Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ofensiva de farmec a Phenianului

Așa își intitulează Courrier International relatarea de la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă. Revista remarcă, de altfel, jocul dublu al nord-coreenilor.

 

”Suflarea Phenianului este în același timp caldă și rece. După ce și-a arătat mușchii, organizând o paradă militară în ajunul deschiderii Jocurilor, autoritățile nord-coreene se apropie de vecinul lor, invitându-l pe președintele sud-coreean Moon Jae-in pentru a vizita Phenianul cât de curând posibil”
 O invitație „rară“, spune cotidianul japonez Asahi Shimbun, care încoronează o vizită de două zile în sud a surorii mai mici a lui Kim Jong-un, primul membru al dinastiei care pune piciorul pe terenul imanicului, după războiul din 1953. Și ziarul japonez continuă:

"Seulul nu s-a hotărât încă asupra unei vizite a președintelui Moon. Dar mesajul vine într-un moment care i se potrivește cel mai bine dictatorului Kim Jong-un. Rezultatul este o emoție uneori suprarealistă în sud, ai cărui lideri, mai degrabă divizați în fața amenințării Phenianului, nu sunt foarte sensibili la farmecul său ofensiv ".

Dar cotidianul de la Tokyo consideră de asemenea că această întâlnire și eventualul dezgheț suscită mai degrabă "curiozitate decât optimism" în cadrul marilor puteri.

Președintele Moon a luat masa, sâmbătă, cu șeful formal al Nordului, Kim Yong-nam. Un prânz – remarcă The Guardian - încheiat cu lichioruri locale, după ce oaspeții mâncaseră kimtchi, varza murată care a devenit emblema bucătăriei coreene – un fel de mâncare popular în nord ca și în sud. Apoi, invitații au participat la jocul de hochei feminin, unde echipa comună coreeană a întâlnit Elveția, reamintește ziarul britanic.
Dar, din nefericire - pentru cele două Corei , echipa lor a pierdut clar cu 8-0 în fața elvețiencelor, dar camerele televiziunii oficiale de la Phenian s-au axat în principal imaginile cu "majoretele" din Nord, decât pe ceea ce se petrecea pe gheață. (Courrier International)

 

Un avion de luptă israelian a fost doborât sâmbătă de forţele siriene. Aceasta, după ce armata israeliană lovise anterior ţinte din spațiul sirian de unde o dronă iraniană fusese lansată peste teritoriul Israelului. Comentatorii vorbesc despre riscurile acestui incident pentru întreaga regiune.
În Israel, ziarul Haarez vorbește despre o escaladare gravă a conflictului în curs, între Israel, pe de o parte, și Iran și regimul Assad, pe de altă parte. De data aceadsta, amenințările au fost înlocuite de acțiuni.

 

”Dar ce vrea Iranul la frontiera israeliană? Începând cu vara trecută, conducerea israeliană a avertizat în legătură cu o încercare iraniană de a obține un punct de sprijin în Siria, odată cu succesul regimului Assad în războiul civil. 
Această încercare include desfășurarea în sudul Siriei a circa 10.000 de luptători militari șiiți din Irak, Pakistan și Afganistan, sub auspiciile Iranului. Înseamnă începerea fabricării de arme în Siria. De asemenea, Iranul discută cu regimul Assad și stabilirea unor baze aeriene și maritime în Siria.

Administrația Trump a formulat o poziție mai fermă față de iranieni, în comparație cu administrația Obama, care era îngrijorat mai curând de menținerea a ceea ce era perceput drept cea mai mare realizare a sa: Acordul nuclear semnat la Viena în vara anului 2015. I-a dat acum președintela Trump undă verde lui Netanyahu pentru a se angaja într-o confruntare directă cu Iranul? Lucrurile se află pe o pantă foarte alunecoasă”, conchide Haarez.

Pentru Jerusalem Post, aceste ultimele evoluții arată că "măștile au căzut". "Iranul folosește în mod clar Siria ca o platformă de lansare a operațiunilor sale împotriva Israelului”.

În timp ce, de partea cealaltă, Al-Jazeera, descrie ultimele evenimente drept "dramatice". Este prima dată când Israelul își asumă complet aceste atacuri, specificând chiar țintele pe care le-ar fi distrus în Siria. Al Jazeera citează, de asemenea, televiziunea de stat din Siria, care vorbește despre "agresiune".

 

Și comentatorii din Statele Unite sunt preocupați de evoluțiile din Siria. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât în zonă se află atât forțe americane cât și rusești.

 

Pentru The New York Times, confruntările amenință să atragă Israelul direct în conflictul sirian. ”Forțele din Rusia, Turcia și Statele Unite se află, de asemenea, la fața locului, într-un război cu mai multe fronturi și mai multe facțiuni, inclusiv rămășițele statului islamic și alte altor grupări islamiste”, scrie The New York Times.

Slate remarcă faptul că se deschide o cale periculoasă în Siria.  ”Deși Israelul a lovit cu regularitate în Siria, pierderea unui avion de luptă și reacția intensă marchează o escaladare potențial periculoasă în conflictul regional. În plus, ar putea marca sfârșitul modului în care Israelul a lovit țintele siriene fără represalii. Observatorii regionali au subliniat, de asemenea, că a fost pentru prima dată când avioanele israeliene au fost lovite într-o zonă în care erau prezente forțe iraniene”.

New York Magazine consideră escaladarea conflictului sirian drept o urmare a politicii dezastruoase e lui Barack Obama. 
”Noi am prezis de ceva timp că, odată ce lupta dintre elementele pro-Assad și islamistii sunniți din Orientul Mijlociu a încetat, Iranul își va îndrepta atenția spre Israel pentru a-și atinge visul său de a șterge Statul evreiesc de pe hartă.

Israel încearcă să încetinească procesul prin distrugerea preventivă a țintelor din Siria care îi amenință securitatea.
Evoluțiile de astăzi evidențiază consecințele dezastruoase ale politicii externe a lui Obama, prin care i-a trădat pe aliații noștri i-a ajutat pe mullahii din Iran să câștige putere”. 

Revista presei internaționale din 12 februarie 2018