Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a declanșat uciderea unui jurnalist o criză politică

slovaci_bun.jpg

Proteste antiguvernamentale la Bratislava, martie 2018
Image source: 
AFP via http://en.rfi.fr

Uciderea jurnalistului Jan Kuciak a provocat o criză politică în Slovacia, culminând cu demisia anunțată a premierului Robert Fico. Cum de a fost posibil? Bloomberg propune câteva explicații:

Până la această crimă, protestele din Slovacia - ca și mitingurile similare din Polonia, Ungaria și Republica Cehă - nu au reușit să clatine vreun guvern. De data aceasta, zecile de mii de oameni care au ieșit pe străzile Slovaciei au cerut capul administrației lui Fico.

Coaliția tripartită a lui Fico este fracturată, cu cel mai mic membru amenințând să părăsească guvernul dacă nu se organizează  alegeri anticipate. Opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva cabinetului.

Fico și partidul său, Smer, au mai trecut și peste alte valuri de protest, de la revenirea la putere în 2012. Dar când toate partidele de opoziție sunt în favoarea alegerilor anticipate, el trebuie să facă ceva”.

Robert Fico trebuie să plece, el nu mai are legitimitatea de a guverna” , titrează publicația europeană Politico, într-un articol de opinie primit din Slovacia.

Atunci când au ieșit în stradă circa 25.000 de persoane pentru un prim marș civic, ne-am așteptat la o anumită formă de responsabilitate politică. Am crezut că politicienii - confruntați cu disperarea și lipsa de speranță a cetățenilor lor - vor fi obligați să ia măsuri.

Dar prim-ministrul a răspuns atacându-l pe președinte și i-a acuzat pe protestatari că sunt agenți străini plătiți de filantropul George Soros.

Dar când am văzut masele că au inundat Piața Revoluției Naționale Slovace, a devenit clar că această țară încă mai are speranță.

Mai mult de 50.000 de persoane au protestat în Bratislava și alte 50.000 au protestat în alte orașe din țară și din întreaga lume. A fost cel mai mare protest pe care această țară la văzut de la independența sa.

Fico nu mai are legitimitatea de a guverna această țară. Poate că a câștigat ultimele alegeri, dar a pierdut sprijinul publicului. El a guvernat această țară timp de 10 ani și ne-a condus aici - până în acest moment în care nu putem avea încredere în sistemul nostru judiciar sau în coaliția de guvernământ; unde uciderea unui jurnalist este întâmpinată cu ridicarea din umeri; unde nu știm dacă deciziile lui sunt într-adevăr ale lui sau făcute în beneficiul "prietenilor" bogați”.

Duminică au loc alegeri prezidențiale în Rusia, - alegeri cu câștigător cunoscut. Dar cum îl vede lumea  pe Vladimir Putin? 

Forbes vine cu câteva cifre desprinse dintr-un sondaj Pew Research din august 2017. Chiar cu mult înainte de evenimentele șocante din Marea Britanie, Putin era profund nepopular în întreaga lume. Astfel, 89% dintre respondenții polonezi au declarat că nu au încredere în Putin. În Spania, cota de neîncredere a fost de 88%, în timp ce în Franța a fost de 80%. În Marea Britanie și în S.U.A., neîncrederea este de asemenea extrem de ridicată : 76 și respectiv 74%.

Rusia este acum un stat infractor și trebuie tratată ca atare – iată titlul unui articol de opinie din revista americană Time.

Într-adevăr, un articol extrem de dur la adresa lui Vladimir Putin. Amestecul în alegerile prezidențiale din 2016 din Statele Unite și încercarea de a interveni în alegerile din Franța devin treptat evidente. Între timp, el folosește canalul de propagandă Rusia Today și o armată de trolli pentru un adevărat război informațional.

Rusia subminează bazele democrației. Iar obiectivul său nu este acela de a convinge oamenii că versiunea sa este corectă. Nu, oamenii trebuie bombardați cu teorii confuze, pentru a diviza opinia publică și, în cele din urmă, pentru a crea un climat de apatie - astfel încât să accepte ceea ce face Rusia.

Ar trebui să folosim acum această ocazie pentru a spune adevărul. Să identificăm locurile în care președintele Vladimir Putin, familia și camarila lui își ascund bogățiile pe care le-au furat de la poporul rus. Să-i arătăm drept ceea ce sunt - oameni care și-au trădat țara.

În Regatul Unit, sentimentul că depind prea mult de resursele energetice și de banii rusești a încurajat, de asemenea, inerția. Și asta, de prea mult timp. Acest lucru este greșit și guvernul trebuie să revizuiască de urgență toate aspectele relației cu Moscova.

Economia Rusiei eșuează și poziția sa globală sunt în scădere.

Trebuie să fim puternici pentru a rezista la revărsările violente ale unui regim ruinat. Dovezile arată din ce în ce mai mult că Rusia este un stat agresiv și infractor. Și, trebuie tratat ca atare, conchide Time.

Însă Londra pare că se teme să abordeze problema reală, constată ziarul italian La Reppublica:

"În timp ce Rusia a recreat climatul războiului rece, instrumentele și obiectivele s-au schimbat. Theresa May nu a înțeles acest lucru - sau cel puțin se comportă ca și când nu ar fi înțeles. Ea reacționează la otrăvirea lui Serghei Skripal și fiicei sale ca și cum am fi fost din nou în vremurile romanelor lui John Le Carré. ... Motivul real al acestei reacții anacronice - și ineficace - este că doamna May și ministrul său de externe Boris Johnson nu știu sau nu vor să știe ce să facă cu așa-numitul Londongrad: un misterios conglomerat de oligarhi și spioni, adversari politici și, de asemenea, "sponsori" ai președintelui rus care s-au stabilit în Londra de la prăbușirea URSS".

Revista presei internaționale din 16 martie 2018
Tags: 
882