Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce își transferă Guatemala ambasada în Ierusalim?

jorge_garcia_granados.png

Diplomatul Jorge Garcia Granados, primul ambasador al Guatemalei în Israel, a jucat un rol major în crearea statului evreu
Image source: 
Facebook

Legăturile vechi dintre Guatemala și Israel explică această decizie, ne spune Le Monde. La 14 mai 1948, Guatemala, prin diplomatul Jorge Garcia Granados a fost a doua țară din lume, după Statele Unite, care a  recunoscut existența unui stat evreu pe teritoriul a ceea ce era pe atunci Palestina.

Granados a jucat un rol major în crearea statului Israel:  era fiul unui fost lider al țării care a prezidat Comitetul Special pentru Palestina, instanța care a recomandat în 1947 împărțirea teritoriului palestinian. Fiind în favoarea soluției bazate pe două state, el a făcut mari eforturi pentru ca această recomandare să fie ratificată de Națiunile Unite. Și a reușit: documentul a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, 13 împotrivă și 11 abțineri.

Memoria lui Jorge Garcia Granados este încă vie în Israel: mai multe străzi poartă numele său, inclusiv una în Ierusalim.  A murit în 1961 și, în Israel, ca și în Guatemala a fost considerat drept un apărător al celor fără de putere oprimați de „imperialismul britanic“.

În Israel, pentru că Palestina se afla sub mandat britanic până în 1948. În Guatemala fiindcă granița cu Belize a fost impusă de Marea Britanie în 1859.

Ulterior, țara din America Centrală a fost prima care a stabilit relații diplomatice cu statul evreu nou creat și a instalat o ambasadă la Ierusalim în 1956. Iar Jorge Garcia Granados a fost primul ambasador. Apoi, Guatemala a fost una dintre ultimele țări care s-a mutat în Tel Aviv în 1980, după ce o rezoluție a ONU, amintește Le Monde.

Israelul se simte mândru, dar percepe și pericolul, pe măsură ce ambasada SUA se mută la Ierusalim, transmite The New York Times.

Israelienilor le este greu să se bucure atunci când se întâmplă să facă aproximativ aceleași lucruri din 1948 încoace: adică să asculte sirenele de apărare civilă, să se înghesuie în adăposturi și să cheme întăriri pentru a face față amenințărilor de la nord, sud și  est.

Spectrul unei escaladări a conflictului cu Iranul se profilează de ceva timp, punând Israelul în gardă față de cel mai puternic adversar din regiune. Un protest în masă din Gaza a făcut ca mii de palestinieni, încurajați de Hamas, să încerce să intre în Israel, ai cărui lunetiști au făcut morți și răniți, arată NYT.

Situl rețelei americane de televiziune Fox News explică de ce mutarea ambasei SUA la Ierusalim, este atât de importantă pentru creștinii americani.

Evanghelicii americani vor răspunde: "Pentru că acum e timpul."

Deși imperfect, la fel ca orice națiune, Israelul este o proiectare în Orientul Mijlociu a unor idealuri și principii creștine. Este mult mai mult decât o performanță politică; este vorba de a acorda Israelului respectul pe care îl merită ca națiune dedicată idealurilor democratice.

Și o opinie din Cehia, stat care, alături de România a blocat o declarație europeană privind Ierusalimul...

Critica privind mutarea ambasadei este o falsă problemă, crede publicația Lidové noviny:

"UE insistă asupra soluției cu două state. Această soluție, totuși, nu este respinsă de nicio o țară care își mută ambasada în Ierusalimul de Vest. În plus, există deja consulate în Ierusalimul de Est și de Vest. De ce nu se supără cineva din cauza aeasta? Dacă UE ar dori cu adevărat să trateze ambele părți în mod egal, ar trebui să se aplice două puncte: în Ierusalim să nu poată exista ambasade înainte de semnarea unui tratat de pace. În schimb, până în acel moment, nici statul Palestina nu ar trebui recunoscut".

 

Pactul pentru guvernul din Italia agită apele politicii europene, titrează Wall Street Journal. Jurnaliștii se înreabă dacă o coaliție din două partide populiste și rivale poate rezolva problemele țării.

Performanța noului guvern va arăta dacă soluțiile alternative pot rezolva crize și pot atenua nemulțumirile pe scară largă față de clasa politică.

Partidele vechi de centru-dreapta și de centru-stânga care au construit UE de astăzi își pierd sprijinul popular pe cea mai mare parte a continentului. Principalii beneficiari sunt politicienii care susțin că elitele se auto-servesc și îi jefuiesc pe oamenii obișnuiți de mijloacele lor de trai sau de identitatea culturală.

Bloomberg scrie, citând un oficial din Liga Nordului, că noua coaliție propune o cotă de impozit de 15% și de 20% pentru familiile cu un venit anual mai mare de 80.000 de euro. Ratele curente de impozitare a veniturilor din Italia variază acum între 23 și 43%.

Mișcarea ”5 Stelle” spune că programul său social ar urma să coste aproximativ 17 miliarde de euro pe an, dar șeful agenției italiene de pensii estimează că prețul va fi de până la 30 de miliarde de euro. Aceasta în condițiile în care nu au fost prezentate măsuri de finanțare. Italia are cea mai mare povară a datoriei publice din Europa, după Grecia.

Revista presei internaționale din 15 mai 2018