Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Grupul Habsburgic" – legături periculoase pe ruta Moscova - Bruxelles - Washington

richard_gates.jpg

Richard Gates, fost consilier de campanie al lui Trump, a lucrat și pentru președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici ...
Image source: 
REUTERS/Joshua Roberts

Un fost consilier de campanie al lui Donald Trump a pledat vineri vinovat de mărturie mincinoasă şi fraudă financiară şi a acceptat să coopereze în ancheta privind presupusele ingerinţe ruse în alegerile americane din 2016. Presa internațională devoalează ițele acestei afaceri, care duc până la persoane cu importante funcții politice din Uniunea Europeană.

The Guardian explică faptul că Richard Gates, de 45 de ani, fost asociat al lui Paul Manafort, cel care a condus în perioada iunie-august 2016 campania lui Donald Trump,  a lucrat și pentru președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Acesta ar fi finanțat așa-numitul "Grup Habsburgic", care a inclus foști oficiali europeni de top, în perioada 2012 – 2013.

Potrivit unor noi acuzații depuse vineri într-un tribunal din Virginia, europenii cunoscuți sub numele de "Grupul Habsburgic" erau conduși de un "fost cancelar european" și plătiți, în mod secret, de Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Donald Trump.

Washington Post explică faptul că există două țări în Uniunea Europeană în care cuvântul "cancelar" este folosit pentru a-l denumi pe șeful guvernului. Ambele au legături istorice puternice în timpul dinastiei habsburgice – e vorba de Austria și Germania.

În Europa, speculațiile au mers repede către Alfred Gusenbauer, care a fost cancelarul Austriei în 2007 - 2008. De la încetarea mandatului, Gusenbauer a fost criticat pentru contractele sale de consultanță pentru regimurile autocratice. El a fost, de asemenea, amintit în celebrele documente Panama Papers.

În Ucraina, ziarul de limbă engleză Kyiew Post reamintește că încă din noiembrie anul trecut, a scris despre Centrul European pentru Modernizarea Ucrainei, cu sediul la Bruxelles, organizație aflată acum în mijlocul acuzațiilor împotriva lui Manafort și Gates.

Fondatorul centrului, fostul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara, a refuzat să comenteze, dar a declarat, pe 1 noiembrie, postului de televiziune 112 că centrul a fost creat "să spună adevărul despre Ucraina în Parlamentul European și în alte state membre ale Uniunii Europene".

O ancheta publicată de Buzzfeed încă din 2013 arăta că centrul a plătit bloggerilor americani și sitului web din extrema dreaptă Breitbart pentru o reflectare pozitivă a partidului de guvernământ din Ucraina, în timpul alegerilor parlamentare din 2012.

 

Continuă dezvăluirile din presa internațională potrivit cărora mercenari ruși s-ar afla în mijlocul luptelor din Siria, ajutând forțele armate ale președintelui Bashar al-Assad. Aceștia ar acționa sub egida Companiei Militare Private Wagner.

Iar ziarul Le Figaro îi face portretul lui Evghenii Prigojin, oligarhul care s-ar afla în spatele companiei Wagner. El este numit "bucătarul lui Putin", dar pe cartea sa de vizită poate fi adăugată și eticheta de mercenar.

Numele lui Prigojin se află pe lista Departamentul de Justiție al SUA privind intervenția în alegerile din noiembrie 2016. Evghenii Prigojin joacă, de asemenea, un rol-cheie în conflictul sirian.

Potrivit Reuters, aproape 300 de bărbați aparținând companiei Wagner, legată de Prigojin, au fost uciși sau răniți în ciocnirile din Siria, mai cu seamă în cursul unei confruntări din noaptea de 7 spre 8 februarie.

La 24 ianuarie, un ministru rus neidentificat ar fi fost de acord cu o acțiune "puternică și rapidă" în Siria – un atac coordonat cu ministrul sirian al afacerilor prezidențiale, Mansour Fadlallah Azzam, care ar fi garantat compensarea oligarhului.

La 30 ianuarie, Prigojin i-a promis "o surpriză frumoasă" lui Bashar al-Assad. Până la 5 februarie, serviciile americane au notat o intensificare a comunicării dintre oligarh și consilierii lui Vladimir Putin, inclusiv șeful administrației sale, Anton Vaino.

În noaptea de 7 spre 8 februarie, câteva sute de luptători au atacat o bază deținută de forțele coaliției conduse de SUA. Replica americană a fost fulgerătoare. Pierderile de partea companiei Wagner au fost colosale. Astăzi vine momentul bilanțurilor și întrebărilor. Iar sursele anonime citate de publicația Kommersant denunță "amatorismul periculos" al operațiunii, scrie Le Figaro.

 

În interviul acordat publicației germane Deutsche Welle,  președintele moldovean Igor Dodon afirmă că un eventual pas înspre aderarea la Uniunea Europeană va duce la repetarea, în Moldova, a scenariului ucrainean.

Eticheta de pro-rus, spune Dodon, vine din partea oponenților politici și este e o mare greșeală. ”Eu sunt, întâi de toate, un politician pro-Moldova. Noi nu ne putem împrieteni cu Rusia împotriva Europei și nu ne putem împrieteni cu Europa împotriva Rusiei, afirmă președintele de la Chișinău.

El nu crede că Moldova va deveni membru al UE. Bruxellesul a dat clar de înțeles la recentul summit al Parteneriatului Estic, dar nici Moldova nu este pregătită pentru aderare. În Moldova, atrage atenția Dodon, 1/3 din populație este vorbitoare de limbă rusă. Chiar dacă nu sunt ruși: ”Ei sunt ucraineni, găgăuzi, bulgari – sunt vorbitori de limbă rusă. Și atunci când cineva ne pune să alegem ori – ori  – se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Întrebat despre localitățile care au semnat declarații de unire cu România, președintele Dodon aduce drept contraargument faptul că deja 220 de localități au semnat declarații în susținerea statalității Moldovei.  

Mai mult – spune el – dacă la nivel oficial se va merge pe ideea unirii cu România și lichidării statalității moldovenești, asta va însemna război civil. Există problema transnistreană  și noi am fost la un pas să mai avem o astfel de problemă în Găgăuzia. ”Dacă cei din România  și-au propus ca obiectiv politic să unească această palmă de pământ, țara noastră, cu România, aceasta este o greșeală”, afirmă Igor Dodon în interviul pentru Deutsche Welle.

Revista presei internaționale din 26 februarie 2018