Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Își pregătește Merkel succesoarea? (Der Spiegel)

annegret_kramp-karrenbauer.jpg

Annegret Kramp-Karrenbauer după victoria CDU din alegerile regionale din Germania, martie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Revista germană Der Spiegel vorbește despre posibilul succesor al Angelei Merkel. Sau... mai bine zis, despre succesoarea cancelarei:

”La cea de-a 55-a aniversare a semnării Tratatului de la Élysée, istoricul acord de prietenie postbelică dintre Germania și Franța, Angela Merkel a susținut un discurs privind viitorul Uniunii Europene. Ea s-a ferit de reproiectări ambițioase, spunând că preferă o "viziune a pașilor concreți" pentru a integra continentul. Ea a mai spus că întrebarea cu privire la momentul în care Germania va avea în cele din urmă un nou guvern rezonează mult dincolo de frontierele țării.

Dar lunea trecută, la Saarbrücken altcineva decât cancelarul german a oferit o analiză a stării UE. A fost Annegret Kramp-Karrenbauer, guvernatoarea creștin-democrată a regiunii Saarland, un stat cu mai puțini locuitori decât orașul Köln.

Dar ceea ce are de spus despre Germania și Europa a fost cât se poate de interesant, în special din perspectiva cancelarului Merkel.

Dacă Merkel va conduce guvernul, Kramp-Karrenbauer va fi membră a noului său cabinet de la Berlin - și va avea probabil un portofoliu important precum Ministerul de Externe sau Ministerul Muncii. Dar Merkel dorește să dea guvernatoarei din Saarland o platformă de pe care să se poată prezenta drept următoarea speranță a CDU de a prelua cancelaria federală.

Cancelarii, desigur, nu au cu adevărat puterea de a determina cine va fi succesorul lor. Dar ei pot da cu siguranță un impuls favoritului lor. Oricum, Kramp-Karrenbauer este extrem de populară în cadrul partidului, însă nu are experiență la nivel național, nici nu are un post la Berlin pentru a-și putea îmbunătăți profilul politic. Merkel ar vrea să o ajute în ambele direcții.

Este un proiect pe care Merkel l-a inițiat deja. În timpul discuțiilor preliminare ale coaliției cu social-democrații, Kramp-Karrenbauer a primit un rol-cheie. A fost singurul politician CDU negociator-șef în două grupuri de lucru diferite: politica de familie și politica de muncă.

Iar Merkel a fost extrem de mulțumită de performanța ei. Ba chiar a fost impresionată, atunci când Kramp-Karrenbauer a continuat să ia parte la negocieri chiar și după ce s-a lovit puternic la gât, într-un accident de mașină în timp ce mergea către Berlin pentru ultima rundă de discuții. "Dacă Kramp-Karrenbauer vrea să vină la Berlin, există un loc în cabinet pentru ea", spune un membru senior al CDU citat de der Spiegel.

Dar – întreabă revista germană – chiar vrea să vină?”

 

Guvernul polonez a ratificat legea controversată privind  Holocaustul. Astfel, este pasibil de sancțiuni oricine califică lagărele naziste drept poloneze sau acuză poporul polonez de complicitate la crime naziste. Comentatorii sunt îngrijorați de faptul că această lege va încuraja revizionismul, arată un grupaj reralizat de Eurotopics.

Polonezii au fost cu siguranță victime, dar și vinovați, arată La Stampa:
În Jedwabne, în iunie 1941, sute de evrei au fost masacrați de "călăreți voluntari polonezi". Mai rău, la un an după sfârșitul războiului, în iulie 1946, în Kielce, patruzeci de evrei au fost uciși cu arme improvizate de vecinii și cunoscuții lor pe baza unui zvon eronat legat de o pruncucindre. ... Abilitatea de a accepta propriul trecut și de a dezbate fără ascunzișuri teme subtile este un indicator important al calității unei democrații", scrie ziarul italian.

Și ziarul catalan Vanguardia subliniază periculozitatea legii:
"Prin această lege, guvernul naționalist al lui Mateusz Morawiecki susține ideea periculoasă că Holocaustul a fost o crimă pur germană. Știm totuși, multe autorități și cetățeni europeni au contribuit, de exemplu în Franța. Severitatea Holocaustului și respectul pe care îl datorăm victimelor și  descendenților lor ne interzic să relativizăm evenimentele și să le adaptăm la interesele naționale, după bunul plac al guvernului aflat la putere."

Polonia nu trebuie în niciun caz să cedeze, scrie portalul Polityce.pl:

Este trist faptul că acest atac inacceptabil asupra Poloniei se întâmplă acum, în timp ce relațiile israelo-poloneze nu au fost niciodată așa de bune. Nu vom renunța pentru că nu avem motive să o facem. Suntem de partea adevărului".

 

Înfrânt pe plan militar, statul Islamic rămâne un pericol. Iar pentru Europa, principala amenințare o reprezintă luptătorii și familiile acestora care se întorc acasă, scrie Washington Post:

După ce a pierdut bătălia pe teren, statul islamic le permite acum femeilor să desfășoare acțiuni violente. Multe dintre ele revin în țările lor și arată o credință nestrămutată în lupta islamistă . Aceasta le-ar putea împinge să-și indoctrineze familile.

Washington Post vorbește despre întâlnirea cu o astfel de femeie, în mica ei casă în stil marocan unde locuiește. L-a primit pe reporter înfășurată în negru din cap până în picioare și și-a scos voalul numai după ce s-a asigurat că oaspetele ei este singur. După câteva cești de ceai de mentă, această femeie, care se numește Zarah și este în vârstă de treizeci de ani, vorbește cu admirație despre soțului ei jihadist și camarazii lui. Ea își exprimă dorința ca într-o zi copiii ei vor găsi paradisul islamic care, a spus ea, i-a fost furat familiei ei.

"Vom crește fiii și fiicele noastre pentru a deveni adulți puternici și le vom povesti despre viața în califat", continuă ea, ținând paharul de ceai între mănușile ei negre. "Chiar dacă nu am reușit să păstrăm califatul, copiii noștri îl vor recupera într-o zi". Această declarație directă de loialitate față de Daesh este cu atât mai remarcabilă, cu cât membrii grupării care doresc să se întoarcă acasă sunt expuși riscurilor juridice. Iar cei responsabili de lupta împotriva terorismului se tem că sentimentele exprimate de femeia marocană sunt mult mai răspândite decât în general se crede.

 
Revista presei internaționale din 5 februarie 2018