Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata irakiană se confruntă cu un colaps psihologic al militarilor în urma pierderilor şi a dezertărilor (Washington Post)

iraq-jihadist-flag_2947305b.jpg

militanti Statul Islamic în Irak şi Siria

Cei 300 de consilieri americani militari trimişi in Irak pentru a oferi asistenţă au găsit o armată în stare de criză, cu echipament insuficient şi afectată moral din cauza numărului mare de dezertări. Un sfert din trupele irakiene sunt incapabile de luptă, forţa aeriană este insignifiantă iar moralul în rândul trupelor este extrem de scăzut, în timp ce la nivel înalt armata este afectată de corupţie.

În timp ce unii experţi declară deja armata irakiană o forţă învinsă, gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria, care a demarat în ultimele două săptămâni o puternică ofensivă asupra armatei irakiene, a reuşit să captureze alte patru mari oraşe din Irak, toate cu acces la o autostradă care le asigură cale directă către Bagdad. Unul dintre oraşe se află la doar 100 de kilometri de capitală.

Cei 300 de consilieri militari trimişi in Irak pentru a oferi asistenţă au găsit o armată în stare de criză, cu echipament insuficient şi afectată moral din cauza numărului mare de dezertări.

Evaluările făcute de oficialii americani arată că un sfert din trupele irakiene sunt incapabile de luptă, forţa aeriană este insignifiantă iar moralul în rândul trupelor este extrem de scăzut, în timp ce la nivel înalt armata este afectată de corupţie.

Experţii şi analistii citaţi de Washington Post înaintează scenarii negative care indică o imposibilitate a recucerii teritoriilor ocupate în prezent de islamiştii ISIS timp de luni întregi sau chiar ani.

Privit de sus, tabloul arată un Irak în care liniile de pe hartă nu mai înseamnă foarte mult. Nordul şi vestul au devenit un rai pentru militanţii ISIS care au reuşit să şteargă graniţa dintre teritoriile pe care le ocupă în Siria şi cele noi cucerite din Irak. Sâmbătă ei au cucerit un punct strategic la graniţa cu Siria prin care pot muta acum cantităţi uriaşe de trupe şi arme în Irak.

Încă o înregistrare stânjenitoare pentru guvernul polonez apare în presă: Ministrul polonez de externe ar fi afirmat într-o discuţie privată că SUA oferă un fals sentiment de securitate (New York Times)

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, descrie relaţia cu Statele Unite ca fiind "fără nicio valoare" şi mai degrabă "dăunatoare, în condiţiile în care oferă Poloniei un fals sentiment de securitate", potrivit unei noi înregistrări stânjenitoare pentru Guvernul de la Varşovia, înregistrare scursă în presă.

Scandalul înregistrărilor ameninţă supravieţuirea Guvernului de centru-drepta condus de Donald Tusk, un susţinător ferm al parteneriatului strategic cu SUA. Cotidianul New York Times lansează şi două posibile teorii în scandalul înregistrărilor: acestea ar fi fost realizate şi scurse către presa fie de adversari politici, fie de agenţi ai Rusiei.

Şeful diplomaţiei poloneze ar fi fost înregistrat în timpul unei discuţii private cu Jacek Rostowski, fost ministru de Finanţe, într-un restaurant din Varşovia, la începutul acestui an, înaintea izbucnirii crizei din Ucraina. După izbucnirea crizei ucrainene, legăturile de securitate dintre Polonia şi SUA au devenit mult mai strânse.

Transcrierea înregistrării realizate ilegal a fost publicată ieri pe site-ul săptămânalului Wprost. Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Varşovia a refuzat să facă vreun comentariu privind noua înregistrare, declarând că aşteaptă publicarea înregistrarii complete, ce ar urma să apară astăzi în săptămânalul polonez.

Wprost nu a dezvăluit, iniţial, cum a obţinut înregistrările, însă a scris că acestea i-ar fi fost furnizate de către "un om de afaceri".

Statele Unite urmează să ia în septembrie o hotărâre în privinţa amplasării unei baze NATO permanente pe teritorul Poloniei.

 

BNP ar fi aproape de un acord cu autoritățile americane (Le Monde)

Lucrurile devin mai clare pentru BNP Paribas. Banca franceză ar fi fost de acord cu privire la liniile generale ale negocierilor sale cu sistemul de justiție din SUA. Grupul, care este acuzat că a încălcat embargoul impus de Statele Unite în mai multe țări, inclusiv Sudan în 2000, ar fi dispus să plătească o amendă de 8 până la 9 miliarde de dolari.

Conducerea BNP Paribas a fost de acord să pledeze vinovată scriu surse citate de presă. Mai mult decât atât, interdicția temporară de a efectua tranzacții în dolari, de care se temeau liderii grupului, va face, de asemenea parte din acord. În cele din urmă, banca ar fi fost de acord la cererea Departamentului de Servicii Financiare la New York, sa concedieze treizeci de angajați. Cei mai mulți dintre ei au plecat deja din bancă.

Negocierile au intrat în linie dreaptă a anuntat șeful secției penale al Departamentului de Justiție din SUA. Conținutul acordului ar putea fi facut public la începutul lunii iulie. Surse apropiate dosarului nu exclud o posibilă eşuare a negocierilor, chiar dacă scenariul pare destul de improbabil.