Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Gaza, Hamas a câștigat lupta pentru popularitate (Le Monde)

hamas.jpg

retragere Israel Gaza

După 3 săptămâni de conflict, Fâșia Gaza se confruntă cu un dezastru umanitar fără precedent: un sfert dintre locuitorii din Gaza au rămas fără case, 280 de mii de refugiați se înghesuie în 84 de școli ONU- dintre care 3 au fost bombardate în 10 zile iar 12 spitale au fost afectate și ele de bombardamente.

Hamasul a devenit, fără îndoială, mai popular de la începutul lunii iulie, explică pentru Le Monde un profesor de știinte politice de la universitatea Al-Azhar din Gaza.

Între timp Serviciile secrete americane oferă Israelului informaţii esenţiale despre obiective militare inamice, inclusiv despre poziţii ale militanţilor Hamas din Fâşia Gaza, aflam din publicaţia The Intercept care citeaza documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Conform documentelor, în ultimii zece ani, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) din SUA a suplimentat asistenţa în materie de spionaj oferită Israelului. NSA, în colaborare cu serviciile secrete britanice şi canadiene si oferă date esenţiale serviciului israelian SIGINT (Unitatea 8200), în principal despre poziţii militare inamice.

Potrivit documentelor, Statele Unite obţin date inclusiv de la ţări arabe partenere şi de la Autoritatea Palestiniană, pe care, apoi, există suspiciuni că le-ar oferi Israelului.

Armata ucraineană bate la porțile Donetsk-ului, important bastion al rebelilor proruși (Washington Post)

Militarii ucrainieni sunt gata să ia cu asalt Donetsk. De altfel civilii au fost avertizați să părăsească deja orașul pentru siguranța lor. În acest scop au fost construite coridoare de evacuare prin care trec mașini care arborează steaguri albe. Ruta coridoarelor de evacuare poate fi gasită chiar pe site-ul primăriei din Donetsk.

De altfel un purtător de cuvant al armatei a anunțat că trupele ucrainiene au ocupat orașul Yasynuvata, important nod feroviar între Donetsk și Lugansk - un alt bastion al rebelilor proruși. Lupte intense au avut loc în suburbiile din Donetsk. Pentru a veni în sprijinul rebelilor, Rusia își mobilizează trupele la granița cu Ucraina. Kievul și Occidentul și-au manifestat îngrijorarea după ce aviația militară rusă a început manevre cu 100 de aeronave, printre care se numară bombardiere și elicoptere. Potrivit Ministerului Apărării, exerciţiile vizează pregătirea armatei ruse în vederea "respingerii unui atac masiv cu rachete".

Relațiile dintre guvernul șiit irakian și kurzi se detensionează pentru a lupta împreuna împotriva ISIS (New York Times)

Luptele dintre jihadiștii din Statul Islamic în Irak şi Levand și soldații libanezi se intensifică la granița dintre Siria și Liban. Între timp aviația irakiană a decis să vină în sprijinul forțelor kurde care luptă cu extremiștii suniți în nord, după ce gruparea a preluat controlul mai multor oraşe în scopul de a crea un califat islamic care să includă părţi din Irak şi Siria.

Este un dezgheț din cauze militare între guvernul central irakian și liderii kurzi care militează permanent pentru independența de Irak și sunt la cuțite cu Bagdadul deja de ceva timp cu privire la gestionarea veniturilor din petrol.

Forțele de securitate kurde pesh merga vor colabora cu aviația irakiană după ce combatanţii din cadrul grupării militante Stat Islamic în Irak şi Siria au preluat controlul celui mai mare baraj hidroelectric de pe râul Tigru din Irak, care alimentează cu energie electrică oraşul Mosul.

SIIS a preluat controlul mai multor oraşe în scopul de a crea un califat islamic care să includă părţi din Irak şi Siria. Preşedintele Forumului pentru Orientul Mijlociu, Daniel Pipes, susţine că gruparea are acum potenţialul de a genera o inundaţie masivă şi catastrofală care ar provoca morţi, distrugeri şi haos nu numai în oraşul Mosul, ci pe o distanţă de 450 de kilometri, chiar până în Bagdad. ONU a avertizat că 200.000 de civili se află într-o situaţie dificilă după ce ISIS şi grupările armate asociate "au preluat controlul a aproape tuturor districtelor din Sinjar şi Tal Afar din provincia Ninewa, inclusiv a câmpurilor petrolifere din Ain Zala şi Batma, de la limita Kurdistanului irakian".