Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan despre Occident: Vor să ne vadă morți! (Spiegel)

Președintele turc acuză Vestul că nu vrea altceva decât banii musulmanilor. „Credeți-mă, nu ne plac”, a spus Erdogan la o reuniune a Organizației pentru Cooperare Islamică. Iar criticii săi suferă, în mod evident, de probleme psihice.

„Arată ca niște prieteni, dar, de fapt, vor să ne vadă murind, le place când ne mor copiii”. Asta este părerea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan despre Occidentul care vrea numai petrol, diamante, aur și forță de muncă ieftină din lumea islamică. Țările Orientului Mijlociu pot să își rezolve singure problemele, dacă lucrează împreună și nu au nevoie de nimic din Vest, crede Erdogan. Șeful statului a reiterat și ideea conform căreia musulmanii au descoperit America, un fapt dovedit științific în opinia liderului de la Ankara și contestat numai de unii care suferă de un complex de ego. Oricum, cine îl critică în țară sau străinătate are în mod evident probleme psihice.

Șomajul din Franța ajunge la un nou nivel record (L’Express)

În octombrie, 3,46 milioane de francezi erau fără loc de muncă, conform noilor date publicate joi. Niciodată șomajul din Hexagon nu a fost mai ridicat, iar economia franceză are mari probleme să revină pe un trend ascendent.

Rata de creștere a șomajului din Franța este stupefiantă: în luna octombrie, 28.400 de oameni s-au înregistrat la oficiile de muncă. Asta înseamnă 0,8% în plus față de luna septembrie și 5,5% mai mult în ritm de creștere anuală. Singura lună în care șomajul a scăzut în Franța a fost august 2014. În rest, politicile administrației Hollande nu dau roade, iar țelul de inversare a trendului a fost ratat constant în ciuda promisiunilor publice. În termeni agregați, activitatea firmelor franceze a înregistrat o ușoară creștere în a doua jumătate a anului, dar prognoza de țară a fost ajustată în jos, de la 1% la 0,4%, din cauza stagnării din prima jumătate a acestui an. Un raport elaborat de specialiști la comanda guvernelor francez și german arată că piața muncii din Franța are nevoie urgentă de relaxare a normelor legale, dar și de mai multe investiții publice germane care să producă efecte în relația bilaterală.

Comisia Europeană nu e pregătită să sancționeze Franța (Le Point)

Botezul de foc pentru comisarul european Pierre Moscovici: astăzi trebuie să își dea acordul definitiv pe proiectul de buget al țării care l-a trimis la Bruxelles. Va aplica Moscovici sancțiuni de 0,2% din PIB al Franței pentru nerespectarea angajamentelor asumate?

Nu. Cel puțin nu încă. Dosarul francez e atât de delicat încât Comisia mai trage de timp. Pentru Jean-Claude Juncker, o decizie de penalizare a Franței în contextul ascensiunii euroscepticilor ar fi un autogol. Pe de altă parte, țările sudice care fac eforturi supraomenești să respecte țintele bugetare nu înțeleg de ce un stat mare primește excepție după excepție de la regulă. Apoi, Juncker ar mai avea o problemă personală de data aceasta pentru că tratamentul special aplicat Franței a fost negociat în 2013 la cererea unui anume... Pierre Moscovici. Însă va veni și momentul bilanțului, mai precis în martie 2015, când se vor ști toate datele economice ale Franței pe 2014. Atunci se va trage linie cu atenție sporită acordată indicatorului de deficit structural. Francois Hollande mai are așadar câteva luni la dispoziție să învețe puțină magie. Iar Moscovici să se pregătească sufletește.