
Presa internaţională
Morawiecky în Der Spiegel: ”Bruxelles nu mai acționează acum ca un director de școală”
moraviecki.jpg

”Acestea sunt opinii și nu fapte”, a răspuns Morawiecky. ”Polonia este un stat-națiune democrat, ca toate celelalte țări din Europa. Și suntem pragmatici. Avem o problemă cu o parte a elitei politice europene și cu jurnaliștii - nu cu oamenii obișnuiți. De exemplu, 97% dintre toți investitorii străini care sunt deja în Polonia ar face din nou acest lucru. Cu toate acestea, aveți dreptate, trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a explica politicile noastre”, a spus Morawiecki, respingând totodată criticile privitoare la legile justiției. ”Potrivit sondajelor”, spune premierul, ”trei sferturi dintre polonezi consideră că sistemul judiciar este "rău" sau "foarte rău". Îmbunătățim acum comunicarea noastră, iar Bruxelles-ul acționează acum mai mult ca partener și mai puțin ca director de școlă”.
O altă întrebare a vizat ceea ce mulți germani consideră o lipsă de solidaritate din partea Poloniei, care profită de banii trimiși de Bruxelles și, pe de altă parte, nu vrea să ajute în caz de urgență, cum a fost în criza refugiaților .
”În cel mai bun caz...” – răspunde Morawiecky, ”... pot să înțeleg pe jumătate această poziție. Chiar și politicienii germani, cum ar fi ministrul de externe, Sigmar Gabriel, admit, de exemplu, că și economia germană beneficiază de pe urma fondurile structurale ale UE acordate noilor state membre. Aproximativ 80% din fluxurile de bani merg către companii germane, deoarece acestea implementează proiecte de construcție sponsorizate de UE în Polonia. Știm foarte precis ce înseamnă solidaritate. Este un obiectiv important, dar altceva înseamnă deciziile de securitate internă, care sunt independente și suverane”.
Iar reporterul revistei Der Spiegel a întrebat, în context, dacă Germania este văzută la Varșovia drept cel mai important partener din Europa?
”Da”, a spus Morawiecki: ”Există din când în când tensiuni - când, de exemplu, un articol radical este publicat aici sau acolo. Dar pentru mine paharul este pe jumătate plin, nu pe jumătate gol. Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au devenit împreună cea mai importantă piață de export pentru Germania, mai importantă decât Franța - și vreau să susțin această evoluție”.
În sfârșit, premierul polonez și-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu are o poziție mai fermă față de Rusia: ”Dar, să nu ne înșelăm: deși nu știm ce politici va alege Casa Albă, suntem încă sub umbrela americanilor. În acest sens, germanii primesc un prânz gratuit - ei cheltuiesc puțin, dar se bucură de o protecție completă. Sper că în cele din urmă vom putea ajunge la un acord cu rușii. În acest moment, însă , este bine să fim puternici din punct de vedere militar”, a mai spus premierul polonez în interviul pentru Der Spiegel.
Ziarul Le Monde ne propune un reportaj în strânsă legătură cu Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud. Un reportaj realizat însă ... pe o insulă scoțiană. Da, pentru că acolo se fabrică pietrele de curling.
Le Monde ne avertizează că, în aceste zile, ar fi mai bine să fii în altă parte decât în locul de unde se extrage piatra, pentru a urmări evenimentul olimpic.
Pentru că, pe insulă, în afara semnelor de avertizare privind alunecările de teren mai poți găsi doar câteva case abandonate, în apropierea farului nelocuit - inaugurat în 1886, automatizat în 1990, prevăzut cu panouri solare în 2001.
Contractul pentru livrarea pietrelor se încheie în 2045, spune directorul de vânzări al companiei. Iar suma pentru aceste drepturi exclusive de exploatare este imposibil de aflat – sunt "informații comerciale sensibile".
Compania deține fabrica într-un orășel situat la aproximativ cincizeci de kilometri de locul de extragerea pietrei.
La intrare, poarta larg deschisa. Pe o parte a grilajului, numele Andrew, pe cealaltă parte, numele Kay. Firma de familie datează din 1851 și cuprinde o casă cu un singur etaj, cu birourile și ateliere adiacente. Patruzeci de angajați în total, dintre care mulți cu salopete și căști, lustruiesc pietrele pe mașini datând din anii 1950.
Acesta este faimosul granit albastru, o piatră rară, dar aflată din belșug pe insula Ailsa Craig, alături de granitul verde. Cel albastru este ideal la alunecare, al doilea ultra-rezistent la șocuri. Așa că meșteșugarii de aici n-au decât să mulțumească Mamei Natură pentru că s-a gândit la tot. Și le oferă șansa de a fabrica acest obiect de aproximativ 18 kilograme și 28 de centimetri în diametru.
Unele pietre așteaptă să fie expediate. Cele folosite acum în Coreea de Sud au fost livrate în 2017.
La masa directorului de vânzări - un calculator foarte util pentru calcularea cifrei de afaceri anuale: mai mult de 820 000 de lire sterline, aproximativ 927 000 de euro. Afacerea lui este aproape un monopol. Există doar două companii în lume care produc pietre curling. Aceasta și una din Canada.
Unele pietre miniaturale decorează fereastra unui magazin de suveniruri. Iar vânzătoarea intenționează să urmărească întrecerile de curling de la Jocurile Olimpice: "Pentru a încuraja Scoția, nu Marea Britanie", râde ea . Partizană nefericită a independenței, în referendumul din 2014, ea știe că echipele britanice de curling sunt de fapt alcătuite din scoțieni, pionieri ai acestui joc.