Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce vrea noul guvern de dreapta de la Viena

kurz_austria.jpg

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și noul premier, Sebastian Kurz, Viena, 15 octombrie 2017
Image source: 
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Conservatorii austrieci și dreapta radicală au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că au ajuns la un acord pentru formarea coaliției de guvernare.

Fum alb pentru coaliția negru-albastru“, titrează cotidianul austriac Die Presse, făcând referire la culorile sub care au candidat cele două partide. Dar și precizând că, între timp, coservatorii au trecut de la negru la turcoaz. Potrivit acordului, dezvăluit sâmbătă, Partidul Libertății, FPÖ, radical și populist de dreapta, ar trebui să conducă ministerele Apărării, Internelor și Afacerilor Externe.

Noua coaliție trebuie să obțină acum aprobarea din partea președintelui republicii, Alexander Van der Bellen, precizează Die Presse.

Publicția online The Local.au trece în revistă principalele linii politice ale noului guvern de dreapta al Austriei

În ciuda ambivalenței istorice a Partidului Libertății față de Uniunea Europeană, coaliția se declară totuși "angajată pentru  Europa", însă promite că va acționa pentru a orienta UE către ceea ce ea consideră a fi ”direcția corectă și către ideile sale fundamentale”.

Programul solicită stoparea "imigrației ilegale" și accelerarea procedurilor de azil, astfel încât cei care nu sunt acceptați să fie deportați cât mai repede. Iar azilul trebuie să însemne doar ”o protecție temporară".

Coaliția dorește de asemenea un "stat mai suplu" și o "reducere a birocrației", cu scopul de a scădea cheltuielile publice cu câteva miliarde de euro. Parlamentarii își vor vedea salariile înghețate.

Legislația muncii va deveni mai flexibilă, astfel încât să le permită angajaților să lucreze până la 12 ore pe zi - ceea ce formațiunile componente ale coaliției susțin că va fi o situație de câștig și pentru angajați, și pentru angajatori.

A fost asumat, de asemenea, angajamentul că nu se vor impune noi taxe și că proporția impozitelor pe salarii va fi redusă "spre 40 la sută”, de la 43 la sută.

Familiile beneficiază de un bonus de taxare de 1.500 € pe copil, mai scrie publicația online austriacă.

Politico avertizează însă că Bruxellesul va privi cu vigilență noua coaliție de la Viena. 

Comisarul european Pierre Moscovici, a salutat formarea noii  coaliții dar a atras atenția că "Democrații care cred în valorile europene trebuie să privească atent  această coaliție la putere în Austria".

 

Spre deosebire de Austria, în vecina Germania, formarea unei coaliții de guvernare continuă să se afle în impas. Motiv pentru ziarul francez Le Figaro să vadă amurgul cancelarei Merkel.

Semnele nu înșeală. Vedeta pe care unii comentatori nu au ezitat să o numească ”Kaiserița” este slăbită pentru totdeauna, chiar dacă va reuși să se mențină în fruntea guvernului. Pentru doamna cancelar, evident, Actul IV va însemna căderea cortinei.

Aflați în poziție de forță, social-democrații nu-și refuză plăcerea. Ei caută punctele slabe și își maximizează avantajele. Evident, există dorința de a o folosi pe Angela Merkel, de a o submina, de a o slăbi cât mai mult posibil. Pentru ca, în următoarea rundă, să fie în cele din urmă capabili să o pună la podea. Și punem pariu că acesta este și obiectivul rivalilor ei din tabăra proprie.

Văzute din Franța, lucrurile sunt greu de înțeles. Germanii par să se îndoiască serios de Angela Merkel ... și în același timp să aibă încredere în ea. Paradoxul este evident. Chiar dacă s-au săturat de Merkel, ea rămâne pentru ei întruchiparea seriozității și nu există alternativă. A avut un rol de calmare, de reconciliere, de gestionare a fructelor creșterii. Era cancelara Germaniei care mergea bine.

Din moment ce lucrurile s-au stricat, odată cu criza migraționistă sau cu acutizarea problemelor identitare, ea e făcută responsabilă.

Pentru Paris, există o veste bună și una rea. Vestea bună este că greutatea lui Emmanuel Macron crește tot mai mult în Europa.

Vestea rea este că șeful statului nu poate acționa singur în UE. Și are rapidă nevoie de un cancelar capabil să țină cursul ferm. Mai bine pentru Franța ar fi o cancelară Merkel "mai slăbită", dar nu prea slabă.

 

Încheiem cu un comentariu din ziarul Libération despre ultimul Consiliu European, în care liderii au dat undă verde pentru cea de-a doua fază a  negocierilor pentru Brexit. Acum, unitatea celor 27 este esențială, consideră ziarul francez.

În mod simbolic, cei 27 nu scapă vreo ocazie de a-i reaminti Regatului Unit că trebuie să elibereze cât mai curând locul. Theresa May a participat doar la cina de joi seara dintre șefii de stat și de guvern reuniți la Bruxelles. Ei au făcut Londrei cunoscut că au  decis în mod oficial să deschidă a doua etapă a divorțului, în ianuarie 2018.

Aceasta, după „acordul“ care, în realitate, a însemnat predarea necondiționată a Londrei, în trei puncte esențiale: statutul resortisanților comunitari, menținerea frontierei deschise dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord și nota de plată .

Urmează însă de discutat aspecte și mai complexe precum transporturile, protecția datelor, mediul, politica agricolă, libera circulație a capitalurilor, serviciilor, bunurilor și persoanelor sau imigrația (ce se va întâmpla cu portul Calais, de exemplu?).

Aici, unitatea celor douăzeci și șapte, care a rezistat până acum, e posibil să să fie subminată, deoarece interesele sunt divergente. Această a doua fază va fi "testul real" al celor 27.

Londra nu a precizat, după cum deja ne-am obișnuit la Bruxelles, ce dorește: un acord de liber schimb care ar exclude  serviciile, sector care asigură 80% din PIB-ul Regatului Unit? Un nou tip de acord care include serviciile? Accesul la piața unică?

Iar aici, cei 27 nu se pot pune de acord între ei, unii dintre aceștia fiind în mod deosebit dependenți de fluxurile comerciale, de capital și umane între țările lor și Marea Britanie.

Înainte de a merge mai departe, prin urmare, Uniunea trebuie să-și clarifice ea însăși intențiile.

Revista presei internaționale din 18 decembrie 2017
317