Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar putea Rusia să destabilizeze Europa

putin.jpg

Sursa imaginii: 
twitter.com

Europa îi expulzează pe spionii-diplomați, dar rușii au alte mijloace de destabilizare. Iată concluzia comentariului pe care îl putem citi pe pagina de internet a rețelei radio franceze Europe1.

Potrivit unui raport publicat în urmă cu câteva luni, state precum Grecia, Cipru sau  Malta sunt afectate în mod deosebit de tranzacțiile financiare murdare legate de Kremlin. Trei dintre agențiile bancare și de brokeraj din Europa au fost recent avertizate cu privire la aceste aspecte. În Ungaria sau Austria, rapoartele de informații indică faptul că agenții ruși au stabilit de mult canalele de recrutare pentru tineri entuziaști ai sporturilor de contact pentru a acționa ca agresori sau oameni de legătură pentru operațiuni speciale și de destabilizare. În Ungaria există o legătură între agenții ruși și mișcările paramilitare naționaliste sau cluburile de paintball.

Serviciile de informații sunt, de asemenea, îngrijorate de activitatea Rusiei în Balcani. Da, pentru că, în afară de Croația și Slovenia, care sunt bine ancorate în Uniunea Europeană și în NATO, există multă instabilitate în regiune. Serviciile de informații occidentale arată clar că încercarea de lovitură de stat din Muntenegru, de anul trecut, a fost condusă de către serviciul militar rus GRU pentru a opri evoluția țării spre NATO. De asemenea, rușii sunt implicați în luptele politice din Macedonia. Și când nu este instrumentalizat naționalismul, atunci se mizează pe rasism sau islamofobie. Și nu numai pe internet, conchide Europe 1

"Expulzările reprezintă un gest remarcabil de solidaritate cu Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât vine într-o perioadă în care relațiile  sunt tensionate din cauza negocierilor pentru Brexit”, constată la rândul său BBC. ”Este o victorie diplomatică semnificativă pentru prim-ministrul Theresa May".

Iar Corriere della Sera remarcă faptul că UE și SUA se află, în cele din urmă, alături:

"Unul dintre principalele obiective ale strategiei ruso-sovietice a fost întotdeauna împărțirea Occidentului și slăbirea alianței transatlantice. În ultimul an, Putin, fără îndoială, și-a frecat mâinile cu bucurie. ... Dar după otrăvirea fostului spion Skripal și a fiicei sale, acum vedem o schimbare".

 

Astăzi au loc la Paris funeraliile locotenent-colonelului Arnaud Beltrame, rănit mortal de teroristul refugiat într-un supermarket la Trebes, în sudul Franței,  după ce a acceptat să devină ostatec în schimbul eliberării unor civili. În același timp, presa franceză chestionează eficiența măsurilor antiteroriste.

La Figaro, de exemplu, cere măsuri radicale: ”Mai degrabă decât să încercăm să organizăm Islamul în Franța, ar trebui să atacăm, în sfârșit, cauza principală. Și anume, prin închiderea site-urilor web și a moscheilor unde se țin predici ce incită la ură, precum și desființarea asociațiilor și centrelor islamice radicale. Fără compromisuri, de la prima alertă. Rămâne exploatarea dosarelor, a căror utilitate pentru serviciile de informații nu trebuie subestimată. Îi putem interna pe cei mai periculoși indivizi? Din moment ce prezumția de vinovăție nu există, ar fi mai probabil să se definească noi infracțiuni care să facă posibilă condamnarea comportamentului anti-francez și a apelului la jihad”.

Și Le Monde scrie că mai mulți membri ai opoziției au criticat presupusa "naivitate" a Executivului în ceea ce privește terorismul islamist, după atacurile de la Carcassonne și Trèbes:

Confruntat cu această ofensivă, executivul refuză să se angajeze, cel puțin pentru moment. Nici Emmanuel Macron, nici Edouard Philippe nu intenționează să răspundă atacurilor. "Francezii nu se așteaptă la discursuri mari, ci la fapte", s-a spus la Matignon, după ce primul ministru a prezentat planul de luptă împotriva radicalizării, la 23 februarie, în orașul Lille. "Republica nu are nevoie nici de fanfaronadă, nici de improvizații", adaugă un consilier al executivului, care crede că republicanii a "traversat cu această ocazie o linie roșie".

 

Și se pare că dinastiei nord-coreene îi plac trenurile super-securizate. Cu un astfel de tren ar fi venit Kim Jong-un într-o vizită la Beijing, scrie presa sud-coreeană, citată de Courrier International:

Trenul nord-coreean care a ajuns în aceste zile la Beijing semăna în mod ciudat cu cel al fostului lider Kim Jong Il, cu dungile sale în verde-măsliniu  și galben. Astfel că s-au născut speculații potrivit cărora la bord s-ar fi aflat chiar ultimul vlăstar al dinastiei, Kim Jong Un.

Tatăl actualului număr 1 de la Phenian avea o frică teribilă de avion. El a călătorit în trenuri ultra-sigure, pe timpul celor șapte vizite în China și a celor trei în Rusia, efectuate în timpul domniei sale, care a durat din 1994 până în 2011.

Potrivit presei sud-coreene, dinastia Kim dispune de câteva trenuri speciale aproape identice, produse de o fabrică din Phenian.

Aceste garnituri constau, de obicei, din două locomotive și între 17 și 21 de vagoane și nu pot depăși 60 de kilometri pe oră.

Trenul este blindat, dotat cu telefoane prin satelit și ecrane de televiziune și include săli de conferință, dormitoare și zone de recepție, informează cotidianul sud-coreean Chosun. Trenul transportă de asemenea vehicule blindate și elicoptere mici, utilizabile în caz de urgență.

Din motive de securitate, au fost echipate trei trenuri identice pentru fiecare excursie efectuată de Kim Ir Sen, părintele fondator al Coreei de Nord, precum și de fiul său, Kim Jong Il.

Trenul care a fost văzut la gara din Beijing era foarte asemănător cu cel folosit de Kim Jong Il în 2010 pentru a ajunge în capitala chineză, scrie cotidianul Joongang.

Vagoanele folosite de Kim Ir Sen și Kim Jong Il au fost duse la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde se află rămășițele foștilor lideri nord-coreeni.

 
Revista presei internaționale din 28 martie 2018