Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petro Poroşenko e prudent optimist în legătură cu semnarea acordului de pace cu rebelii proruşi (Washington Post)

nato-summit.jpg

Summit NATO

În timp ce la Summitul NATO se discută noi sancţiuni la adresa Rusiei, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se declară prudent optimist în legătură cu semnarea unui armistiţiu la Minsk cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Ca reacţie la poziţia preşedintelui ucrainean, liderii NATO reuniţi în Ţara Galilor au promis sprijin şi un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei în cazul în care acordul de pace nu va fi semnat la Minsk. Preşedintele ucrainean se teme ca discuţiile despre acest plan de pace cu liderii proruşi să nu fie doar o perdea de fum pentru noi intervenţii din partea rusă pe teritoriul ucrainean.

De altfel, Consiliul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare  constată o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad asupra Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Armatei ucraniene a declarat că mai multe poziţii ale armatei au fost atacate cu ajutorul sistemelor Grad în zonă.

Presa scrie şi despre disponibilitatea liderilor separatişti proruşi din estul Ucrainei de a ordona o încetare a focului, în cazul unui acord asupra unui plan de pace, vineri, la Minsk. Armistiţiu de care preşedintele francez Francois Hollande condiţionează acum livrarea navei Mistral Rusiei, livrare pe care de altfel anunţa în urma cu 2 zile că o suspendă.

NATO va oferi Ucrainei un ajutor de 15 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen citat de agenţia rusă Itar-Tass. Pentru ce vor fi folosiţi banii?

Cele 15 milioane de euro vor fi oferite de Alianţa Nord-Atlantică autorităţilor de la Kiev pentru reformele din domeniul Apărării. "Această sumă va fi distribuită prin patru fonduri", a precizat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, subliniind că ajutorul NATO va contribui esenţial la "reformarea şi modernizarea armatei ucrainene", inclusiv în domeniul apărării cibernetice.

De asemenea, potrivit lui Poroşenko, câteva state din cadrul NATO sunt de acord că furnizeze Ucrainei arme letale, inclusiv arme de mare precizie, scrie agenţia ucraineană Ukrinform.

Secretarul general al NATO a exclus orice implicare a Alianței Nord-Atlantice în acordarea vreunui sprijin militar armatei ucrainene care luptă împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Un alt subiect urmarit de presa straina este legata de audierile pentru viitorii comisari europeni. AFP remarca faptul ca președintele viitoarei Comisii Europene, Jean Claude Juncker, a reușit să întrunească numărul de nouă femei din totalul de 28 de posturi de comisar, cât a fost și în Comisia care este pe cale să-și încheie mandatul.

'Juncker dispune acum de nouă femei candidate', a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt Natasha Bertaud dupa ce Jean Claude Juncker, a audiat-o ieri la Bruxelles, pe Corina Crețu pentru postul de comisar european.

Lista oficială a comisarilor urmeaza să fie făcută publică vineri.

Jean-Claude Juncker a făcut presiuni asupra mai multor țări pentru a obține o personalitate feminină. Eforturile sale au dat rezultat, întrucât cinci noi state membre au propus o femeie, în special România, care și-a schimbat în ultimul moment candidatul, renunțând la Dacian Cioloș, comisar în exercițiu pentru agricultură, în favoarea eurodeputatei Corina Crețu.

Juncker le-a promis posturi importante țărilor care acceptă să trimită o femeie la Bruxelles.