Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Facebook șterge sute de pagini și conturi administrate de o organizație din Rusia

facebook.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 270 de pagini și conturi administrate de o organizație din Rusia, numită Internet Research Agency (IRA), au fost șterse de pe Facebook. Anunțul, făcut ieri de șeful rețelei sociale, Mark Zuckerberg, este dezbătut pe larg în presa internațională.

Fondatorul Facebook a făcut acest anunţ pe pagina personală. Zuckerberg susţine că atât conturile cât şi paginile administrate de organizația rusă au fost șterse, pentru a împiedica interferarea în alegeri.

Se pare că această agenție rusă a acționat în mod repetat și a încercat să manipuleze persoane din SUA, Europa și Rusia. "După anul 2016, am constatat că IRA a creat o rețea de sute de conturi false pentru a răspândi conținut impropriu și pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA. Am început să investigăm activitatea organizației la nivel global și să eliminăm paginile și conturile afiliate", mai spune Zuckerberg.

El susține că tehnicile pentru a împiedica interferarea în alegeri au fost îmbunătățite, prin crearea unor instrumente mai avansate pentru eliminarea conturilor. Drept exemplu, Zuckerberg spune că au fost descoperite și eliminate 30.000 de conturi false în Franța și că aceste eforturi au îngreunat încercările statelor naționale de a interveni în alegerile din străinătate. În prezent, aproximativ 15.000 de persoane lucrează în domeniul securității și revizuirii conținutului de pe Facebook.

În Malaezia a fost votată prima lege din lume împotriva ştirilor false. Variety.com scrie că  proiectul anti-fake news urmează să fie aprobat de Senat în cursul acestei săptămâni şi să intre în vigoare curând. Ce presupune el?

Presupune amenzi de până la 123.000 de dolari sau cu până la şase ani de închisoare pentru persoanele care publică sau răspândesc informaţii înşelătoare. Această lege va fi aplicată şi pentru ştiri false provenite din străinătate, dacă acestea afectează Malaezia sau cetăţenii ţării. Legiuitorii din opoziţie susţin că această lege nu respectă dreptul la libertatea de exprimare şi are scopul de a reduce la tăcere persoanele care critică guvernul într-un an electoral. Opoziţia a avut succes în amendarea proiectului, astfel încât sancţiunea cu închisoarea să fie redusă de la 10 la 6 ani.

Oamenii de ştiinţă britanici nu au putut stabili unde a fost creată neurotoxina care a fost folosită pentru a-l otrăvi pe fostul spion rus Sergei Skripal şi pe fiica sa Yulia Skripal, scrie The Guardian. Între timp France 24 anunţă că Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice se întâlneşte la Haga pentru a discuta despre atac, la cererea Moscovei.

Discuţiile ar urma să aibă loc la Haga în spatele uşilor închise, în contextul în care Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc de către britanici în cazul Skripal. ”Sperăm să discutăm întreaga chestiune și invităm Marea Britanie să furnizeze toate probele posibile pe care le deţine", a declarat reporterilor ambasadorul Rusiei în Irlanda, Yury Filatov.

Experţii britanici au declarat că nu au putut identifica sursa neurotoxinei folosită în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal. Gary Aitken, şeful Laboratorului de Ştiinţe ale Apărării şi Tehnologie de la Porton Down a declarat că nu s-a putut dovedi că neurotoxina - noviciok -  a fost fabricată în Rusia.

Oficialul a confirmat că pentru a se crea o asemenea substanţă, „este nevoie de metode extrem de sofisticate disponibile doar pentru instituţii statale”. El a explicat că pentru a stabili originea substanţei, ar fi nevoie şi de alte evaluări, unele dintre ele din partea serviciilor secrete, la care are acces guvernul.

Comentariile vor fi, cel mai probabil, primite bine de Rusia, care insistă că nu se află în spatele atacului şi că acuzaţiile guvernului britanic sunt o provocare.

 
Revista presei internaționale din 4 aprilie 2018