune preşedintele francez. Totuşi, cea mai importantă parte a discursului lui Francois Hollande a făcut referire la formarea profesională, subiect asupra căruia partenerii sociali trebuie să cadă de acord până la sfârşitul anului. „Sistemul este prea opac, prea concentrat asupra salariaţilor deja calificaţi, prea împrăştiat”, susţine Hollande. Din această cauză, cele 32 de miliarde de euro cheltuite anual în acest domeniu nu îşi ating scopul, iar şomerii au parte de mai puţin de 13 procente din această sumă. În plus, salariaţii din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii care iau parte la programe de formare profesională sunt de trei ori mai puţini decât cei din marile companii.

„Universităţile cer desfiinţarea sistemului de acordare a burselor” (El Pais)

Decanii universităţilor spaniole au făcut front comun cerând ministrului educaţiei şi renunţe la un nou sistem în domeniul învăţământului superior, sistem care, în opinia lor, ar descuraja mii de tineri să mai meargă la facultate. La o conferinţă a universităţilor din Spania, decanii au avertizat că reforma educaţiei, aşa cum e văzută de guvern, nu va face decât să îi determine pe mii de tineri să nu mai ia în calcul studiile superioare, din cauza costurilor mari. În acest fel, aproape jumătate dintre tineri ar renunţa. „Există diverse păreri, unii spun că e vorba de 54 de procente, alţii de 48%, nu putem spune exact pentru că diferă în funcţie de regiune, fiecare având propriile reguli şi taxe”, anunţă un comunicat al profesorilor din învăţământul superior din Spania.