Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Grăbiți-vă, doamnă Merkel!” (Le Monde)

merkel_macron.jpg

Angela Merkel și Emmanuel Macron la Palatul Élysée, 12 iulie 2017
Sursa imaginii: 
AFP / Tiziana Fabi

Acesta este mesajul editorialului ziarului Le Monde, un semnal care arată că mulți francezi își pierd răbdarea în ce privește ritmul negocierilor de formare a guvernului de la Berlin.

Negocierile s-au reluat duminică, dar totul se întâmplă insuportabil de lent, se plânge Le Monde:

”Se poate argumenta că, în Germania, discuțiile lungi sunt o specificitate a vieții politice. Sau că Germania merge bine merçi fie și cu un guvern care gestionează doar afacerile curente.

Dar Germania nu este singură, este cea mai mare țară din Uniunea Europeană, ea joacă un rol-cheie în zona euro. Situația nefericită care a rezultat din alegerile din 24 septembrie afectează Europa în ansamblu.

Afectează în primul rând Franța. Prietenii noștri germani au avertizat în repetate rânduri, în primăvara anului 2017, în privința unei posibile victorii a Marinei Le Pen și a forțelor populiste în alegerile din mai și iunie.

Astfel de alegeri – susținea Berlinul, în mod corect - ar fi însemnat sfârșitul construcției europene. Victoria lui Emmanuel Macron, apoi valul parlamentar al La République en Marche, au inversat tendința,  spre ușurarea Berlinului și Bruxelles-ului.

Președintele Macron a pornit la lucru și a prezentat, la două zile după alegerile germane, discursul său de la Sorbona, cu propunerile sale privind reînnoirea Europei.

De atunci, liniștea Berlinului este asurzitoare. Dinamica europeană creată de alegerile din Franța se află în stagnare. Pe de altă parte, forțele populiste nu dezarmează. Alegerile europene din 2019 se pot transforma într-un fiasco, dacă Germania nu accelerează. Deci, mesajul nostru este: Grăbiți-vă, doamnă Merkel!”

Europa așteaptă Germania, scrie și ziarul german Handelsblatt:

Angela Merkel nu a venit cu nicio propunere spectaculoasă privind finanțarea Uniunii Europene. Din februarie, nici nu va mai avea prea multe de spus, fiindcă nu va mai avea un guvern. Lucrurile se mișcă rapid în UE în această primăvară. Începând cu luna iunie, se vor lua decizii importante privind reforma uniunii monetare și modernizarea legislației în materie de azil. Dacă cel mai mare stat membru nu va avea un guvern, toate acestea nu vor reuși. Europa așteaptă Germania".

 

Protestele din Iran s-au stins, dar mișcarea a arătat o profundă linie de ruptură în Republica Islamică. Este concluzia unui amplu documentar al revistei americane Time:

”În alegerile prezidențiale din 2017, conservatorii au calculat că cel mai bun mod de a lupta contra moderatului Hassan Rouhani a fost acela de a le arăta iranienilor cât de săraci sunt. Ideea a fost aceea de a-l acuza până la urmă pe Rouhani pentru că nu a reușit progresele așteptate după ridicarea sancțiunilor economice.

În Iran, toate problemele își au rădăcinile în economia disfuncțională de după revoluția islamică din 1979. Sistemul este în beneficiul elitei clericale a țării și îi lasă fără resurse pe oamenii obișnuiți.

Prima demonstrație, din orașul Mashhad, ar fi putut fi aranjată de conservatori, tocmai ca să-l pedepsească pe Rouhani. Dar revoltele ulterioare au părut să se răspândească organic, încurajate de mediile online și de sentimentul că nu mai e de nimic de pierdut. Unde vor duce protestele este greu de determinat.

Revolta care a adus la putere regimul clerical a început într-un mod similar, cu manifestări împrăștiate într-un oraș sau altul și cu un număr relativ mic de protestatari. În câteva săptămâni,  s-a răspândit în mai multe orașe și într-un an s-a transformat într-o revoltă masivă, în mare parte pașnică”.

 

Steve Bannon își cere scuze, dar Donald Trump rămâne furios după dezvăluirile din deja celebra carte a lui Michael Wolf ”Foc și furie la Casa Albă”. Presa din întreaga lume vorbește despre ecourile cărții.

Casa Albă nu pare deloc dornică să-l ierte Bannon sau să-l reprimească în grațiile lui Trump, scrie Washington Post. În mijlocul întrebărilor ridicate în carte despre capacitatea sa mentală, Trump a scris pe Twitter că "Ronald Reagan a avut aceeași problemă și s-a descurcat bine. Și eu voi fi la fel!", notează ziarul din Washington.

În Canada, Globe & Mail scrie că implicațiile pentru agenda lui Trump sunt puternice:

El are nevoie acum de o coordonare maximă a echipe sale pentru a impulsiona proiectele privind infrastructura, reforma serviciilor sociale și finanțarea zidului de frontieră SUA-Mexic. În acest timp, el se află în război cu liderul bazei activiste a partidului care l-a propulsat la Casa Albă în 2016”.

Și totuși, dezvăluirile pot fi irelevante atâta timp cât piețele bursiere și statisticile arată creșteri, este de părere Irish Independent:

"Dacă va continua acest succes economic, fostul dezvoltator imobiliar va pleca pe cai mari în alegerile din 2020. Deci, elitele liberale își pot citi liniștite cartea în apartamentele lor de pluș de pe coasta de est a Americii. S-ar putea să creadă că nu trebuie decât să aștepte patru ani pentru ca Trump să cadă. Însă atâta timp cât economia continuă să fie în plină expansiune, Trump poate să-și vopsească și părul roz și tot va fi reales”.

 
Revista presei internaționale din 9 ianuarie 2018