Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Drumul spre Brexit”: Theresa May se agață de iluzia că poate obține totul (The Guardian)

may_brexit.jpg

Image source: 
Reuters/Maurizio Degl'Innocenti

Mai mulți miniștri ai cabinetului May vor ține discursuri în perioada imediat următoare, prin care vor trasa drumul Marii Britanii către Brexit. Presa din Insulă are opinii împărțite.

Primul ministru trebuie să fie cinstit cu privire la ceea ce este posibil și trebuie să pregătească publicul să accepte realitatea”, avertizează The Guardian:

Luată ostatică de flancul drept al partidului său, Theresa May nu are nicio autoritate pentru a prezenta o viziune pentru Brexit iar poziția guvernului rămâne complet incoerentă.

Dorește avantajele unei apartenențe în stilul Norvegiei la Spațiul Economic European, păstrând în același timp capacitatea de a stabili controlul imigrației.

Negociatorii UE au fost consecvenți în a ne spune că nu există o astfel de opțiune; dacă dorim acces neîngrădit la piața unică, trebuie să avem un statut ca și Norvegia; dacă vrem mai mult control asupra frontierelor noastre, trebuie să plătim prețul unui acces limitat la Spațiul Unic European. Dar Theresa May continuă să se agațe de iluzia că putem avea totul, scrie The Guardian.

Iar The Telegraph remarcă faptul că tocmai miniștrii care susțin ruptura completă de Bruxelles se vor alătura doamnei May în discursurile care vor descrie "drumul către Brexit", în săptămânile următoare. Printre ei, Boris Johnson, David Davis și Liam Fox.
Dar, ilustrând tocmai profunzimea diviziunilor din Cabinetul pe această temă, Philip Hammond și alți miniștri care doresc o divizare mai puțin drastică cu UE nu se vor adresa publicului.

Tabloidul britanic The Sun titrează ”Nu Uniunii Europene!” și scrie că, după informațiile sale, statele membre se răzvrătesc împotriva amenințărilor lansate de negociatorul șef al Bruxellesului, Michel Barnier. Pe care ziarul îl numește ”bătăuș”:

Sursele susțin că dl Barnier va fi forțat să renunțe la clauza sancționatorie pe parcursul perioadei de tranziție, ceea ce va fi o revenire umilitoare.

The Sun susține că ambasadorii statelor membre l-ar fi acuzat pe Barnier de încercarea de a intimida Marea Britanie, atunci când a avertizat că perioada de tranziție de doi ani este valabilă doar dacă Londra se declară de acord cu toate condițiile europene pentru Brexit.

 

Iar acum ne îndreptăm privirile către Germania, unde Angela Merkel  declară că vrea să rămână cancelară până la finele mandatului.

Cel puțin așa a dat asigurări în emisiunea "Berlin direkt",de  la postul public german de televiziune ZDF.

Angela Merkel a subliniat că dacă membrii SPD aprobă acordul de coaliție cu formațiunile conservatoare CDU/CSU, atunci va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului, deci până în anul 2021. ”Nu, cancalara n-are de gând să plece” – titrează Deutsche Welle.

În aceeași emisiune, Angela Merkel a justificat și decizia de a ceda portofoliul Finanțelor partenerului de coaliție SPD - decizie controversată în rândurile propriului partid creștin-democrat. În caz contrar, a dat Merkel de înțeles, ar fi fost periclitată formarea unei noi mari coaliții. Și un posibil eșec al negocierilor ar fi fost un act "iresponsabil". Timp de 12 ore s-a negociat cu privire la împărțirea ministerelor între partenerii de coaliție, a mai spus cancelara.

Pe de altă parte, Bloomberg insistă asupra slăbiciunilor cancelarei:

Confruntându-se cu o reacție în propriul partid  împotriva  acordului de coaliție și invitată de unii creștin-democrați să se gândească la un succesor, Merkel a sfidat orice sugestie de schimbare rapidă în interviul pentru ZDF.

Cel mai lung blocaj al Germaniei de la cel de-al doilea război mondial durează deja de patru luni. În acest context, cancelara a dorit să dea un mesaj de stabilitate. Ea a cerut Partidului Social Democrat să elimine și ultimul obstacol, prin susținerea acordului de coaliție, în scrutinul intern care se va încheia la începutul lunii martie”.

 

Două importante publicații din vestul Europei, The Economist (Marea Britanie) si Die Zeit (Germania),  se preocupă de situația justiției din România. Supraviețuirea premierului Viorica Dăncilă depinde în cea mai mare măsură de felul în care va răspunde cerințelor politice legate de legile justiției, sunt de părere comentatorii.

Pentru The Economist, omul care ia deciziile este Liviu Dragnea. Iar dacă dna Dăncilă se va dovedi refractară sau incapabilă de a face ceea ce vrea el, ea va fi zburată".

"UE a sprijinit crearea unor instrumente independente pentru rezolvarea problemei cu corupția pe care o are România. Unul dintre rezultate a fost DNA. Totuși, puțini se așteptau ca ea să aibă un succes atât de mare. A expediat sute de persoane publice cunoscute la închisoare. Între aceștia, un premier, cinci miniștri și 25 de parlamentari. Mulți alții sunt în prezent judecați.”, scrie The Economist, potrivit Rador și Hotnews.

Revista britanică mai notează că, pe de altă parte, politicienii din PSD se plâng frecvent că DNA are motivații politice și că este parte a unui „stat paralel” care include elemente ale serviciilor secrete.

La rândul sau, ziarul Die Zeit scrie despre liderul PSD Liviu Dragnea că acesta nu guvernează oficial România, însă deţine mai multă putere decât toţi ceilalţi politicieni. Obiectivul său: ”anularea efectelor legilor împotriva corupţiei".

"Guvernul român, își concentrează eforturile asupra unui singur punct: dezamorsarea legilor anticorupţie. În decurs de doar un an PSD a demis doi premieri din propriul partid. Aflată în funcția de premier de doar câteva zile, Viorica Dăncilă  va fi apreciată după modul în care va pune în practică aşa-numita reformare a justiţiei şi prevederile Codului Penal și după cât de repede o va face", mai scrie Die Zeit.

Revista presei internaționale din 13 februarie 2018
845