Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul UE: Binevenita îndrăzneală a Comisiei Europene

euro.jpg

Image source: 
pixabay.com

Editorialul ziarului Le Monde este consacrat proiectului de buget al UE pentru perioada 2021-2027. Ziarul francez salută faptul că Bruxelles-ul  intenționează să condiționeze plata fondurilor de independența instanțelor din statele membre.

Este o noutate care merită să fie salutată.  Se pare că a fost găsită o alternativă la articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, care impune unanimitatea pentru a sancționa un stat membru.

Așa s-a ajuns în sfera de aplicare a articolului 322, care permite Comisiei stabilirea condițiilor de alocare a fondurilor. Aceste fonduri, consideră Comisia, pot fi utilizate numai dacă este asigurată de independența instanțelor din statul beneficiar.

Astfel, Comisia va recomanda suspendarea fondurilor; această recomandare va fi supusă la votul Consiliului European, alcătuit din statele membre, însă este necesară doar o majoritate calificată.

Această propunere, care, pe lângă Polonia, vizează și țări cum ar fi Ungaria și Malta, răspunde unei preocupări crescânde între statele membre: cum să justifice din punct de vedere politic faptul că țările care nu respectă valorile fundamentale ale Uniunii, statul de drept și solidaritatea, pot continua să fie cei mai mari beneficiari ai fondurilor de coeziune, cum este cazul Poloniei?

Guvernele din Varșovia și Budapesta se vor ridica în mod inevitabil împotriva a ceea ce ele vor considera măsuri punitive. Cu toate acestea, nu este necesar să  fie pedepsite, ci pur și simplu să li se amintească, așa cum a făcut și președintele Emmanuel Macron în fața Parlamentului de la Strasbourg, că aderarea la UE cere respectarea unor reguli și valori comune.

Președintele Donald Trump a decis prelungirea cu o lună a scutirii temporare de taxe pe importurile de oțel și aluminiu  din Canada, Mexic și Uniunea Europeană, a anunțat luni Casa Albă. Comentatorii nu sunt însă convinși că acesta ar fi un pas important pentru evitarea unui război comercial.

Publicația europeană Politico este de părere că măsura permite aliaților cheie – de fapt, trei dintre cei mai mari patru parteneri comerciali ai SUA – ca până la 1 iunie să ajungă la un fel de acord cu administrația Trump pentru a evita taxele de 25 la sută pentru oțel și 10 la sută pentru exporturile de aluminiu trimise în Statele Unite. Asta, dacă Trump nu cumva se va gândi să prelungească termenul limită.

Trump se joacă precum pisica cu șoarecele în ce privește comerțul cu UE, remarcă Financial Times. În fapt, nu există vreo perspectivă clară pentru un acord în măsură a evita o coliziune transatlantică asupra tarifelor.

Acum, Donald Trump încearcă să mențină presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o cale de ieșire din ceea mulți se tem că ar putea să se transforme într-un război comercial transatlantic. Dar asta nu face o înțelegere mai probabilă

Oficialii de pe ambele părți spun, în discuții private, că obstacolul cel mai mare ar putea fi Donald Trump însuși, chiar și după recentele exerciții de farmec din partea lui Emmanuel Macron și a Angelei Merkel.

Iar ziarul Irish Times consideră că războiul comercial, alături de Brexit și de schimbările fiscale interne reprezintă un cocktail care amenință creșterea economică irlandeză – altfel, una dintre cele mai dinamice economii europene din ultimele decenii.

Riscul creșterii tensiunilor comerciale este real. E puțin probabil ca UE să facă mari concesii Washingtonului în luna următoare. Bruxelles-ul a declarat că nu va negocia "sub amenințare", deși unele țări - în special Germania - par să încerce să exploreze opțiunile.

Dar poate fi găsită o formulă pentru a evita o confruntarea America versus UE? După ce a făcut această mișcare,lui Trump îi va fi dificil din punct de vedere politic să nu o pună în practică, dacă nu va primi ceva în schimb.

 

În Statele Unite, consilierul special, Robert Mueller, a evocat posibilitatea a-l cita pe Donald Trump, dacă acesta refuză să discute cu anchetatorii în cadrul investigaţiei privind Rusia, relatează Reuters. Poate fi acesta primul pas înaintea formulării unor acuzații la adresa președintelui? Comentatorii au opinii împărțite.

După cum reamintește BBC, amenințarea a fost întâmpinată cu un răspuns aspru din partea unui fost avocat al dlui Trump.
Și se pare că este prima dată când un consilier special evocă o astfel de posibilitate.

Lista de posibile întrebări a fost publicată în New York Times și se referă la motivațiile președintelui de a renunța la fostul director al FBI James Comey în luna mai și la contactele membrilor echipei sale de campanie cu Rusia.

US News and World Report spune la rândul său că nu e clar în ce context a fost posibilă evocarea unei citații sau cât de grave erau suspiciunile. Mueller analizează nu numai interferențele rusești în alegeri și posibila coordonare cu echipa Trump, ci și posibila obstrucționare a justiției de către Trump însuși.

Chiar dacă echipa lui Mueller îl va cita pe Trump ca parte a investigației, el ar putea să o conteste în instanță sau să refuze să răspundă la întrebări, invocând protecția garantată de al cincilea amendament, privitor la autoincriminare.

După cum scrie Newsweek, mulți experți se îndoiesc că Mueller poate aduce acuzații penale împotriva lui Trump și, mai important, nu există un precedent legal pentru acuzarea unui președinte.

Cei care speră că Mueller îl va ancheta pe Trump sunt niște fanteziști înflăcărați, spune pentru Newsweek Paul Rosenzweig, fost adjunct al lui Kenneth Starr, consilierul independent în dosarul investițiilor imobiliare Whitewater, precum și în investigația privind-o pe Monica Lewinsky, în timpul administrației Clinton.

Revista presei internaționale din 3 mai 2018