Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Strategia nebună” a lui Trump dă, oare, rezultate?

trump2.jpg

Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Președintele Donald Trump a salutat, marți, semnele de deschidere ale Coreei de Nord privind un posibil dialog cu Statele Unite, solicitând însă precauție. Oare strategia nebunească a lui Trump să dea rezultate, în cele din urmă?

"Ar fi bine pentru lume, bine și pentru Coreea de Nord, bine și pentru peninsulă, dar vom vedea ce se întâmplă", a spus Donald Trump, citat de Los Angeles Times. "Cui ar trebui să se atribuie această evoluție?" au întrebat jurnaliștii la o conferință de presă. "Mie!", a răspuns el, jovial.

LA Times, descoperă că strategia "nebună" de multiplicare a situațiilor de război a fost răsplătită. „Chiar dacă motivațiile liderilor coreeni rămân destul de opace, pare posibil ca înăsprirea sancțiunilor și abordarea neortodoxă a președintelui Trump în domeniul diplomației - și anume amestecul său de insulte grosiere și amenințări nucleare, dar și însoțite de o mână întinsă - să fi determinat guvernul lui Kim Jong-un să se întoarcă la masa de negocieri", scrie cotidianul din California.

The Washington Post amintește că aceasta a tost și tactica prin care s-a făcut cunoscut, cândva, Richard Nixon: „Ideea este de a convinge adversarul că ești capabil de orice. Este ceea ce a făcut și Donald Trump în mai multe rânduri, amenințând în mod public Coreea de Nord cu distrugerea".

Revista The Atlantic acordă mai puțină atenție strategiei lui Donald Trump și oferă alte motive care ar putea explica mâna extinsă a Coreei de Nord: "Este posibil ca nordul să folosească această propunere de dialog ca pe o modalitate de a submina alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite sau să încerce să câștige timp".

Phenianul ar putea "folosi acest timp tocmai pentru a continua să lucreze în mod clandestin la programul său nuclear. Ceea ce a făcut în timpul discuțiilor cu administrația Clinton din anii '90", amintește The Atlantic.

 

Impozitarea masivă a importurilor americane din oțel și aluminiu a fost anunțată unilateral săptămâna trecută de Donald Trump. După care a urmat un pas înapoi din partea Casei Albe, care a invitat Canada și Mexic să renegocieze Acordul de Liber Schimb NAFTA. Presa comentează noua poziționare a președintelui american.

"Donald Trump pare să vrea să folosească taxele ca pe o pârghie de negociere cu Canada și Mexic", notează USA Today.

Courrier International citează ziarul mexican Reforma, potrivit căruia, dacă Donald Trump nu a renunțat la impozitare, totuși el a dat un pas înapoi, insistând pe negocierile cu Mexic și Canada".

Iar ziarul canadian Toronto Star  cere "fermitate" din partea guvernului de la Ottawa: "Trump însuși adaugă o nouă incertitudine sugerând că Mexic și Canada ar putea fi excluse de la impozitare în cazul în care SUA obțin o înțelegere mai bună cu privire la comerțul cu oțel și aluminiu”. Ziarul canadian denunță "o nouă tactică de negociere".

În Franța, Les Echos consideră că președintele american nu face decât să amenințe unitatea taberei occidentale, într-o perioadă și așa tulbure.

El pare să extindă și pe terenul economic "strategia nebună" pe care a aplicat-o deja în dosarul coreean, așa cum o numește David Petraeus, fost director al CIA: aceea de a-și lăsa adversarii în incertitudine, făcându-i să creadă că totul este posibil.

Aplicată războiului comercial, această tactică presupune măsuri care afectează întreaga lume: Europa, Canada, Japonia, Coreea, China, etc.

Dacă este legitim să pedepsești țările care joacă incorect, cum ar fi China, care subvenționează exporturile de oțel, a le lovi pe cele corecte este de neînțeles. "Sunt mai puține Chevrolet în Berlin decât Mercedesuri în New York", constata recent Donald Trump.

Însă branduri precum Amazon, Google sau Coca-Cola sunt omniprezente. Și este la fel de clar că și consumatorii americani vor fi victime ale creșterilor de impozite stabilite – să ne gândim doar la prețul mașinilor sau al cutiilor de bere.
 

Există însă și probleme politice, constată presa americană. Republicanii nu sunt deloc bucuroși cu războiul comercial al lui Donald Trump...

După cum arată LA Times, Donald Trump deja a fost atenționat de Președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan care și-a  exprimat dezacordul în mod public.

CNN, la rândul său, citează doi lideri ai Partidului Republican, care "nu exclud o acțiune legislativă ulterioară, astfel încât Donald Trump să renunțe la proiectul lui sau să-i reducă sfera de aplicare",

Time îl citează pe senatorul republican Jeff Flake, potrivit căruia aceste războaie nu au câștigători, ci doar învinși.

Washington Examiner explică faptul că Trump a câștigat  nominalizarea republicană pe o campanie protecționistă și antiimigrație. Apoi a fost ales președinte tocmai lovind în acordurile comerciale susținute de Bill și Hillary Clinton, ceea ce l-a ajutat să câștige state industriale, tradițional democrate, precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, pe lângă Ohio. Însă acum, creșterea tarifelor e de natură să provoace o confruntare tocmai cu republicanii.

Revista presei internaționale din 7 martie 2018
822