Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cabinetul Dăncilă în atenția presei internaționale

dancila.jpg

Viorica Dăncilă în timpul ceremoniei de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni, luni 29 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
gov.ro

Învestirea Cabinetului Dăncilă a atras atenția presei internaționale, care comentează pe larg contextul politic din România. În timp ce unele publicaţii notează că în componenţa noului cabinet se află un ministru pe care DNA vrea să-l ancheteze - Rovana Plumb, altele notează că este pentru prima dată când România are o femeie premier.

Reuters scrie că „Parlamentul României a susţinut masiv noul Guvern social-democrat, dându-i premierului Viorica Dăncilă un mandat care va fi atent monitorizat de partenerii străini ai ţării şi de către investitori”.

Jurnaliştii Reuters subliniează că „Dăncilă a înfiinţat un nou minister care să se ocupe de fondurile europene şi a nominalizat-o în fruntea acestuia pe parlamentarul social-democrat Rovana Plumb, pe care procurorii anticorupţie vor să o ancheteze. Numirea ei a alimentat preocupările faţă de angajamentul României de a lupta împotriva corupţiei”.

România numeşte al treilea premier într-un an pe fondul luptei anticorupţie, scrie şi The New York Times.  Autorul articolului notează că Viorica Dăncilă era un politician puţin cunoscut, iar unele dintre alegerile sale pentru cabinet şi legăturile cu Liviu Dragnea arată că preia funcţia pe fondul scepticismului românilor legat de independenţa şi capacitatea ei de a aduce stabilitate.

Domnul Dragnea nu a putut să devină premier din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală şi, de asemenea, pentru că este investigat pentru abuz cu bani publici, inclusiv cu fonduri europene. Acest lucru a dus la speculaţia că doamna Dăncilă a fost instalată pentru a-i servi interesele”, scrie NY Times.

ABC News, care preia Associated Press, titrează: România aprobă primul premier femeie pe fondul protestelor. Dăncilă a primit 282 de voturi în Parlament, cu mult peste cele 233 necesare pentru a putea veni la conducerea guvernului de stânga, pe care Uniunea Europeană îl critică pentru că susţine o legislaţie care va face mai dificilă inculparea corupţilor.

Dăncilă, care va conduce un cabinet de 27 de miniştri, va acţiona cel mai probabil ca un administrator pentru politica decisă de puternicul preşedinte social-democrat Liviu Dragnea, care nu poate fi premier din cauza unei condamnări pentru fraudă la vot”, scrie ABC News.

 

Adjunctul directorului FBI Andrew McCabe, criticat de preşedintele Donald Trump, a demisionat cu câteva săptămâni înainte de data la care urma să se retragă din funcţie. Anunţul a fost făcut aseară la NBC News, care a citat surse la curent cu dosarul.

McCabe urmă să plece din funcţia de la Biroul Federal de Informaţii în martie. Însă el va rămâne în funcţie până la plecare, potrivit NBC. Reprezentanţi FBI nu au comentat imediat pentru Reuters.

Andrew McCabe a demisionat la o săptămână după publicarea mai multor dezvăluiri potrivit cărora Trump, care l-a acuzat că este părtinitor politic, voia să-l dea afară, relatează BBC News.

McCabe a fost, o scurtă perioadă de timp, director interimar al FBI, în mai, după ce Trump l-a demis pe fostul director al FBI James Comey. Comey coordona ancheta FBI cu privire la un presupus amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016. Însă Trump l-a nominalizat în funcţia de director al Biroului pe Christopher Wray, care a fost confirmat în post de Senat, în august.

Wray a ameninţat recent cu demisia, după ce secretarul Justiţiei Jeff Sessions a exercitat presiuni asupra sa să-l dea afară pe McCabe. Locatarul Casei Albe l-a criticat pe McCabe din cauză că soţia sa, dr Jill McCabe, a candidat din partea partidului Democrat la un post de senatoare în Virginia.

Campania ei a primit o donaţie în valoare de 675.000 de dolari din partea Partidului Democrat şi a unui comitet de finanţare politică aliniat lui Hillary Clinton, rivala lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016. Trump i-a atacat pe McCabe şi pe soţia sa pe Twitter, catalogându-l pe şeful FBI, la acea vreme, drept un ”prieten de-al lui Comey”.

The Washington Post (WP) a dezvăluit săptămâna trecută că McCabe a fost deranjat de o întrebare pe care şeful statului i-a adresat-o în Biroul Oval. Trump l-ar fi întrebat pe McCabe cu cine a votat în 2016 în alegerile prezidenţiale, potrivit unor actuali şi foşti oficiali, citaţi de ziarul american.

 

Benjamin Netanyahu susţine că Iranul vrea să distrugă Israelul. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Moscova, alături de preşedintele rus notează France 24.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, luni, că regimul de la Teheran urmăreşte să distrugă Israelul, adăugând că va reacţiona pentru a garanta statalitatea ţării sale.

Netanyahu, care a plecat luni la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, a afirmat că va discuta cu liderul de la Kremlin despre acţiunile Iranului în vecinătatea Israelului. Netanyahu a afirmat că nu va mai exista un nou Holocaust. De asemenea, el i-a transmis lui Putin că Israelul va opri orice încercare a regimului de la Teheran de a-şi consolida prezenţa în Siria.

În ultimele luni, Netanyahu a încercat să convingă Rusia să intervină pentru a limita prezenţa forţelor iraniene în apropierea teritoriului Israelului.

 
Revista presei internaționale din 30 ianuarie 2018