Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron, pregătit să autorizeze reducerea săptămânii de lucru (Le Monde)

Le Monde scrie despre planurile noului ministru francez al economiei. Emmanuel Macron spune că este gata să autorizeze ”toate firmele” să reducă programul săptămânal de lucru la 35 de ore, asta în cazul în care există un acord clar între patronat și organizațiile sindicale.

Într-un interviu dat chiar înainte de nominalizarea sa în cabinetul Valls 2, dar publicat astăzi, Macron spune că ”am putea permite firmelor, în cazul unor înțelegeri, să facă derogări de la regula timpului de lucru și a salarizării. Acum e posibil pentru firmele aflate în dificultate. De ce să nu extindem această măsură pentru toate firmele, cu condiția să existe un acord majoritar cu salariații?”.

Fost bancher de afaceri, noul ministru al economiei a contribuit, pe vremea când era consilier economic al președintelui François Hollande, la elaborarea așa numitului ”pact de responsabilitate”, plan care urmărește redresarea economiei Franței, bazându-se în cea mai mare parte pe întreprinderi.

”Cheia relansării economice în Franța este eliberarea energiilor pentru a crea activitate”, spune Emmanuel Macron, care susține că Franța are ”două probleme specifice și endemice: competitivitatea, care s-a degradat, și deficitul bugetar”.

De asemenea, Emmanuel Macron spune că înainte de orice altă măsură e nevoie de reducerea cheltuielilor pentru echilibrarea bugetului public. Întrebat cum va gestiona cheltuielile publice, noul ministru al economiei e de părere că ”nu este nevoie de o scădere mai mare de 50 de miliarde de euro în următorii 3 ani, pentru că în caz contrar ar apărea probleme de execuție bugetară și ar alimenta riscul de deflație”.

”75% dintre francezi nu au încredere în executiv” (Le Figaro)

Noul cabinet Valls nu schimbă datele, comentează Le Figaro, care scrie că francezii nu prea mai au încredere nici în președintele François Hollande, nici în premierul său.

Conform unei cercetări realizate de Opinion Way, trei sferturi dintre francezi nu au încredere în noul guvern format de Manuel Valls pentru a relansa economia Hexagonului. Situația riscă să se transforme, scrie Le Figaro, într-un adevărat calvar politic pentru executiv, care vede cum se prăbușește susținerea publică.

Dacă electoratul de dreapta și de centru este mai mult decât reticent, dintre cei care l-au votat pe François Hollande în 2012, doar 52 de procente îi mai acordă încredere.

Această slăbiciune în propria tabără, comentează Le Figaro, este fără îndoială simptomul politic cel mai periculos pentru Hollande și Valls, dar mai ales pentru președinte.

Piedestalul său electoral pare a se sfărâma puțin câte puțin. Și dacă mai este luată în calcul și cea mai de stânga parte a electoratului, care îi acordă încredere în proporție de numai 19%, se simte că lunile care urmează vor fi dificile pentru cabinetul Valls 2, mai scrie Le Figaro.

”Independența Scoției va fi de folos doar celor bogați” (The Telegraph)

De la Londra, The Telegraph comentează apropiatul referendum pentru independența Scoției. ”Fostul premier britanic Gordon Brown îi avertizează pe votanții laburiști că independența Scoției îi va ajuta numai pe cei bogați”, scrie cotidianul britanic.

Fostul prim-ministru laburist susține că, în cazul în care liderul scoțian Alex Salmond își va pune în practică anunțatul plan de reducere a taxelor pentru companii, sărăcia va urca până la ”cote apocaliptice”.

Gordon Brown face apel la electoratul tradițional laburist, scrie The Telegraph, să respingă prin vot proiectul de independență a Scoției, avertizând că singurii beneficiari ar fi doar companiile mari și puternice și acționarii acestora.

Fostul premier britanic susține că în timp ce reprezentanții naționaliștilor vorbesc de ideea de egalitate socială, politicile lor ar însemna de fapt doar o creștere constantă a gradului de sărăciei, care ar ajunge de nesuportat pentru cei care ar fi dispuși să voteze pentru ieșirea Scoției din Regatul Unit.

Gordon Brown mai spune că planul liderului separatist Alex Salmond de reducere cu trei puncte procentuale a taxelor pentru corporații ar însemna că de fapt banii sunt luați din fondul de pensii și din cel al sistemului de asigurări de sănătate și ar fi direcționați către directorii și acționarii celor mai mari firme.

”Guvernul german vrea să întărească regulile privind migrația în Uniunea Europeană” (Reuters)

Cabinetul de la Berlin a anunțat un pachet de măsuri cu scopul de a înăspri regulile de migrație în Germania din alte țări ale Uniunii Europene, noile reguli venind pe fondul acuzațiilor că imigranți săraci din România și Bulgaria ar fi abuzat de sistemul german de asistență socială.

Ministrul de interne Thomas de Maiziere spune că șeful guvernului, cancelarul Angela Merkel, a propus o limită de șase luni pentru cetățenii Uniunii Europene care stau în Germania, cea mai mare economie europeană, fără a avea un loc de muncă. În plus, Thomas de Maiziere spune că, în cazul cetățenilor comunitari care sunt bănuiți că ar fi abuzat de sistemul de asistență socială, ar putea fi impusă o restricție de a mai intra în Germania.

”Libertatea de mișcare este o parte importantă și esențială a integrării europene, iar noi sprijinim pe deplin acest lucru”, susține ministrul german de interne. ”Totuși, asta nu înseamnă că vom închide ochii în fața problemelor care sunt asociate cu acest drept”.

De Maiziere spune că cetățenii mai săraci din Uniunea Europeană au încercat să se stabilească în anumite regiuni din Germania, amplificând problemele deja existente. Pentru a ajuta la rezolvarea acestora, sau măcar la atenuarea lor, guvernul german este gata să pună la dispoziție 25 de milioane de euro orașelor afectate de migrația europenilor mai săraci.

În sprijinul pachetului de măsuri anunțat de cabinetul german, ministrul Thomas de Maiziere spune că măsuri similare au fost adoptate și de alte state din Uniunea Europeană.

”Tancurile insurgenţilor proruşi distruse de armata ucraineană proveneau din Cecenia” (Ukrinform)

Tancurile separatistilor proruşi distruse la începutul săptămânii în regiunea Doneţk de către armata ucraineană au sosit din Cecenia, au afirmat militari ucraineni sub protecţia anonimatului, relatează agenţia oficială Ukrinform în pagina electronică.

”În regiunea Doneţk, în special în sectorul B, a fost distrus recent un convoi de tancuri ruseşti. Într-unul din tancurile distruse au fost descoperite documente pe numele Desiatov Aleksandr Mihailovici, născut pe 25 noiembrie 1986. Militarul şi tancul de tip T-72, numărul 626, proveneau din Cecenia”, au afirmat sursele citate, scriue agenția ucrainiană. ”Astfel, informăm că tancurile distruse de armata noastră au sosit din Cecenia”, au declarat militarii citați.

Agenția mai notează că autorităţile de la Kiev au acuzat trupele ruse că operează pe teritoriul Ucrainei. De altfel, NATO şi Polonia afirmă că dețin dovezi în acest sens, însă Moscova a respins în repetate rânduri aceste acuzaţii.

Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un ”cartier general” în regiunea separatistă Doneţk.