
Presa internaţională
O carte devastatoare pentru Donald Trump (presa internațională)
trump_bannon.jpg

În timpul campaniei sale și în tumultosul an de mandat, președintele Trump a arătat că deține puține cunoștințe despre detaliile politicii, notează Washington Post. Nu era interesat de sfaturile în contradicție cu instinctele lui și adesea era imposibil ca personalul Casei Albe să-și dea seama în ce direcție dorea să o ia. Trump este descris ca prezidând o Casă Albă haotică, făcând mari eforturi să se obișnuiască cu noua realitate și căutând cu disperare să își păstreze obiceiul de a juca golf.
În cartea care urmează să fie lansată oficial săptămâna viitoare, Michael Wolff scrie că la un moment dat, Donald Trump s-a supărat că nu putea să ofere un loc la Curtea Supremă unui prieten, mai degrabă decât unei persoane pe care nu o cunoștea.
Jurnaliștii de la The Guardian au văzut și ei conținutul cărții înainte de publicare – de altfel autorul, Michael Wolff a fost cronicar pentru Guardian.
Ziarul descrie o Casă Albă navigând din criză în criză, teatru de războaie interne, unde până și unii dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump își exprimă disprețul față de el.
Steve Bannon, șef al publicației de extremă-dreapta Breitbart News, fost manager de campanie și apoi strateg al Casei Albe timp de șapte luni este pe larg citat în carte. Pentru Bannon, speranțele Casei Albe privind încheierea rapidă a investigației sunt deșarte.
”E clar ce se întâmplă", spune el. ”Totul se învârte în jurul spălării banilor. Mueller l-a numit mai întâi pe procurorul Weissmann, specialist în spălarea banilor. Planul lor de a ajunge la Trump trece prin Paul Manafort, Don Junior și Jared Kushner. Se vede de la o poștă”.
În Franța Le Figaro observă că, de data aceasta, un singur mesaj pe Twitter nu a fost suficient. Donald Trump a semnat miercuri o declarație cu patru paragrafe, prin care speră, fără îndoială, că va determina moartea politică a fostului său consilier strategic, Steve Bannon.
Donald Trump sfârșește printr-o ruptură ideologică, probabil cu implicații în bătălia electorală de la mijlocul lunii noiembrie, în care Bannon s-a angajat să recruteze candidați populiști pentru a-i bloca pe candidații republicani.
Președintele Emmanuel Macron a invocat emiterea unei legi împotriva fenomenului știrilor false pe rețelele sociale. Ziarul Le Monde ridică anumite semne de întrebare:
”Acest președinte neobosit nu dorește nici ca Franța să adoarmă. Șeful statului vrea să ofere democrației franceze o lege privind "știrile false".
Într-adevăr, ce este mai legitim decât atacarea acestui fenomen, care frânge viața democratică, subminează credibilitatea informațiilor și abuzează de credulitatea unor minți care nu-și pun întrebări?
Emmanuel Macron a dat deja o lovitură în luna mai, când l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles , ocazie cu care i-a explicat unei jurnaliste din Rusia diferența dintre informație și propagandă: Rusia Today (RT) și Sputnik sunt organe ale "propagandei false și care răspândesc neadevăruri” și prin urmare, nedemne de a acoperi campania electorală.
Datorită acestui pilon al democrațiilor liberale, care este libertatea de exprimare, postul de televiziune RT în limba franceză a fost autorizat să difuzeze în Franța. Acest lucru înseamnă că poate să și scape dacă va difuza "propagandă falsă" în cadrul următoarelor campanii electorale? În mod logic, nu.
Dar poate fi o nouă lege, soluția?
Acest tip de ambiție legislativă, într-un domeniu atât de fluid și complex precum tehnologiile digitale și pe un subiect atât de important ca libertatea presei, este în mod evident periculos.
Protejarea calității și credibilității informațiilor este o luptă fundamentală, în care Le Monde este angajată. Aceasta începe cu educația și trece prin apărarea modelelor de afaceri ale mass-mediei. O anumită schimbare a legilor care există deja pare a fi pasul cel mai puțin riscant”.
Tot mai mulţi tineri fumează narghilea sau shisha, cum i se spune în lumea arabă. Se reunesc adesea în baruri şi cafenele speciale şi inhalează aburi considerați inofensivi. Sau poate totuşi nu?
Ei bine, Deutsche Welle ne atrage atenția că "fumatul de shisha e cel puţin la fel de nociv ca ţigările", după cum avertizează medicul Sven Dreyer de la clinica universitară din Düsseldorf, membru al Colegiului Medicilor din Renania de Nord/Westfalia.
Mulți cred că fumatul de shisha e inofensiv şi că mai are şi darul de a-i aduce laolaltă pe oameni. Îşi împart o narghilea, povestesc, se amuză. Mai ales în rândul tinerilor fumatul de shisha e tot mai popular şi pare a fi o alternativă la ţigări,
Raportul pe tema dependenţei şi consumului de droguri pe 2017 în Germania, relevă că numărul tinerilor fumători, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, a scăzut de la 27,5% în anul 2001 la 7,4 % în 2016. În schimb tinerii sunt tot mai atraşi de narghilea, care, însă, nu e mai puţin dăunătoare.
Dacă se fumează narghilea cu tutun, atunci efectele sunt identice cu acelea provocate de ţigări. Dar chiar şi nearghileaua simplă, fără tutun, afectează funcţiile plămânilor şi sporeşte riscul de cancer. Aşadar, cineva care fumează zilnic o narghilea, poate la fel de bine să fumeze cel puţin 10 ţigări.
În locul tutunului se pot folosi şi pietre aromate, care nu conţin nicotină. Dar se ştie foarte puţin despre substanţele din aşa numitele pietre. În plus, fumătorii pasivi sunt și ei afectați în aceeași măsură.
Colegiul Medicilor din Renania de Nord/Westfalia a solicitat instalarea de sisteme de detecţie şi avertizare faţă de o creştere periculoasă a cantităţii de monoxid de carbon în barurile şi cafenele shisha. Însă medicii se îndoiesc că această măsură se va aplica.