Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacul de la Toronto. Există un ”terorism misogin”?

alek_minassian.jpg

Alek Minassian
Image source: 
Facebook

Alek Minassian, tânărul care a intrat cu maşina în pietoni, la Toronto, ucigând 10 persoane și rănind alte 13, ar fi putut recurge la acest gest din ură faţă de femei. Atacul de luni ridică vălul de pe o parte întunecată a internetului, spun comentatorii.

Relatările din Canada spun că suspectul atacului  de la Toronto a făcut referire pe Facebook la " Rebeliunea Incel". Dar ce anume este un "Incel"? întreabă BBC.

Termenul este o prescurtare pentru "celibatul involuntar" și, în special, se referă la grupuri online de bărbați care simt că nu pot intra în relații sexuale cu femei.

Atitudinile bărbaților care vizitează forumurile de acest gen diferă foarte mult, dar au în comun furia împotriva bărbaților prolifici sexual (numiți "Chads") și a femeilor (numite "Staci").

Marți, un subprogram din această categorie a fost închis. Cu toate acestea, alte platforme similare rămân active, notează BBC.

La rândul său, New York Times descrie aceste grupuri drept misogine, profund suspicioase și disprețuitoare față de femei, pe care  dau vina pentru că le neagă dreptul la relații sexuale.

Este o viziune relativ nouă asupra lumii așa-zisei "supremații masculine”, o abordare manipulativă a seducției, respinsă de aceștia, pentru că o consideră prea umanizantă pentru femei. În cea mai mare măsură, cei care fac parte din aceste grupuri susțin violul și alte forme de violență împotriva femeilor.

În Canada, Globe and Mail spune că termenul ”Incel” a fost inventat de o femeie canadiană, pe care o numește Alana. Ea a lansat un site, cu mai mult de 20 de ani în urmă, în speranța că va oferi o cale de susținere pentru inimile singure.

În timp, ea a văzut cu groază cum termenul i-a fost confiscat de trolli și misogini violenți, inclusiv Alek Minassian, șoferul acuzat de uciderea 10 de persoane, luni, la Toronto.

Alana a abandonat site-ul în anul 2000. Ea și-a dat seama că termenul îi fusese confiscat de partea urâtă a rețelelor sociale de-abia la începutul anului 2015, când a găsit într-o un articol despre un anume domn Rodger autor al unei crime cu mobil misogin.

"A fost un șoc să descopăr că unii pot recurge la diferite forme de violență doar pentru că sunt singuri și celibatari”, a spus Alana, citată de Globe & Mail.

 

Care sunt șansele unui acord între Washington și partenerii occidentali cu privire la denuclearizarea Iranului? Ambiguitățile se mențin și după întâlnirea Trump-Macron, constată atât jurnaliștii francezi cât și cei americani. 

"Este un dialog al surzilor", susține Le Nouvel Observateur.  Europenii, surprinși inițial de ultimatumul lui Trump, dar hotărâți să salveze un acord îndelung negociat,  caută soluții.

Ce va face însă Donald Trump? El s-a menținut evaziv în privința deciziei sale privind acord cu Iranul. 

El a amenințat că va "rupe" acordul existent și va impune noi sancțiuni regimului de la Teheran. Pentru moment, imprevizibilul președinte nu pare să respingă oferta lui Emmanuel Macron.

Dar, în cazul în care Washingtonul se retrage, ceilalți semnatari occidentali se gândesc deja să mențină acordul într-o "versiune non-americană", spune L”Obs.

Macron încă își imaginează o soluție franco-americană, crede Libération. El nu a încetat niciodată să avertizeze că nu există niciun plan B și că, prin urmare, acordul trebuie menținut. O propunere Paris- Washington ar fi posibilă dată fiind "dinamica" relației dintre cei doi președinți.

De partea cealaltă a Atlanticului, NPR, postul național de radio american, consideră că "Prietenia Trump-Macron nu poate ascunde diferențele izbitoare în ce privește Iranul, Siria și comerțul”.

USA Today crede la rândul său că ”Trump și Emmanuel Macron caută o abordare comună cu privire la Iran, în timp ce Trump  numește acordul din 2015 unul nebunesc”.

 

Astăzi începe summitul intercoreean, iar presa din Sud se ocupă și de vila în care Kim Jong Un, alături de familia sa, vor petrece câteva zile de vacanță, pe pământ sud-coreean. Iar locul în care se vor afla este plin de semnificații.

Publicația sud-coreeană GOSEONG, preluată de Courrier International descrie vila situată la câțiva kilometri de Zona demilitarizată (DMZ), pe o stâncă cu vedere spre o plajă cu nisip alb. Interesant este că a fost și unul din locurile preferate de vacanță ale dinastiei Kim.

În această clădire frumoasă numită „Castelul Hwajinpo“ fondatorul regimului nord-coreean Kim Ir Sen și familia sa au petrecut unele sărbători înainte de război, atunci când zona se afla sub controlul lor.

În timpul războiului din Coreea, zona și-a schimbat stăpânii de mai multe ori, până când a intrat sub controlul sud-coreean.

Puține sunt în Sud moștenirile prezenței nord-coreene. Mai există o clădire cu trei etaje la nord-est de Seul, care a fost cândva un sediu regional de partid al celor care sunt acum la putere la Phenian.

Deteriorat serios în timpul războiului, Castelul Hwajinpo a fost restaurat și folosit drept casă de vacanță pentru militari sud-coreeni, înainte de a fi reamenajat într-un muzeu în 1999.

Terasa de pe acoperiș oferă priveliști uimitoare ale oceanului. În interior, o cameră sobră prezintă câteva obiecte - un pat, un radio, un telefon - datând din momentul în care casa era folosită de Kim Ir Sen.

În mod normal, este rarisim pentru nord-coreeni să poată călători în sud. În ultimele luni a fost totuși o inflație de vizite din nord, datorită Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang și a freneziei diplomatice care a cuprins peninsula.

Revista presei internaționale din 26 aprilie 2018