Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se ajunge din Fâşia Gaza în Israel prin reţeua de tuneluri (NY Times)

fasia_gaza.jpg

Fasia Gaza

Ziarul publică un reportaj despre obiectivul numărul 1 al ofensivei terestre israeliene, cel de a distruge labirintul de tuneluri care poate fi şi a fost deja folosit de militanţii Hamas pentru a se inflitra pe teritoriul israelian.

Oficialii israelieni au declarat că plănuiesc deja de un an să distrugă această reţea de tuneluri folosită chiar săptămâna trecută de 13 militanţi Hamas care au încercat să se inflitreze într-un kibbutz din sudul Israelului.

De la inceputul ofensivei militare, armata israeliană a descoperit nu mai puţin de 23 de astfel de tuneluri, cu 66 de puncte de acces, multe dintre ele în Shejaiya, un cartier din Gaza City aflat în apropierea graniţei cu Israel. Se estimează că vor fi descoperite alte câteva zeci.

Care este valoarea strategică a acestei reţele de tuneluri

Hamas le-a folosit timp îndelungat pentru a stoca armamentul. Tunelurile au fost permanent un ghimpe în coasta Israelului de altfel în 2006 militanţii Hamas au capturat un soldat israelian pe care l-au capturat şi apoi l-au sechestrat timp de 5 ani până în 2011 când a fost eliberat într-un schimb de prizonieri.

Oficiali din armata israeliană descriu o reţea complexă de tuneluri, cu bifurcaţii şi mai multe ieşiri. Tunelurile pot fi săpăte la o adâncime de aproape 30 de metri şi sunt ranforsate cu beton, pentru a rezista. Materialele de construcţie, estimate la 600 de mii de tone, ar fi venit prin alte tuneluri care leagă Fâşia Gaza de Egipt.

Cel mai complex tunel a fost descoperit în luna martie şi se intindea pe sute de metri.

Premierul Franţei, Manuel Valls, a atribuit unor "forţe radicale" şi unor "grupuri extremiste" violenţele antisemite care au marcat manifestaţiile propalestinene de la Paris (Le Parisien)

"Există o minoritate a forţelor radicale care profită de situaţie. Reţele şi grupuri extremiste profită de situaţie pentru a propaga antisemitismul şi ura", a declarat Valls într-un interviu acordat ziarului Le Parisien. "Aceste grupuri se folosesc de manifestaţii pentru a alimenta dezordinea. Dar majoritatea protestatarilor au defilat din motive legitime: indignarea faţă de atrocităţi de război", a explicat Valls.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti care a evocat "riscul unor pogromuri", Manuel Valls a răspuns: "Există o preocupare puternică în rândul evreilor din Franţa. Asasinarea evreului Ilan Halimi, atacurile de la Toulouse şi Montauban, atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles sunt răni profunde care ne afectează pe toţi. Dar invit pe toată lumea să aibă discursuri moderate".

Serviciile secrete americane publică imagini suprinse de satelit care arată implicarea Rusiei în antrenamentul separatiştilor proruşi (Washington Post)

Administraţia Obama a făcut publice imagini din satelit şi alte informaţii obţinute de la serviciile de informaţii care arată că Moscova i-a antrenat şi echipat pe separatişti proruşi responsabili de atac.

Serviciile de informaţii americane au făcut publice imagini surprinse de satelit deasupra unei baze militare din Rostov unde activitatea s-a intensificat începând cu luna iunie. Acolo s-ar afla cartierul general al sprijinului rusesc acordat separatiştilor ucrainieni.

Imaginile din satelit arată că Rostov este un punct de antrenament şi furnizare de armament în care activitatea a fost extrem de intensă în ultima lună. Oficialii americani spun că tancuri, lansatoare de rachete şi alt tip de armament a intrat în Ucraina chiar şi dupa doborârea avionului malaezian în care au fost ucişi 298 de civili.