Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„La revedere, Europa!“ .Trump arată Europei ”degetul de onoare” (Der Spiegel)

spiegel_mare.jpg

Image source: 
spiegel.de

Aceasta este coperta ultimei ediții a revistei germane Der Spiegel. O imagine care spune multe despre actuala relație transatlantică.

Prin retragerea din acordul nuclear cu Iranul, Trump a aruncat Europa în nesiguranță și neliniște, notează editorialul din Der Spiegel: „În afară de spectrul unui nou război în Orientul Mijlociu el a afectat în mod serios și relația transatlantică”.

Din cauza deciziei lui Trump, „Europa se confruntă cu o dilemă diplomatică de nerezolvat: ea trebuie să salveze acordul iranian evitând în același timp o confruntare deschisă cu Washington-ul“.

”Acordul încheiat în 2015, după ani de negocieri dificile între Iran și Grupul 5 + 1 - China, Germania, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie și Rusia - a fost „o capodoperă a diplomației ", scrie Der Spiegel. 

Trump însă l-a numit«cel mai rău acord semnat vreodată», fără a da șansa unor discuții suplimentare pentru a-l înlocui.

A făcut același lucru ca și atunci când a părăsit acordurile de la Paris privind clima: „El a făcut promisiuni de mai bine în Statele Unite însă acestea nu s-au materializat niciodată. A promis să îmbunătățească Obamacare, dar subiectul, dovedindu-se complex și plictisitor, el pur și simplu l-a distrus fără să-l înlocuiască. Președintele american joacă acum același joc pe scena internațională. Pentru el, singurul lucru care contează este să se demonteze moștenirea predecesorului său, Barack Obama“, conchide Der Spiegel.

 

Decizia lui Trump de a arunca în aer acordul cu Iranul este un atac puternic la adresa Europei, crede și Washington Post.

Puține idei sunt atât de sfinte în liturghia internațională a președintelui Trump precum conceptul suveranității naționale. Suveranitatea , după Trump, pare să însemne că Statele Unite pot face orice vor fără să ia în considerare interesele altora. Este întruchiparea ultimă a ideii "Americafirst". În realitate, și ceilalți actori au dreptul la suveranitatea lor.

Dar decizia lui Trump nu e nimic altceva decât un atac masiv asupra suveranității celorlalți - în special a Europei. Cu câteva excepții (cea mai importantă fiind Boeing), sancțiunile dictate de Trump nu afectează într-adevăr afacerile americane, în schimb, lovește în cele europene, notează ziarul american.

Decizia lui Trump distruge relațiile dintre SUA și Europa, spune, într-un comentariu, și Agenția Reuters.

Mai are Europa un frate mai mare peste Ocean? – se întreabă autorul. Mai are un partener  și de asemenea, un protector, cu o rețea militară și de securitate de neegalat? Mai reprezintă Statele Unite aceasta?

Trump s-a dovedit distant, chiar ostil față de Europa, după ce a venit la putere. El a trebuit să fie încurajat să sprijine NATO de către premierul britanic Theresa May. Prima sa întâlnire cu cancelarul Angela Merkel din Germania a fost rece până la insultă, deoarece, inițial, Trump a ignorat mâna pe care ea i-a întins-o.

El și-a exprimat sprijinul pentru candidatul de dreapta, Marinne Le Pen în alegerile franceze.

Dar renunțarea la acordul cu Iranul este o dovadă de dispreț la un alt nivel. Aceasta nu este”America first”, ci ”America singură”. Este o poziție care poate provoca turbulențe sau chiar război în Orientul Mijlociu; și care face Europa să nu mai  creadă că Occidentul poate prezenta un front unit.

Statele Unite și-au pierdut capitalul de încredere și afecțiune de care s-au bucurat și pe care au putut conta chiar și în perioade de dispută. Trist!”, încheie Reuters.

 

Există însă și aprecieri la adresa lui Donald Trump. Haosul generat de el începe să dea rezultate, este opinia ziarului The New York Post:

În afacerile externe, cele două Corei s-au așezat la masa discuțiilor, iar un summit între Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este programat pentru luna iunie în Singapore. Califatul Statului Islamic a fost distrus efectiv iar săptămâna trecută Trump le-a tras covorul mullahilor iranieni, anulând acordul nuclear negociat - dar niciodată prezentat Senatului spre ratificare - de către administrația Obama.

Pe scurt, aceasta a fost cea mai eficientă administrație de la primul mandat al lui Franco Delano Roosevelt. Adevărul este că, pe măsură ce urăsc politicile lui Trump, dușmanii președintelui urăsc chiar mai mult persoana sa. Donald Trump ofensează zona institutională la nivel personal, visceral.

Totuși, ceea ce Trump înțelege este ceea mulți lideri mari au înțeles: "haosul", nu consensul, este calea prin care ideile sunt testate. Că dacă cineva sau ceva nu funcționează, îl elimini și încerci altceva. Rezultatele sunt ceea ce contează, nu consecvența.

Dar marele test geopolitic va fi China, al cărei nou lider pe viață, Xi Jinping, se va dovedi un adversar mult mai puternic decât un Vladimir Putin. Și iată politica biciului și zăhărelului pe care Trump i-o aplică lui Xi: flori și bomboane acum, bubuit de tunuri în Marea Chinei de Sud, după. Trucul este de a se menține imprevizibil pentru China, dar să procedeze cu prudență pentru a păstra pacea.

Dacă acesta e haosul, atunci să avem cât mai mult.

Revista presei internaționale din 14 mai 2018