Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din cauza corupției, tot mai mulți români calificați părăsesc țara (presa internațională după protestele din România)

proteste.jpg

Proteste anti-corupție în București, 20 ianuarie 2018
Image source: 
Serban Georgescu / RFI România

Protestele de sâmbătă seara, din București și din alte orașe din România, au stârnit un larg ecou în presa internațională.

Românii au reluat protestele anti-corupție, titrează Politico. Publicația europeană mai notează că  mitingurile anticorupție au devenit deja obișnuite în România, unul dintre cele mai noi state membre ale UE:
”Protestatarii au cerut Partidului Social Democrat (PSD) de guvernământ, să schimbe legile judecătorești adoptate de parlamentul român în decembrie.
Criticii acestor legi, inclusiv politicienii din opoziție, susțin că acestea ar putea compromite independența sistemului judiciar. Președintele României, Klaus Iohannis, a avertizat că aceste schimbări ar putea face ca România să se confrunte cu sancțiuni similare cu cele împotriva Poloniei”.

Agenția Reuters a transmis că aproximativ 50.000 de oameni au mers spre Parlament dinspre Piața Universității, locul iconic al tuturor protestelor majore din 1989. Protestatarii au folosit fluiere, au fluturat steaguri și au strigat  "hoții!". În același timp, alte mii de oameni au demonstrat în diferite orașe din România.

Social-democrații  din PSD și partenerul lor junior de coaliție, ALDE și-au folosit majoritatea pentru a impune o revizuire  a legilor justiției, în decembrie, în ciuda criticilor din partea Comisiei Europene, a Departamentului de Stat al SUA și a mii de magistrați precum și a președintelui centrist Klaus Iohannis.
Criticii declară că proiectele de lege vor slăbi independența judiciară și au fost contestate în Curtea Constituțională de unde așteaptă o hotărâre
”, notează Reuters.

Washington Post preia o depeșă a Associated Press potrivit căreia protestatari de toate vârstele s-au adunat să-și strige mânia față de guvernul de stânga:

Unii erau însoțiți de câini sau de copii. Arhitectul Tiberiu Călinescu, în vârstă de 30 de ani, venit cu fiica de 4 luni, a declarat: "Am venit aici pentru viitorul fiicei mele..., vreau să trăiesc într-o țară românească civilizată și apropiată de standardele europene" .
Diana Grădinaru, o economistă în vârstă de 45 de ani, a declarat că noua legislație ar putea avea drept rezultat "furturi teribile" comise de către oficiali de rang înalt, referindu-se la faptul că înregistrările video și audio nu ar mai putea fi utilizate ca dovezi în urmărirea penală.
Protestatarii au început să sosească din timp în capitală cu trenurile, din alte orașe și au fost întâmpinați de oameni care au fluturau steaguri românești. Proteste de dimensiuni mai mici  au avut loc în orașele Cluj, Timișoara, Constanța, Bacău, Sibiu și Iași
”.

Și site-ul Al Jazeera scrie despre protestele din România, publicând și o amplă colecție foto.
Al Jazeera reamintește, în context, că Transparency International clasifică România printre cele mai corupte state ale UE, deși Bruxelles-ul, care menține sistemul de justiție al României sub supraveghere specială, a lăudat magistrații pentru eforturile lor de combatere a corupției.
Procurorii anti-corupție din România au trimis 72 de deputați în judecată din 2006 încoace.

 

Și ziarul francez Libération este cu ochii pe România, dar dintr-o altă perspectivă: sătui de corupție și instabilitate guvernamentală, tot mai mulți români înalt calificați părăsesc țara.

O hemoragie care, pentru moment, nu pare să  îngrijoreze prea mult puterea – constată ziarul francez. Reporterul a discutat cu Armin Florescu, un economist de 39 de ani, care încă ezită între Paris și Londra pentru a-și muta familia:

Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilității politice și economice, a corupției, și a încercării noilor lideri politici de a duce țara în afara civilizației și de a o redirecționa est”. Nimic n-ar indica faptul că acest om ar fi în situația e a părăsi țara. Este proprietarul casei sale, deține un post bine plătit în domeniul noilor tehnologii, iar fotografiile indică o familie fericită.
I-am avertizat pe prietenii mei: luna viitoare, voi fi în Germania ", spune și Mirela de 35 de ani. Nici ea nu are profilul obișnuit al candidaților la emigrare. Este inginer IT într-o companie mare, are un salariu echivalent cu cel al omologilor săi occidentali, vorbește fluent în trei limbi și a călătorit mult prin lume. Dar decizia sa este luată. Ea a câștigat deja, fără dificultate, o poziție echivalentă la Frankfurt.
Asemenea lui Armin și Mirelei, mulți părăsesc România de la venirea la putere a Partidului Social Democrat, în decembrie 2016. Într-un an, PSD a continuat să schimbe legile justiției și codurile penale, amenințând statul de drept, diminuând drepturile opoziției și puterile președintelui, scrie Libération.

Numărul plecărilor este alarmant: se estimează că nouă locuitori pe oră părăsesc țara. Conform ultimului raport al ONU, bazat pe datele din 2015, România este, după Siria, țara a cărei rată a migrației este cea mai mare. Cu 3,4 milioane de plecări în ultimii ani, sau 17% din populație, România pierde echivalentul unui oraș de 85.000 de locuitori în fiecare an.

Revista presei internaționale din 22 ianuarie 2018