Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După loviturile militare, Franța declanșează ofensiva diplomatică

macron.jpg

Image source: 
Facebook / Élysée – Présidence de la République française

Parisul caută să se poziționeze în centrul scenei diplomatice, după loviturile occidentale asupra Siriei, remarcă presa internațională. Însă comentatorii nu uită nici de criticile pe care președintele Macron le are de înfruntat chiar la el acasă.

„Președintele de patruzeci de ani încearcă să-și afirme poziția de lider în Siria, în timp ce participarea Franței la acțiunea militară este criticată în țara sa”, apreciază Wall Street Journal.

Opoziția acuză faptul că Franța și-a pierdut independența în fața Statelor Unite și Marii Britanii“.

Săptămânalul german Der Spiegel menționează la rândul său că angajamentul Parisului a complicat relația franco-germană.  „Guvernul german ar putea juca totuși un rol diplomatic prin concentrarea sa pe prevenirea escaladării conflictului“ - o pârghie care „va funcționa numai în cazul în care liderii de la Moscova și Berlin vor discuta din nou“, conchide săptămânalul.

Le Monde remarcă faptul că, în urma loviturilor, Rusia își continuă escaladările verbale. Cu toate acestea, autoritățile franceze consideră că au anumite cărți în mâinile lor.

Președintele francez urmează să meargă la Washington, pe 24 și 25 aprilie și apoi o lună mai târziu, la Moscova și Sankt Petersburg.

El nu ascunde că îi acordă mare atenție lui Donald Trump, în ciuda diferențelor, și menține un canal deschis de dialog cu Moscova, spre deosebire de Londra și Washington. Autoritățile franceze au cântărit  bine acțiunea militară, pentru a se asigura că „aliații Siriei,“ iranienii dar mai ales rușii, nu vor fi afectați, chiar și în mod indirect.

Însă, notează Le Monde, atragerea Rusiei în discuție va fi dificilă. De nu mai puțin de douăsprezece ori, Moscova și-a exercitat dreptul de veto la rezoluții privind criza siriană.

Financial Times constată la rândul său că prin poziția sa, Moscova pare să-și asume riscuri imense, economice și politice: Statele Unite au declarat că pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru sprijinul acordat Siriei și aceasta, la puține zile după ce Washingtonul a declanșat măsuri punitive care au împins cel mai mare producător de aluminiu din țară la un pas de colaps.

Planul dlui Putin pentru Siria era o tranziție rapidă de la conflictele armate la reabilitarea și reconstrucția economică. Trei inițiative diferite pentru negocierea unei tranziții politice nu au reușit să producă progrese, dar Moscova continuă să creadă că poate forța o tranziție politică patronată de Rusia, Iran și Turcia. O înțelegere prin care grupurile de opoziție siriene vor fi nevoite să accepte alegeri în care Assad va candida din nou și va câștiga.

 

Și tot în Franța, Le Figaro se ocupă de dimensiunea militară a acțiunii în Siria. Ce ne spune aceasta din punctul de vedere al puterii militare franceze?

Ei bine, spune Le Figaro, operațiunea a arătat o puternică integrare franco-americano-britanică.

Un gen de acțiune pe care numai acest trio de aliați apropiați ar putea-o implementa, într-un mod atât de sofisticat, atât în ​​planificare, cât și în desfășurarea acțiunii.

Germania, la rândul său, a declarat un forfait, deloc surprinzător. Ceea ce reflectă nivelul de cooperare care trebuie așteptat din partea partenerului de dincolo de Rin, încă reticent în a se angaja în misiuni de război.

Franța este însă capabilă să efectueze o acțiune autonomă, așa cum a declarat Emmanuel Macron. De fapt, "operațiunea a fost gândită independent de luni de zile, de la colectarea informațiilor până la finalizare", spune o sursă la Forțele Aeriene. „Este viziunea franceză, este planul nostru, pentru care ne-am adunat aliați“, spune sursa, adaugand: „Dacă americanii sau britanicii ar fi renunțat, noi tot puteam să ne îndeplinim misiunea pentru obiectivele noastre”. Coordonarea, niciodată evidentă, a funcționat în mod clar între aliați.

Capacitățile siriene de asamblare și stocare a armelor chimice au fost reduse considerabil, dar probabil nu a fost distruse în totalitate. Aceasta ar fi necesitat continuarea loviturilor.

 

O nouă campanie în favoarea unui referendum asupra acordului de ieşire din Uniunea Europeană a fost lansată duminică, la Londra. Ce șanse au însă activiștii anti-Brexit?

Deputați, celebrități și lideri de afaceri au lansat o campanie prin care cer un vot public privind Brexitul, își începe relatarea BBC.
Dar site-ul postului britanic de radio nu uită să precieze că atât conservatorii, cât și laburiștii au exclus un al doilea referendum.
Actorul Sir Patrick Stewart, membru al grupului, care a interpretat rolul lui Charles Xavier în filmele X-Men, bazate pe cărțile de benzi desenate, a declarat că faimosul său personaj ar fi votat pentru rămânerea în UE.

Bloomberg scrie la rândul său că deputații din Regatul Unit ar putea să-l trimită pe prim-ministrul Theresa May înapoi la masa negocierilor, să solicite alegeri generale sau chiar un nou referendum, atunci când acordul pe Brexit va veni în Parlament spre aprobare. Bloomberg citează un raport al Institutului pentru Guvernare, un influent think-thank britanic.

Guvernul a declarat că Parlamentul va da un vot în legătură cu acordul, pe care intenționează să îl finalizeze în octombrie - cu aproximativ cinci luni înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis spune că parlamentarii pot fie să voteze acordul, fie să opteze pentru o ieșire haotică din UE, în condițiile inexistenței unui acord.

Dar Institutul pentru Guvernare susține că Parlamentul va fi, aproape sigur, în măsură să obțină dreptul de a da un vot pe fondul acordului, ceea ce ar reprezenta o bună șansă a parlamentarilor de a schimba cursul Brexitului.

Revista presei internaționale din 17 aprilie 2018