Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este posibil un nou referendum pentru Brexit?

brexittt.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Președintele Consiliului European, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei, au declarat recent că ușa Uniunii rămâne deschisă pentru Londra.  Se redeschide dezbaterea cu privire la posibilitatea unui al doilea referendum? Jurnaliștii europeni sunt sceptici.

În Marea Britanie, The Sun scrie că este prea târziu ca UE să-i facă pe alegătorii britanici să se răzgândească în privința Brexitului, dar conservatorii trebuie să respingă abordarea europeană.

Bruxelles lucrează împreună cu partizanii rămânerii pentru a semăna panică în legătură cu viitorul ca și pentru a găsi sprijin pentru a inversa votul pentru Brexit”, acuză tabloidul britanic.

Încă nu este clar cum va arăta relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană după martie 2019, să nu mai vorbim din 2021, când Regatul ar trebui să distrugă complet ultimele rămășițe de membru al UE”, notează Bloomberg.

Între timp, ceea ce jargonul de la Bruxelles numește faza de tranziție, iar Londra, perioada de punere în aplicare, părea a fi o etapă mai ușoară. Dar, pe măsură ce învățăm tot felul de lucruri despre Brexit, constatăm că nimic nu este  atât de ușor precum părea”.

În Austria, Der Standard scrie că aceste afirmații pot fi citite în două moduri: ”Pe de o parte, cei doi lideri acționează cinic pentru a crește presiunea asupra Theresei May. Sau, poate, ei speră că în cele din urmă, cetățenii de pe ambele maluri ale Canalului vor recunoaște că ambele tabere au avut de pierdut. Nu trebuie să oprim niciodată lupta pentru oameni și pentru țări – așa cum a fost și cu amenințările unui Grexit în 2015", conchide ziarul austriac.

Ar fi fost cu siguranță mai bine pentru britanici să rămână în UE, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, care ridică însă o întrebare: "Este oare o variantă realistă? Alegătorii britanici par să înțeleagă încet situația dificilă în care au intrat. Dar conservatorii aflați la putere vor fi puțin entuziasmați în a reaprinde conflictul intern asupra apartenenței la UE. Nici măcar o schimbare de guvernare nu ar garanta renunțarea la Brexit. În definitiv, nici liderul laburist, Jeremy Corbyn, nu s-a dovedit a fi un european convins".

 

Asistăm însă și la gesturi diplomatice pline de semnificații de o parte și de alta a Canalului. Franța e de acord să împrumute Marii Britanii celebra tapiserie care înfățișează bătălia de la Hastings, din 1066, care a marcat cucerirea insulei de către normanzi.

După cum scrie Le Figaro, acest împrumut excepțional a fost proiectat de Emmanuel Macron pentru a simboliza forța relațiilor dintre cele două țări. Președintele merge chiar joi în Marea Britanie, pentru discuții cu Theresa May despre criza migrației și Brexit. El a planificat să dezvăluie în timpul vizitei sale dorința de a împrumuta celebra tapiserie Bayeux.

Lucrarea, datând din secolul al XI-lea, conservată și prezentată într-un centru dedicat din regiunea normandă Calvados, arată cum Wilhelm Cuceritorul a invadat Anglia în 1066 și a cucerit-o după bătălia de la Hastings.

După cum remarcă The Guardian, planul a fost conceput pentru a simboliza forța relațiilor dintre cele două țări de pe ambele maluri ale Mării Canalului Mânecii.

Această călătorie a operei de artă este rezultatul mai multor luni de discuții între oficiali ai ministerelor culturii francez și britanic, scrie The Times. Potrivit ziarului, împrumutul  este așteptat să se materializeze în aproximativ cinci ani, dar unele detalii, cum ar fi modalitatea în care tapiseria va fi afișată în Marea Britanie, nu au fost încă soluționate.

Ne întoarcem la Le Figaro, care precizează că turismul normand nu ar trebui să sufere prea mult după această decizie. Împrumutul ar putea coincide cu ultima tranșă a lucrărilor din jurul Muzeului Tapiseriilor, planificate pentru 2023. Lucrări care oricum ar presupune închiderea muzeului pentru public.

 

Întâmplător sau nu, în preajma Olimpiadei de iarnă din Coreea de Sud, de la care echipa Rusiei este exclusă, un film de lung metraj  despre Jocurile Olimpice de la München face furori printre ruși. Presa rusă scrie despre formidabilul succes de public.

Courrier International, care trece în revistă mai multe articole din presa rusă, scrie că filmul redă povestea finalei de baschet pe care echipa sovietică a câștigat-o în 1972 împotriva americanilor, cu 51 la 50, în plin război rece.

Filmul, care în traducere s-ar numi ”Coșul victoriei”, a depășit 5 milioane de spectatori.

Potrivit producătorilor citați de Kommersant, filmul, distribuit și pe canalul de stat Rossia1, a beneficiat de o promovare fără precedent și a răspuns perfect așteptărilor publicului.

Pentru ziarul de opoziție Novaya Gazeta, filmul este într-adevăr un "proiect  inteligent conceput și bine făcut". Dar publicația se întreabă în legătură cu cauzele profunde ale fenomenului: "De ce un astfel de succes pentru o drama sportivă, un gen pe care profesioniștii îl descriu ca un produs de" nișă "?

În primul rând, există exaltarea sportului și a pasiunilor sale, foarte bine redate în film.

Dar există un alt „secret“  al acestei producții de tip hollywoodian: „Autorii nu au apăsat atât de mult pe nostalgia față de URSS cât pe loialitatea față de o singură echipă. Într-adevăr echipa de baschet a acelor vremuri, avea jucători proveniți din Rusia, Georgia, Lituania, Kazahstan, Ucraina, Belarus. Așadar, povestea întruchipează acest ideal al URSS de prietenie și socialism cu față umană. Iar spectatorul este gata să plângă după aceste idealuri dizolvate odată cu imperiul".

Publicația Vzgliad, pe de altă parte, aprobă revenirea acestor valori în cultura populară, ca răspuns la un tip de „egocentrism al electronilor liberi“ glorificat de arta contemporană. Este spiritul echipei sovietice împotriva individualismului occidental, scrie publicația rusă.

 
Revista presei internationale din 18 ianuarie 2018