Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câteva întrebări pentru anul 2018 (Le Nouvel Observateur)

trump_orientul_mijlociu.jpg

Președintele Trump în turneu în Orientul Mijlociu, mai 2017
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst via rfi.fr

Cum va arăta anul 2018 din punctul de vedere al relațiilor internaționale? Va fi război sau pace? Vor fi confruntări sau va fi cooperare? Revista franceză Le Nouvel Observateur încearcă o serie de previziuni geopolitice pentru anul viitor.

În anul 2017, principala victimă a fost  multilateralismul - această viziune a lumii bazată de cooperare între state, mai degrabă decât pe confruntare. Va continua această tendință negativă?

În mai puțin de un an, Trump a părăsit acordurile climatice de la Paris, a lovit UNESCO și Organizația ONU pentru migranți, a desființat acordul nuclear cu Iranul, a reaprins butoiul cu pulbere al conflictului israeliano-palestinian, a destabilizat rețeaua de alianțe a Statelor Unite în Europa și Asia ... Deci, pentru 2018, fixați-vă centurile...” crede Le Nouvel Obs.

Dar... va mai rămâne Trump președinte, dată fiind ancheta privind „conexiunea rusă“?

În ce-l privește pe Vladimir Putin, nu trebuie să fii cine știe ce kremlinolog pentru a prezice că el va fi reales de o manieră clară.
Singura întrebare care apare, recent prezentată de un analist european este: are nevoie Putin de un război pentru a-și menține stabilitatea acasă? E adevărat că economia sa s-a stabilizat după o perioadă de cădere, dar rămâne foarte dependentă de sectorul hidrocarburilor.

O altă întrebare este în ce măsură  "Modelul chinezesc" va mai seduce?

Modelul "chinezesc" este anti-modelul occidental: un capitalism autoritar  botezat "socialism cu caracteristici chinezești". Țările în curs de dezvoltare se uită către Beijing cu invidie și admirație, mai degrabă decât către un Occident discreditat și slăbit.

China, cu noul său Drum al Mătăsii,  își menține o puternică influență în lume, însoțită de un portmoneu bine garnisit. Va continua această tendință în 2018? Cu siguranță, China nu are de ce să se teamă mai ales când vede inconsistența lui Donald Trump.

În sfârșit, va profita Europa de șansa revenirii?

Chiar dacă e departe de a fi perfectă, Europa este singura capabilă să garanteze, chiar și numai prin exemplaritate, pacea și excelența democratică, socială, ecologică și umană. Dar este încă necesar ca ea să vrea, iar poporul ei să o accepte. În 2018 totul se joacă. Mai mult, este o fereastră de oportunitate cum nu va mai fi prea curând.

 

Cine este femeia care dă bătăi de cap separatiștilor catalani, cu câteva zile înainte de alegeri? Presa spaniolă și europeană face portretul noii stele a politicii de la Barcelona.

Inés Arrimadas, 36 de ani, este lidera locală a partidului centrist Ciudadanos, iar sondajele o dau în fruntea alegerilor din 21 decembrie. Ea se pronunță ferm pentru unitatea Spaniei și  răspunde fără complexe atacurilor separatiștilor”, își începe Courier International grupajul consacrat comentariilor din presa spaniolă. Inés Arrimadas s-a născut în Andaluzia, la Jerez, dar a devenit catalană prin adopție. A studiat dreptul și a avut o bursă Erasmus din Nisa, unde a învățat franceză. Dar mai cunoaște engleza, spaniola și catalana. Ea este fan al echipei FC Barcelona și căsătorită ... cu un naționalist catalan, mai scrie revista franceză.

"Inteligentă, perfecționistă, bună comunicatoare", scrie site-ul spaniol Eldiario. "Discursul ei nu este bazat pe finețuri sau concesii. Ea este constituționalistă, zi și noapte”, scrie la rându-i publicația electronică Economiadigital.

După cum spune ziarul catalan La Vanguardia, ea se declară plină de speranță în depășirea acestei etape naționaliste, în dorința oamenilor de a trăi împreună, de a apăra și reforma Europa. "Dar”, adaugă ea, ”a face față naționaliștilor nu este ușor. Mai ales când ei spun că dacă nu sprijini ideile lor, ești împotriva Cataluniei", mai scrie Vanguardia citând-o pe Arrimadas.

După cum scrie Le Monde, unii naționaliști au atacat-o frontal, întrebând-o: ”de ce nu te întorci tu, mai bine, la tine în Cadix?

Publicația El Nacional recunoaște că Inés Arrimadas a beneficiat în cel mai înalt grad de ratarea procesului de independență. Dar șapte partide sau coaliții se află în bloc-start pentru joi. Deci, nimic nu spune că această minunată minte a politicii catalane va deveni președintele regiunii autonome. Din 22 decembrie, negocierile vor începe. Și există multe posibilități de alianță.

 

Încheiem cu noi reacții din presa europeană după constituirea la Viena a coaliției de guvernare dintre conservatori și populiștii de dreapta. Îngrijorarea este vizibilă printre comentatori.

Unde este Elfriede Jelinek?” se întreabă Le Monde. ”Tăcerea laureatei austriece a premiului Nobel pentru literatură simbolizează singură schimbările majore care au avut loc în Europa în mai puțin de două decenii. În 2000, pactul între conservatorii austrieci și extrema dreaptă provocase un val de indignare, la care scriitoarea n-a rămas indiferentă.

Șaptesprezece ani mai târziu, președintele austriac, ecologistul Alexander Van der Bellen, confirmă numirea în funcția de vice-cancelar a lui Heinz-Christian Strache,  apropiat de neo-naziști în tinerețe”, constată ziarul francez.

În Italia, Il Sole 24 Ore se teme că: „Noul guvern austriac va fi foarte critic la adresa Europei. Viena amenință să împiedice relansarea integrării europene, așa cum ar vrea președintele Emmanuel Macron. Tocmai  teama de criza refugiaților și de cotele de distribuție a dus la acest  val populist  în Austria".

Pentru ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung: "Partidele partenere arată că sunt pe aceeași lungime de undă. Într-o Austrie subminată de certuri politice, nu este lipsit de importanță. Faptul că Sebastian Kurz a forțat Partidul Libertății să își asume un angajament clar față de UE este un pas necesar".

283