Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Diplomația caviarului” poate desființa Consiliul Europei (Deutsche Welle)

caviar.jpg

Image source: 
pixabay.com

Deutsche Welle se ocupă de scandalul de corupție din Consiliul Europei. De fapt, organizația se autodesfiinţează, este de părere publicația:

Oficial, Consiliul Europei are drept obiectiv promovarea democraţiei şi a statului de drept. Ca atare, mulţi se întreabă de ce printre membrii Consiliului Europei se numără  ţări precum Rusia şi Turcia.

Dar în fine, observatorii politici sunt, în majoritate, de părere că excluderea acestor ţări nu ar ajuta la nimic. Atunci nu ar mai exista nicio cale de influenţă asupra domnilor Putin şi Erdogan. Cam aceleaşi argumente au fost invocate şi cu privire la primirea în Consiliul Europei a Azerbaidjanului.

Se pare, însă, că ţara a reuşit să exporte propriile "valori" cu mai mult succes în occident, decât occidentul valorile sale în statul caucazian. Unii deputaţi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au primit cu bucurie cadouri, stopând, la schimb, rapoarte critice privind încălcarea drepturilor omului în Azerbaidjan.

Şi atunci ce-i de făcut? Desfiinţarea Consiliului Europei?

Nimeni din instituţiile europene sau din capitalele UE să nu se mire acum dacă se vor face auzite asemnea voci.

Dacă organizația nu vrea să sucombe, atunci trebuie să se schimbe ceva de urgenţă. O aşa-numită "diplomaţie a caviarului" nu poate fi tolerată.

 

Presa internațională comentează demisia premierului armean Serj Sargsyan, în urma protestelor masive de la Erevan. Dar autorii atrag atenția asupra relațiilorArmeniei cu Rusia și a implicațiilor regionale mai largi.

Time vorbește despre ”Revoluția pașnică” de la Erevan și remarcă reacția reținută a Rusiei. Știut fiind că Moscova a condamnat până acum mișcări antiguvernamentale similare în fostele republici sovietice, considerându-le instrumente de intervenție occidentală.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova,  l-a lăudat pe Sargsyan pentru decizia sa de a demisiona în ceea ce pare a fi prima reacție din partea Moscovei.

Unii observatori spun totuși că prăbușirea lui Sargsyan dăunează intereselor politice, economice și militare pe termen lung ale lui Putin în cadrul blocului post-sovietic. Moscova este de asemenea îngrijorată de revoltele spontane, la nivel local.

Analistul american de origine armează Richard Giragosian a declarat pentru New York Times că mulți dintre protestatarii armeni s-au referit la manevrele politice ale lui Sargsyan ca fiind  inspirate de  Vladimir Putin.

În Franța, Le Monde atenționează că demisia primului ministru nu pune capăt crizei politice din Armenia.

Dincolo de schimbarea  din fruntea executivului, revendicările protestatarilor, exasperați de corupție endemică și incapacitatea guvernului de a reduce sărăcia, s-au bucurat de un puternic sprijin popular.

Cu toate acestea, situația e departe de a se fi liniștit. Și toate cărțile rămân astăzi pe masă. Întrebările rămân, în cele din urmă, cu privire la trecerea de ultim moment a militarilor de partea protestatarilor. A fost o mișcare spontană sau organizată? Și în acest caz, de cine? – se întreabă Le Monde.

 

Presa italiană și cea franceză tratează pe larg confruntarea din acest week-end din inima Alpilor, dintre activiști de extremă dreapta francezi și activiști italieni veniți în sprijinul migranților.

După cum relatează Courrier International, granița dintre Italia și Franța, mai precis zona Col de l'Echelle a devenit unul dintre principalele puncte de trecere pentru migranți. ”Închis din cauza zăpezii, drumul a fost totuși străbătut de mii de oameni "bărbați, femei și copii, care s-au cățărat pe gheață, desculți sau în sandale", relatează la rându-i La Repubblica.

Aici, începând de  sâmbătă, 21 aprilie, activiștii grupării franceze ”Génération Identitaire” au desfășurat un gard, ca un un bastion simbolic împotriva "invaziei" migranților.

În replică, activiștii mișcării italiene ”No TAV” (care se opune construirii liniei de TGV Lyon-Torino) a venit în zonă pentru a "elibera frontiera". Mișcarea  a invocat grupul de luptători din rezistență executați de către fasciștii în 1944, în același loc:
Văile ne aparțin nouă și nu putem lăsa fasciștii să se plimbe liber pe acolo acolo, cu câteva zile îinainte de 25 aprilie [data aniversării eliberării Italiei]. Cei din Rezistență, care și-au dat viața în acești munți se răsucesc în mormintele lor", susțin membrii organizației italiene

Deși nu au existat ciocniri directe între părți, "episodul  îngrijorează", susține La Repubblica. „Într-o lună, atunci când gheața se va topi în toate trecătorile din zonă, migranții vor încerca să treacă în număr mult mai mare și, odată cu aceasta confruntările ideologice vor risca să creeze un amestec exploziv.“ „Vara va fi fierbinte“, conchide ziarul italian.

În Franța, Le Figaro vorbește despre grupările organizate care îi transportă pe migranții ilegali.

Sunt grupări din ce în ce ingenioase în a înșela vigilența câtorva zeci de soldați și ofițeri de poliție de la frontiere, care sunt puși să păzească perimetrul. După ce unii traficanți au fost prinși, liderii rețelei, pragmatici, își adaptează metoda.

În schimbul a 500 de euro, aceștia livrează fiecărui migrant african un mic „ghid“ cu cele mai bune trasee, cu momentele din zi cele mai potrivite pentru traversare, unul sau două numere de telefon ale unor complici stabiliți în Franța. Totodată, le sunt recomandate mijloace de transport în comun ieftine, pe care le pot lua, de preferință individual, astfel încât să nu trezească suspiciuni.

Se pare că o rețea franco-italiană a rezervat nu mai puțin de 6000 de bilete, înainte de a fi demontată la începutul anului, susține Le Figaro.

Revista presei internaționale din 25 aprilie 2018