Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Populismul din UE se hrănește cu sărăcie, avertizează Banca Mondială

saracie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Datele Băncii Mondiale arată că cei mai săraci 10% dintre europeni au sărăcit cu încă 7% în ultimele decenii, în vreme ce cei mai bogați 10% din UE s-au îmbogățit cu 66%, scrie Eu-observer.

Raportul observă că regiuni sărace din părți ale Europei de Est, cum ar fi Ungaria și Polonia, încă mai au un PIB per capita mai mic de 50% din media UE, în ciuda faptului că economiile naționale ale Estului au prosperat. Studiul arată că cea mai mare parte a sudului Europei - Grecia, Italia, Spania - rămâne și mai mult în urmă, din cauza productivității scăzute și a creșterii lente. Totodată se arată că schimbările tehnologice au anihilat în Europa 15% din slujbele ce presupun muncă manuală în ultimii 15 ani.

Muncitorii manuali din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, România și Slovenia au fost cei mai afectați, afirmă raportul. Conform unor detalii din raport oferite miercuri presei, pesimismul economic e rațional în aceste regiuni și ar trebui să fie luat "foarte în serios" de către instituțiile UE. Se avertizează totodată că acest pesimism poate fi foarte ușor exploatat de politicieni populiști.

"Mașinăria se va împotmoli dacă nu se vor lua măsuri pentru ca oamenii să beneficieze în mod egal de prosperitate", a declarat într-un comunicat Kristalina Georgieva, directoarea executivă a Băncii Mondiale și fost comisar european.

 

Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a cerut scuze evreilor care au fost expulzaţi de către autorităţile comuniste în 1968, scrie BBC. Gestul vine în contextul în care relaţiile Poloniei cu Israelul au fost tensionate din cauza unei legi aprobate de guvernul polonez prin care este interzisă asocierea Poloniei cu Holocaustul.

Polonia regretă „acest act ruşinos”, a spus Duda, aducând un omagiu miilor de evrei care au fost nevoiţi să părăsească ţara.

În timpul discursului său, unii protestatari l-au numit „ipocrit” şi au scandat „Ruşine”, conform informaţiilor presei locale.

Vorbind despre evenimentele din 1968, Duda a spus: „Ce ruşine, ce pierdere pentru Republica Poloneză că cei care au plecat atunci sau chiar au murit nu mai sunt cu noi astăzi... îmi pare atât de rău”.

Polonia cea liberă şi independentă de astăzi, generaţia mea, nu este responsabilă şi nu trebuie să îşi ceară scuze. Celor care au fost expulzaţi atunci... i-aş ruga să ierte Republica şi pe polonezii de la acea vreme pentru că au făcut un lucru atât de ruşinos”, a adăugat el.

Înaintea discursului, Duda a depus o coroană în faţa Gării Gdanski din Varşovia, unde se comemorează evreii polonezi care au fost nevoiţi să părăsească ţara. În 1968 aproximativ 15.000 de persoane, jumătate din populaţia de evrei a Poloniei, au fost date afară din ţară, fiindu-le retrasă cetăţenia.

Decizia a venit după ce studenţi şi profesori evrei au protestat în toată ţara în urma deciziei de a anula o piesă de teatru patriotică a poetului naţional, Adam Mickiewicz.

Comuniştii s-au folosit de acest eveniment pentru a-i îndepărta din viaţa publică.

 

Ministrul de interne britanic a calificat otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Salisbury, drept o tentativă de omor "nerușinată și iresponsabilă", scrie The Guardian.

Într-un discurs în Camera Comunelor, Rudd Amber a spus că Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica să, Yulia, în vârstă de 33 de ani, rămân "inconștienți și într-o stare critică dar stabilă".

Ea a confirmat că polițistul care a ajuns primul la fața locului și care era și el într-o stare critică, acum este "conștient, vorbește și răspunde întrebărilor". 

Rudd nu a dezvăluit ce fel de neurotoxină a fost folosită dar a confirmat că a fost "testată de experți cu renume mondial de la Laboratorul pentru Apărare, Știință și Tehnologie de la Porton Down". Ea a adăugat: "Această analiză a dezvăluit prezența unei neurotoxine și astfel incidentul este tratat că o tentativă de omor".  

Cu privire la speculațiile că atacul ar fi fost comandat de Kremlin, Rudd a spus: "Folosirea unei neurotoxine pe teritoriul britanic este un act nerușinat și iresponsabil. Aceasta este o tentativă de omor crudă și publică. Dacă vrem să fim riguroși în această investigație, trebuie să evităm speculațiile și să permitem poliției să își desfășoare ancheta".

 
Revista presei internaționale la RFI