Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tunisia, pepinieră de recruţi pentru gruparea Statul Islamic (New York Times)

wahid_2942025b.jpg

Tunisia, pepinieră de recruţi pentru gruparea Statul Islamic

La 4 ani de la Primăvara Arabă, Tunisia a trimis mai mulți luptători străini decât orice altă țară în Irak și Siria să se alăture grupului extremist Statul islamic. Un reportaj publicat de New York Times arată că în rândurile clasei muncitoare din capitala Tunis, tinerii sunt dornici să meargă la lupta pe care o văd ca pe un act de mândrie şi curaj. Totul se întâmplă într-una dintre ţările arabe cu cea mai cosmopolită şi educată populaţie.

În loc să inhibe discursurile despre extremism, noua libertate care a venit odată cu revoltele din Primavara Arabă, permite acum militanţilor extremişti să popularizeze mişcarea şi să recruteze mai deschis şi mai mult decât în urmă cu 4 ani.  

Deşi pasul făcut de Tunisia spre democraţie le-a permis tinerilor să se exprime, nerabdarea şi scepticismul a împins o mare parte să adere la gruparea Statul Islamic. Oficialii tunisieni susţin că 3000 de persoane au plecat până acum în Siria şi Irak pentru a se alătura grupării, în timp ce alte mii se află în plin proces de recrutare.

Şi din Marea Britanie cel puţin cinci persoane pleacă în fiecare săptămână în Irak sau în Siria pentru a se alătura grupării jihadiste, după cum afirmă şeful poliţiei britanice citat de AFP.

Noul preşedinte director general al companiei petroliere franceze Total va fi ales dintre angajaţii companiei (Le Monde)

Christophe de Margerie a vrut ca succesorul său să fie ales din interiorul companiei, urmând tradiţia din Total. El însuşi primise prerogativele conducerii de la fostul presedinte Thierry Desmarest. de Margerie deja îşi pregătise retragerea pentru anul 2018. Tragicul accident în care a murit pune acum prima companie franceză într-o situaţie de instabilitate, de aceea o reuniune a avut deja loc în seara decesului fostului preşedinte.

Boardul trebuie să aleagă între 2 candidaţi, extrem de influenţi în companie, iar alegerea este una dificilă, pentru că riscă să ducă la demisia celui care nu va fi preferat în rolul de preşedinte al companiei.

Între timp experţi francezi au sosit la Moscova pentru a participa la investigaţia privind accidentul aviatic în urma căruia a murit preşedintele executiv al companiei Total luni seara pe Aeroportul Vnukovo din Moscova. Anchetatorii rusi au deja o explicaţie.

Accidentul de avion în care şi-a pierdut viaţa Christophe de Margerie, patronul grupului petrolier francez Total, se datoreazǎ unei "neglijenţe criminale". Anchetatorii ruşi au concluzionat ca avionul în care se aflau patronul francez şi trei membri ai echipajului s-a izbit la decolare de un vehicol de deszǎpezire condus de un funcţionar aflat în stare de ebrietate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că un vaccin pentru bolnavii de Ebola din Africa va fi gata în câteva săptămâni (BBC)

Vaccinul împotriva virusului febrei hemoragice conţine particule din sângele persoanelor care şii-au revenit după infectarea cu Ebola spun specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Între timp şi cercetătorii francezi au dezvoltat un test de diagnosticare rapidă a virusului Ebola, în mai puţin de 15 minute iar faza de producere în serie a testului va începe în curând.

Statele Unite aplică măsuri sporite de prevenţie în aeroporturi. Toate avioanele care vin din Liberia, Sierra Leone si Guineea, ţările cele mai afectate de Ebola vor putea ateriza doar în cinci aeroporturi din Statele Unite care au aplicat măsuri pentru depistarea Ebola.

Autorităţile verifică temperatura corporală prin sisteme fără contact, în cazul pacienţilor veniţi din aceste ţări.

Noul bilanţ publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că Ebola a provocat moartea a cel puţin 4.555 de persoane dintre cele peste 9200 de cazuri înregistrate în şapte ţări.

 
Revista presei din 22 octombrie 2014