Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Între Israel şi Hamas, ostilităţile se îndreaptă spre o confruntare generală" (Le Figaro)

Escaladarea confruntării este departe de a fi ajuns la apogeu. Pentru a convinge Hamas-ul să oprească tirurile cu rachete, premierul Benjamin Netanyahu a ordonat militarilor să grăbească pregătirile pentru o largă ofensivă terestră în Fâşia Gaza.

Zeci de tancuri au fost desfășurate de o manieră ostentativă în jurul teritoriului palestinian.

Fapt care accentuează și mai mult presiunea, guvernul israelian a anunțat că e pe cale să lanseze un ordin de mobilizare pentru 40.000 de rezerviști. ”Suntem gata să mergem chiar și mai departe, operațiunea în curs nu este limitată în timp”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului israelian.

Benyamin Netanyahu, acuzat de unii membri ai cabinetului că a ezitat în ultimele zile ”să lovească dur Hamas-ul”, își arată forța, sperând că nu va fi nevoie să o folosească, scrie Le Figaro.

Un atac terestru israelian ar fi urmat imediat de tiruri de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Tel Aviv-ului și Ierusalimului.

O operațiune a infanteriei israeliene riscă să producă pierderi grele în rândul soldaților și ar putea declanșa condamnări din partea comunității internaționale împotriva caracterului ”disproporționat” al reacției israeliene. Asta, fără a mai pune la socoteală riscul de a omorî civili palestinieni, mai scrie Le Figaro.

”Nu suntem dornici să ne luptăm” (Jerusalem Post)

Ziarul îl citează pe premierul Netanyahu, care spune însă că ”securitatea cetățenilor și copiilor noștri este mai presus de orice”. Jerusalem Post scrie că în timp ce continuă tirurile Hamas cu rachete, una fiind interceptată deasupra Tel Aviv-ului, autoritățile, care spun că au blocat o așa numită ”infiltrare teroristă” de pe mare, cer populației să aibă răbdare. Primul ministru spune că operațiunea militară în curs ”ar mai putea dura”, ceea ce, comentează Jerusalem Post, e departe de a anunța liniștea în zonă.

Premierul Benyamin Netanyahu, mai scrie ziarul, a luat decizia de a extinde operațiunea militară după ce toate eforturile sale de a aduce din nou liniștea în zonă au fost ignorate și organizația Hamas a ales escaladarea violențelor.

”Din perspectiva organizațiilor teroriste, tot Israelul e un front de luptă, și toți cetățenii israelieni sunt ținte”, îl citează Jerusalem Post pe premier, care a continuat: ”Trebuie să rămânem uniți, să acționăm ca unul singur – uniți și siguri de justețea cauzei noastre. Acționăm cu hotărâre și încrezători pentru restabilirea calmului, și o să continuăm să facem acest lucru până când cetățenii și copiii noștri vor putea trăi în siguranță”.

Netanyahu a insistat, mai scrie Jerusalem Post, că acțiunile armatei israeliene sunt îndreptate doar împotriva Hamas și nu împotriva cetățenilor nevinovați. În opoziție, susține premierul israelian, Hamas se ascunde în spatele civililor palestinieni și va fi responsabilă dacă aceștia sunt răniți din întâmplare.

”David Cameron va fi capabil să reformeze relația cu Uniunea Europeană” (The Telegraph)

Cu mai puțin de o săptămână înainte de alegerea noului președinte al Comisiei Europene, de la Londra, The Telegraph îl citează pe Jean-Claude Juncker cu această declarație aparent de împăcare.

Politicianul pe care premierul britanic nu l-a putut împiedica să devină președintele Comisiei Europene spune că Marea Britanie va fi în stare să își redobândească o parte din puteri și atribuții înainte de organizarea unui referendum care să decidă eventuala ieșire a Londrei din spațiul comunitar.

Chiar dacă în ultima lună David Cameron a făcut mari eforturi pentru a împiedica ascensiunea lui Juncker spre șefia Comisiei Europene, operațiune eșuată, Jean-Claude Juncker spune acum că nu se va opune încercărilor Marii Britanii de a aduce la Londra o parte din puterea de decizie de la Bruxelles.

Într-un discurs adresat parlamentarilor europeni, mai scrie The Telegraph, viitorul șef al Comisiei Europene a declarat că ”nu vrea o Uniunea Europeană fără Marea Britanie”.

”Mulțumim. Vă iubim” (Bild)

Presa din această dimineață alocă spații largi victoriei Germaniei în fața Braziliei, la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia.

Partida incredibilă dintre Brazilia și Germania a lăsat pe alocuri războiul și lumea politică în plan secund și ține capul de afiș a unei bune părți a presei internaționale.

Bild le mulțumește jucătorilor germani pentru o seară incredibilă: ”Mulțumim. Vă iubim”.

”7. Fotbal-miracol” titrează Frankfurter Allgemeine. ”Germania demolează Brazilia”, scrie și Deutsche Welle.

”Brazilia, zdrobită de Germania, își vede ucis visul de a cuceri trofeul la ea acasă”, scriu brazilienii de la ZH Esportes.

Și Supersportes titrează ”Brazilia, umilită de Germania la Belo Horizonte”.

”De la cel mai frumos vis la cel mai rău coșmar”, sintetizează France Football.

”Un joc istoric”, notează Gazzetta dello Sport, care scrie: ”Niciodată o semifinală nu s-a încheiat cu o diferență de șase goluri. Niciodată Brazilia, care din 1975 n-a mai pierdut un joc oficial acasă, nu a fost învinsă cu 7-1”.