Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poți fugi, când ești Stânca Gibraltarului? (Der Spiegel)

merkel_schulz1.jpg

Angela Merkel și Martin Schulz
Image source: 
AFP via http://en.rfi.fr

Așa își intitulează revista germană Der Spiegel comentariul pe marginea complicatei situații politice de la Berlin.

Germania a fost multă vreme o ancoră a stabilității internaționale. Dar asta e pe cale să se schimbe. Haosul politic care înconjoară încercările Angelei Merkel de a crea un nou guvern reprezintă un avertisment că Germania nu este imună la factorii care destabilizează alte țări europene.

Ceva ciudat se întâmplă pe terenul plictiselii politice germane.
În ultimii ani, țara părea a fi o Stâncă a Gibraltarului într-o mare de incertitudine globală.

Însă acum suntem aproape de o criză a sistemului de partide - cu consecințe importante. Și nu este în nici un caz o exagerare. Ceea ce a fost posibil în alte părți, s-ar putea întâmpla și în Germania.

Timp de decenii, democrațiile occidentale erau destul de stabile. Dar acum politica a devenit fluidă. În definitiv, de ce ar trebui Germania să fie imună la această tendință?

Trăim în vremuri de democrație turbo, un sistem care, deși foarte agil, este, de asemenea, predispus la fel de crize.

Puțini au anticipat rezultatul referendumului Brexit. Puțini considerau că alegerea lui Donald Trump era posibilă. Astăzi, puțini consideră că alegătorii italieni ar putea opta pentru o majoritate parlamentară care să depună eforturi pentru a ieși din zona euro. Și puțini se așteaptă ca peisajul politic german să fie transformat de mișcări tectonice majore.

Deci ce urmeaza?

Merkel a exclus un guvern minoritar sub conducerea ei. Având în vedere că extrema dreaptă câștigă teren în sondaje, este de presupus că alte alegeri ar putea da naștere unei situații în care partidele care au condus țara timp de decenii să nu mai poată face acest lucru. În aceste condiții, este complet neclar cum va arăta viitorul guvern și ce agendă ar putea să urmărească.
În orice caz politica până acum plictisitoare ar putea deveni rapid înfricoșătoare
”.

 

Financial Times privește spre România și scrie că procurorul șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, acuză politicieni de top și oameni de afaceri că încearcă să submineze instituția. Aceasta într-un moment în care Bucureștiul a intrat pe lista preocupărilor Bruxelles-ului privind statul de drept în Europa de Est.

După cum spune Financial Times, citat de Hotnews, șefa Direcției Naționale Anticorupție afirmă că vârtejul speculațiilor despre viitorul DNA este rezultatul unui "atac real", lansat de oameni de afaceri și de politicieni care doresc subminarea instituției. Kovesi acuză o campanie de calomniere împotriva instituției, care are loc aproape zilnic.

Șefa DNA afirmă că eforturile de revizuire a legislației anti-corupție și a sistemului judiciar ar putea însemna că "nu vom mai putea ancheta pe nimeni".

Punctul de vedere al Codrutei Kovesi - prezentat miercuri intr-o conferinta de presa curajoasa - reflecta si preocuparile din ce in ce mai mari ale Bruxelles-ului fata de schimbarile de legislatie de la Bucuresti, in conditiile in care Comisia Europeana a avut deja ciocniri cu Polonia si Ungaria in legatura cu posibile incalcari ale legislatiei si valorilor Uniunii Europene, noteaza Financial Times.

Financial Times aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura Codruta Kovesi, a obtinut zeci de condamnari ale unor oficiali romani de rang inalt, printre care ministri, fosti ministri si parlamentari.

Directia Nationala Anticoruptie il ancheteaza in prezent si pe Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant din Romania, care are deja o condamnare anterioara intr-un dosar care vizeaza fraude electorale, mai scrie Financial Times.

 

Casa Albă amenință Rusia cu grave "consecințe internaționale" ca urmare a unui atac cibernetic declanșat în anul 2017. Modul în care America va reacționa este însă greu de anticipat acum, după cum arată revista americană de securitate Defense One.

Într-o neobișnuită declarație, Casa Albă a avertizat Rusia și a promis "consecințe internaționale" pentru un atac cibernetic rusesc împotriva Ucrainei, din iunie 2017, care a continuat să infecteze rețele și computere din întreaga lume. Întrebat ce "consecințe"  vor fi și dacă atacul a afectat guvernul sau interesele financiare ale SUA, dincolo de ceea ce fusese raportat anterior, un oficial de securitate națională a răspuns doar că : "Nu vom anticipa mișcările noastre".

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce guvernul britanic a făcut o declarație similară, precizează Defense One.

La 27 iunie 2017, amintește Defense One, un atac cibernetic, numit NotPetya, a lovit compania ucraineană de energie Kyivenergo, apoi compania Ukrenergo. Acesta a răspândit rapid virusul pe plan internațional, lovind compania daneză Maersk IT și s-a mutat de acolo, pe tot globul.

Dincolo de consecințele nespecificate, Statele Unite șu Ucraina sunt preocupate să pună în comun informații privind securitatea cibernetică. Un proiect de lege bipartizan tocmai a trecut recent de Camera Reprezentanților, scrie revista americană.

Revista presei internaționale din 19 februarie 2018
669