Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ghouta de Est este o alta Srebrenica” (The Guardian)

ghouta.jpg

Spitalul din Hamouria, Ghouta Orientală, distrus în urma bombardamentelor trupelor guvernamentale, 21 februarie 2018.
Sursa imaginii: 
ABDULMONAM EASSA / AFP

"Ghouta de Est este o alta Srebrenica, este "masacrul secolului 21". Comparaţia făcută iniţial de cotidianul The Guardian este reluată de mai multe publicaţii internaţionale care comentează situaţia din Siria.

În timp ce bombardamentele regimului sirian si ale aliatului sau rus au ucis peste 250 de civili in doua zile in enclava rebela din apropierea Damascului, presa internationala denunta lipsa de raspuns din partea comunitatii international.

Le Monde scrie că Ghouta de Est nu mai termina sa-si numere mortii si ranitii in a patra zi a ofensivei fortelor aeriene siriene in aceasta enclava de la periferia Damascului, unde au fost asediati, din 2013, 400.000 de locuitori.

"Ghouta de Est este o alta Srebrenica si, inca o data, noi ne facem ca nu vedem" observă The Guardian. Consacrandu-si "prima pagina" acestui subiect, cotidianul face o paralela cu asediul enclavei Srebrenica, in timpul razboiului din Bosnia, in iulie 1995, care a condus la masacrarea a peste 8.000 de barbati si adolescenti sub ochii unei comunitati internationale care "s-a facut ca nu vede".

"Cu fiecare copil care moare, cu fiecare act de barbarie care ramane nepedepsit, Ghouta de Est seamana din ce in ce mai mult cu ceea ce Kofi Annan a numit odata cea mai grava crima savarsita vreodata in Europa dupa 1945. Ghouta de Est este pe cale sa devina Srebrenica siriana. (...) La Srebrenica, aproximativ 8.000 de barbati si adolescenti musulmani au fost masacrati in cateva zile. (...) Curtea Penala pentru fosta Iugoslavie a declarat ulterior ca aceste crime constituie un genocid. (...) Comunitatea internationala stia foarte bine ce facea generalul Radko Mladic [comandantul sef al armatei Republicii Sarbe din Bosnia] si ca un masacru era iminent. Si s-a facut ca nu vede. Agonia Ghoutei de Est (...) este mai lenta, dar ignorata in acelasi mod. Inca o data, civili, inclusiv multi copii, sunt masacrati. Inca o data, puterile occidentale, cu forte prezente in tara, refuza sa intervina. Inca o data, Organizatia Natiunilor Unite este neputincioasa", scrie jurnalistul Simon Tisdall.

Postul american de televiziune CNN reia aceasta comparatie cu situatia din Bosnia intr-o analiza intitulata "Esecul comunitatii internationale cu privire la Ghouta de Est", estimand ca este vorba despre "un punct de cotitura comparabil cu alte momente critice pentru drepturile omului din ultimii douazeci si cinci de ani".

 

În SUA şeful Asociaţiei Naţionale pentru Arme de Foc îi atacă pe cei care susţin un control mai strict al armelor, susţinând că ei „urăsc libertatea individuală”.

Wayne LaPierre, şeful Asociaţiei Naţionale pentru Arme de Foc (NRA) a ieşit în apărarea dreptului americanilor de a purta arme şi a lansat un atac puternic la adresa elitelor din politică, cei care „urăsc libertatea individuală”, scrie The Guardian.

LaPierre s-a folosit de discursul său în cadrul unei conferinţe conservatoare, CPAC, pentru a ataca activiştii anti-arme.

„Au fantezii cu privire la mai multe legi care să oprească ce alte legi nu au reuşit”, a spus vice-preşedintele asociaţiei. „Atâtea legi existente au fost ignorate”, a adăugat el.

LaPierre a declarat: „Nu le pasă dacă legile lor sunt bune sau nu. Vor doar să dea mai multe legi pentru a avea mai mult control asupra oamenilor. Dar nouă ne pasă”.

LaPierre a vorbit şi despre „presa care abia aşteaptă să atace NRA în timpul unor momente de suferinţă”.

Elitele vor să „elimine drepturile americanilor de a purta arme şi să distrugă toate libertăţile individuale. Ei urăsc NRA, urăsc al doilea amendament al Constituţiei, urăsc libertatea individuală”, a spus LaPierre.

„Răul e printre noi şi vom fi în pericol dacă nu ne vom proteja şcolile”, a adăugat el.

Donald Trump a sugerat că ar trebui ca profesorii cu o pregătire militară anterioară să primească arme, spunând într-o postare pe Twitter că ar fi „un mare avantaj” pentru a pregăti şcolile de atacuri.

Trump de asemenea a susţinut NRA pe Twitter: „Ceea ce mulţi oameni nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă este că Wayne, Chris şi oamenii care lucrează din greu la NRA sunt nişte oameni minunaţi şi americani patrioţi. Ei ne iubesc ţara şi vor face ceea ce trebuie. Vor face America grozavă din nou!”, a spus Trump.

 
Revista presei internaționale din 23 februarie 2018