Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce își mută Guatemala ambasada la Ierusalim? (Ha'Aretz)

Președintele Guatemalei, Jimmy Morales, a anunțat  mutarea ambasadei țării sale în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Cotidianul israelian Ha'Aretz analizează motivele acestei decizii.

 

Ziarul începe prin a reaminti mai multe asemănări între Donald Trump și Jimmy Morales: acesta din urmă are o lungă carieră de actor și comediant; el a surprins pe toată lumea câștigând alegerile prezidențiale din 2015. Se pare însă că mai mulți factori explică decizia de a muta ambasada la Ierusalim.

În primul rând, de la alegerea lui Donald Trump, Jimmy Morales, spre deosebire de alți lideri sud-americani, nu s-a opus șefului statului american. Pe când președintele american depunea eforturi pentru ridicarea zidului de la granița dintre SUA și Mexic, de exemplu, Molares îi propunea lui Trump "forță de muncă ieftină".

Pe de altă parte, continuă Ha'Aretz, Morales "trebuie să își consolideze relațiile internaționale pentru că el este în dificultate în țara sa". Într-adevăr, fratele său - și consilier apropiat – precum și fiul său sunt suspectați de corupție și spălare de bani, în gestionarea finanțării campaniei prezidențiale a lui Jimmy Morales. Ambii au fost arestați la începutul anului 2017. În plus, Morales s-a fragilizat și mai mult după ce, în august, a ordonat expulzarea unui oficial ONU, pentru a scăpa de inculparea sa într-un caz de corupție.
 

Ha'Aretz reamintește că "Israelul este prima țară în care Morales a mers în vizită după alegerea sa". În timpul acestei vizite, purtătorul de cuvânt al parlamentului israelian, Knesset-ul, a reamintit rolul esențial al Guatemalei în crearea statului Israel.

"Guatemala a fost una dintre cele 16 țări care au înființat o ambasadă în Ierusalim în 1956". "Există, de asemenea, o cooperare militară intensă între Guatemala și Israel", spune Ha'Aretz.

Vârful în această cooperare a fost atins în anii 1970 și 1980, când Israelul a vândut la regimului represiv din Guatemala vehicule blindate, piese de artilerie și puști. De asemenea, Israelul a trimis și consilieri tehnici și militari. Atât de mult încât statul evreu a devenit, de-a lungul anilor, principalul furnizor de echipament militar în Guatemala ".

Iar faptul că formațiunea lui Jimmy Morales a fost fondată de un grup de foști generali de extremă drreapta este, probabil, o altă piesă care poate explica atitudinea lui Morales față de Israel. ", scrie Haretz. ( sursa: Courrier International).

 

Se pregătește Donald Trump să-l grațieze pe fostul său consilier pe probleme de securitate , Mike Flynn, acuzat de legături cu Rusia? Iată dezbatarea finalului de an din presa americană.

 

Potrivit New York Post, Joseph Flynn, fratele mai mic al lui Mike Flynn i-a transmis președintelui Trump că "e timpul să-l ierte" pe generalul - și aceasta într-un mesaj pe Twitter pe care l-a șters câteva minute mai târziu.

Joseph Flynn a răspuns de fapt unui tweet lansat de însuși Donald Trump, în care acesta a criticat investigația FBI în legătură cu echipa de campanie și cu administrația sa.

Newsweek reia povestea și reamintește că Joseph Flynn este implicat în constituirea unui fond de apărare legală pentru fratele său. La o saptamana si jumătate dupa plecarea fratelui său de la Casa Albă , el declara pentru Newsweek că sumele de care este nevoie pentru apărare depășesc cu mult donațiile, cele mai multe dintre acestea fiind sume mici pe care le livrează cetățenii obișnuiți care îl susțin pe generalul Flynn.

Newsweek mai reamintește în context, o informație transmisă în această vară de către Washington Post, potrivit căreia președintele a cerut o părere consilierilor săi în privința unei posibile grațieri a fostului său consilier de securitate.

 

Programul pentru analiza amprentelor digitale, utilizat de FBI și de multe alte agenții ale guvernului SUA, ar putea conține cod rusesc. Este dezvăluirea prezentă în mai multe publicații americane.

 

După cum transmite publicația The Hill, doi foști angajați ai unei filiale a firmei franceze Safran Group au declarat pentru BuzzFeed News că firma a achiziționat în secret codul de la compania de securitate rusă HP Papillon Systems. Acest cod a fost apoi inclus în software-ul de analiză a amprentelor pe care compania l-a vândut FBI, în 2011.

Papillon Systems lucrează în mod curent cu agențiile guvernamentale din Rusia, inclusiv cu Serviciul Federal de Securitate (FSB). Agențiile americane de informații spun că FSB s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale din 2016.

Unul dintre avertizori, Philippe Desbois, a declarat pentru BuzzFeed News că oficialii companiei franceze erau îngrijorați de faptul că FBI-ul ar putea afla adevărul despre originea codului.

Desbois a depus o plângere împotriva companiei Safran, susținând că societatea a dobândit în mod fraudulos peste 1 miliard de dolari de la agențiile de aplicare a legii din SUA la toate nivelurile.

În instanță, Safran nu a negat existența codului rusesc, însă a susținut că nu este responsabil pentru acțiunile unei filiale. FBI a refuzat să răspundă la întrebări, dar a emis o declarație către BuzzFeed.

"Așa cum este tipic pentru toate software-urile comerciale pe care le operăm, revizuirile de securitate corespunzătoare au fost finalizate înainte de implementarea operațională", se arată în declarație.

La începutul acestui an, administrația Trump a emis un memoriu prin care a interzis utilizarea software-urilor guvernamentale provenind de la o companie cu presupuse legături către Kremlin, și anume Kaspersky Labs.