Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”România, En Marche?” Planurile europene ale lui Victor Ponta (Politico)

ponta_dragnea.jpg

Image source: 
Facebook / Victor Ponta

Publicația europeană Politico scrie că fostul premier român Victor Ponta dorește să creeze o mișcare progresistă pro-europeană, după modelul celei a președintelui Macron.

Cu o condiție, precizează Politico: să nu ajungă la închisoare.

Pentru un om care se confruntă cu o potențială condamnare Victor Ponta pare a fi, oricum, în largul său.

Iar fostul prim-ministru român, de 45 de ani ,este obișnuit cu eșecurile: a pierdut alegerile prezidențiale din 2014. Apoi, când un incendiu a ucis 60 de persoane la un club de noapte din București în 2015 și zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de standardele de siguranță prea laxe, capul cuiva trebuia să se rostogolească.

Pe de altă parte, DNA îl acuză de evaziune fiscală și spălare a banilor, pentru niște acte care datează din timpul când era avocat, în perioada 2007-2008. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut condamnarea la închisoare, dar Ponta respinge acuzațiile.

Fostul premier a vorbit cu POLITICO în timpul unei vizite la Bruxelles, în pregătirea conferinței din 22 martie a Alianței Conservatorilor și Reformiștilor din Europa, unde urmează să vorbească. (Dacă între timp, va fi condamnat în primă instanță, el intenționează să facă apel)

Ponta este conștient de faptul că prezența sa la conferința unui partid paneuropean, care îi include pe conservatorii britanici și pe polonezii din Partidul Lege și Justiție din Polonia, ar putea da naștere la discuții cum că li se va alătura.

Cu toate acestea, Ponta dorește ca noul său partid să participe la alegerile pentru Parlamentul European din 2019. Iar fostul prim-ministru consideră că partidele de centru-dreapta și de centru-stânga, deci inclusiv social-democrați pe care i-a reprezentat, au rămas fără energie și nu mai pot oferi o viziune pentru o Uniune Europeană mai eficientă și mai reformată.

"În primul rând trebuie să acceptăm că un ciclu s-a încheiat și că dacă Europa nu va fi reformată în următoarea legislatură, vom avea din ce în ce mai multe voturi anti-europene și mai mulți rebeli, cum ar fi Polonia, Ungaria și, mai recent, România", a spus Victor Ponta.

 

Nicio surpriză! Vladimir Putin a fost reales ”en fanfare” ca președinte al Rusiei. Comentatorii folosesc ocazia pentru a încerca să decodifice natura regimului de la Kremlin.

Conflictul sirian, criza ucraineană sau acuzațiile de intervenție în alegerea lui Donald Trump, toate acestea i-au fost de folos lui Vladimir Putin, scrie ziarul francez Libération.

Ziarul îl citează pe Andrey Kondrashov, un purtător de cuvânt al campaniei lui Putin, care a spus ziarului cotidian Kommersant:
"Trebuie să mulțumim încă o dată Marii Britanii pentru că nu a înțeles mentalitatea rusă. Încă o dată, am fost puși sub presiune exact atunci când trebuia să ne mobilizăm”.

Ouest France discută, în context, despre semnificația istoriei văzută de Putin, într-un interviu cu Thomas Gomart, directorul Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI).

Kremlinul se bazează pe o aderență puternică a populației, constată interlocutorul. Condițiile de viață s-au îmbunătățit în timpul primului său mandat, în comparație cu anii 1990, Poporul rus încă trăiește cu amintirea colapsului de sistem, iar această traumă rămâne la baza relației rușilor cu politica. Al doilea aspect este concentrarea puterii în favoarea unei mici elite, în tradiția pură a Rusiei.

Putin este foarte rus în acest sens. În cele din urmă, folosirea războiului sau a tensiunilor externe justifică această concentrare a puterii, spune președintele IFRI pentru Ouest France.

Este Vladimir Putin un geniu rău? Se întreabă Washington Post. Nu, dar cu siguranță ne-ar plăcea să credem asta:

Putin pare înfricoșător în modul în care este și Darth Vader - da, e un tip rău, dar de la care nu-ți poți lua ochii.

Cu toate acestea, rareori ne gândim la motivul pentru care Putin ar putea fi interesat să-și promoveze imaginea puterii sale înfricoșătoare. Realitatea este că sistemul pe care l-a construit în ultimii 18 ani de guvernare este remarcabil de fragil.

Guvernarea rusească este coruptă și ineficientă. Aventuri impulsive, precum anexarea Crimeei, cu un cost imens pentru statul rus, dezvăluie un adevăr simplu: Putin nu joacă pe termen lung. Joacă pentru el însuși, pentru averile sale și ale prietenilor săi, după cum arată Panama Papers. Toate acestea n-au nimic în comun cu grija pentru soarta unei națiuni enorme, haotice și atomizate social.

 

Dar cum ar putea arăta viitorul mandat al lui Vladimir Putin? Următorul mare obiectiv al lui ar fi rebranduirea Rusiei, afirmă într-un comentariu Agenția Reuters.

În următorii șase ani, guvernul lui Putin va face eforturi pentru a consolida o viziune alternativă asupra lumii - o viziune pe care Rusia dorește să o ofere atât pentru uz intern, cât și pentru export.

Pentru Occident, este important să scoată în evidență goliciunea acestei viziuni, mai degrabă decât să cadă în capcana acceptării ei ca pe o justificare pentru acest regim.

Occidentul a câștigat Războiul Rece pentru că a câștigat competiția pentru idei și idealuri. Va câștiga din nou dacă își va asuma o viziune și o misiune care să fie pozitive în raport cu ceea ce Putin a creat în ultimul său mandat, concluzionează Reuters.

Revista americană Time consideră că Vladimir Putin va susține cu fermitate puterea militară a Rusiei în străinătate.
La domiciliu, în schimb, Putin trebuie să se confrunte cu provocarea de a avansa un succesor sau de a elabora o strategie pentru a eluda limitele mandatului. O altă încercare va fi aceea de a diversifica o economie încă dependentă de petrol și gaze dar și de a îmbunătăți îngrijirea medicală și serviciile sociale în regiuni departe de sclipirea cosmopolită a Moscovei, scrie revista americană.

Revista presei internaționale din 20 martie 2018
744