Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a îmbogățit Uniunea Europeană familia Orbán

orban.jpg

Image source: 
Facebook / Viktor Orban

Iată titlul articolului preluat din publicația electronică ”Hungarian Free Press”. Observatorii apropiați ai politicii ungare nu sunt deloc surprinși să afle că prim-ministrul Viktor Orbán, altfel un critic vocal al Bruxelles-ului la el acasă, folosește Uniunea Europeană ca pe o "casă de bani".

Orice întreprinzător maghiar știe, de asemenea, că obținerea unor contracte majore finanțate de UE este un privilegiu rezervat unui mic cerc de oligarhi din cercul interior al partidului de guvernământ Fidesz și, în mod specific, apropiaților familiei Orbán.

După cum arată The Guardian, Ungaria este unul dintre cei mai mari destinatari ai fondurilor UE, urmând ca 25 miliarde de euro să fie vărsate până în 2021.

Cu toate acestea, un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a constatat că o firmă legată de ginerele prim-ministrului Viktor Orbán, István Tiborcz, a primit 40 de milioane de euro din fonduri UE pentru a îmbunătăți iluminatul public în orașele maghiare. Aceasta, în ciuda faptului că firma avea puțină experiență în domeniu.

În plus, unele dintre produsele utilizate de această firmă erau mai scumpe cu 50% față de prețul de pe piață. Dl. Tiborcz nu mai este acționar la firma respectivă, Elios, după ce și-a vândut acțiunile, înainte ca Oficiul European Anti-Fraudă să înceapă investigațiile.

Alte șapte companii sunt implicate în scandalul de corupție. De exemplu, Sistrade a acordat asistență municipalităților pentru proiectele de iluminat public, prin elaborarea de studii și rapoarte. Proprietarul, Endre Hamar, a fost, de asemenea, legat de Elios, rezultând un conflict de interese.

Hungarianfreepres citează și publicația europeană Politico, care a scris despre modul în care familia Orbán este "inundată cu bani" de Comisia Europeană. Politico afirmă că fratele lui Orbán, Győző Jr., tocmai a câștigat cel de-al treilea proiect finanțat de UE în ultimii doi ani.

În ciuda faptului că raportul OLAF a constatat încă de acum o lună nereguli și conflicte de interese care implică societăți legate de ginerele lui Orbán, procurorul șef al Ungariei, Péter Polt - fost politician Fidesz – nu a lansat niciun fel de investigație.

 

Economia americană crește accentuat, dar semnele de îngrijorare sunt prezente. Revista The Economist își exprimă rezervele față de măsurile de stimulare a creșterii aplicate de Casa Albă:

Volatilitatea revine. După o lungă perioadă de calm, în care bursa americană a crescut în mod constant, fără mari derapaje , totul s-a  încheiat abrupt. Și încă trebuie să ne așteptăm la multă adrenalină.

Ne aflăm într-o perioadă de creștere globală accentuată, care face ca inflația să înlocuiască stagnarea pe primul loc în lista temerilor investitorilor.

Această schimbare în plan global este complicată de un pariu  extraordinar în cea mai mare economie din lume. Datorită reducerilor fiscale adoptate recent, America adaugă un impuls fiscal puternic pentru a sufla în pânzele unei creșteri economice deja ajunse la maturitate. Datoria publică s-a dublat deja la 1 trilion de dolari, sau 5% din PIB. În plus, echipa care conduce acest experiment, atât la ​​Casa Albă, cât și la Rezerva Federală, este cea mai lipsită de experiență din câte s-au perindat în ultime vreme.

Până acum, daunele colaterale pe piețe cum ar fi obligațiunile corporative și schimburile valutare, au fost limitate. În ciuda scăderii, prețurile acțiunilor americane  au revenit doar la nivelurile de la începutul anului.

Un cocktail de burse de scumpe, creștere economică și stimulente fiscală  - iată o provocare chiar și pentru cei mai experimentați factori de decizie.

Acest pachet de stimuli fiscali este greșit conceput și va contribui și mai mult la volatilitatea pieței financiare. Dar acum, că acest experiment este în desfășurare, este mai important ca Rezerva Federală să nu-și piardă capul”.

 

Ținuta neagră numită abaya s-au putea să nu mai fie obligatorie pentru femeile din Arabia Saudită. Liderii religioși deschid discuția despre relaxarea regulilor de îmbrăcăminte, după cum scrie presa saudită, citată de Courrier international.

Potrivit ziarului Saudi Gazete, ideea a fost lansată de unul dintre membrii Consiliului Marilor Ulema, care îi reunește pe cei mai proeminenți capi religioși saudiți.

Abdullah Al-Mutlaq a declarat în timpul unei emisiuni de radio că "peste 90% din femeile musulmane pioase din lume nu poartă abaya", adăugând că "nu ar trebui impus portul acestui obiect vestimentar nici în Arabia Saudită".

Această îmbrăcăminte, care constă dintr-o mare țesătură neagră într-o singură bucată, trebuie purtată pentru a nu dezvălui forma corpului. Ea este un fel de uniformă obligatorie pentru femeile din Arabia Saudită.

Desigur, această declarație nu are nicio valoare oficială, deoarece reprezintă doar opinia unui cleric, chiar dacă de rang înalt. După cum a remarcat canalul TV local Khalijia, "clericul nu a spus că femeile ar putea să se imbrace oricum”.

Cu toate acestea, această declarație vine împotriva cutumelor stricte de îmbrăcăminte care se aplică femeilor. Prin urmare, a fost primită foarte favorabil de către cercurile liberale ale țării.

După cum a remarcat editorialistul publicației Okaz: „Până acum câțiva ani, până și o vestimentație de culoare diferită , chiar într-o nuanță întunecată sau discretă, provoca adevărate furtuni. Armata umbrelor se va muta în mod evident pe Internet, pentru a spune acolo că umma - comunitatea musulmană - este în pericol și că acesta este începutul proiectului de occidentalizare care are drept scop coruperea femeii musulmane“. Ziarul întrevede polemici nesfârșite pe această temă, dar se întreabă: "Cine și-ar fi imaginat că lucrurile se pot schimba atât de repede în Arabia Saudită?

 
Revista presei internaționale din 14 februarie 2018