Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vremea Vestului sălbatic pentru Facebook a trecut

zuckerberg.jpg

Mark Zuckerberg la Parlamentul European, Bruxelles, 22 mai 2018
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Presa internațională comentează audierea fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, în Comitetul Președinților din Parlamentul European. Pentru mulți comentatori, audierea a fost un eșec.

Mark Zuckerberg a depus mărturie în fața Parlamentului European - dar un format defect i-a permis să evite orice întrebare importantă, scrie Business Insighter.

CNBC spune că formatul bizar al audierii i-a permis lui Mark Zuckerberg să evite multe întrebări grele. Membrii Parlamentului European au pus întrebări în bloc, în primele 60 de minute, în timp ce Mark Zuckerberg a luat notițe. El a început să răspundă la toate întrebările când mai rămăseseră doar 7 minute din timpul alocat audierii.

"Sorry" este cel mai ușor cuvânt, comentează la rându-i Deutsche Welle:

”Parlamentul European s-a arătat penibil de slab la audierea șefului Facebook, Mark Zuckerberg. Majoritatea eurodeputaților au irosit timpul prețios cu remarci personale și cu o atitudine de cocoși care se plimbă mândri prin curte. Nu așa se face când o autoritate europeană vrea să-i interogheze pe diverși actori internaționali importanți.

Vremea vestului sălbatic pentru Facebook și compania a trecut, chiar dacă Mark Zuckerberg spune atât de des "Sorry". Acum trebuie să lucrăm la redescoperirea și protecția sferei private”.

Și totuși, măsurile de protecție a datelor din Europa reprezintă un pas în direcția corectă, consideră El País:

"Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), împreună cu ofensiva fiscală împotriva Apple și procedurile de concurență lansate împotriva sistemului de operare Google reprezintă o încercare cât se poate de serioasă din partea Europei de a fixa regulile în jocul digital. Avem dreptate să punem sub semnul întrebării sloganul creat de mass-media anglo-saxonă, conform căruia datele sunt noul petrol. Datele merită mult mai mult decât să fie comparate cu benzina. Acestea fac parte din sfera privată a unui individ și, prin urmare, trebuie protejate dincolo de valoarea lor economică. Audierea lui Zuckerberg și consecințele aceteia, precum și intrarea în vigoare a GDPR au stabilit un precedent pozitiv neașteptat în această chestiune".

 

Angela Merkel este așteptată joi și vineri la Beijing, pentru cea de-a unsprezecea vizită la fața locului, în ultimii doisprezece ani. Între timp, Germania a devenit  o țintă a apetitului chinez pentru preluări de companii, observă Le Figaro:

”Cu aproape 187 miliarde de euro schimburi comerciale în 2017, Regatul de Mijloc a devenit principalul partener comercial al vecinului nostru de dincolo de Rin.

Între cei doi giganți economici, Angela Merkel va purta vocea Europei și va apăra interesele Germaniei.

China a devenit principalul partener comercial al Germaniei. Germania este, de asemenea, una dintre principalele ținte din Europa pentru apetitul economic chinez.

Achiziția efectuată de miliardarul Li Shufu, la începutul anului, constând în 9,69% din Daimler, societatea-mamă a companiei Mercedes, a reînviat preocupările cu privire la China.

În anturajul cancelarului, însă, subiectul este evitat, fără să se spună dacă va fi discutat la Beijing. Dar guvernul studiază lacunele din legislație. Pragul de la care un acționar străin trebuie să raporteze achiziția sa este  acum de 10%.

Germania se teme pentru emblemele sale economice, inclusiv IMM-urile sale de succes. Iar alerta a sunat după preluarea în 2016 a companiei Kuka, un campion german în domeniul roboticii și simbol pentru ștampila "fabricat in Germania". Compania a fost preluată de grupul chinez Midea pentru 4,5 miliarde de euro.

Berlinul a creat apoi un nou arsenal legal pentru a-și proteja sectoarele cheie, cu intenția, sprijinită de Paris, de a implementa dispozitivul la nivel european”, notează Le Figaro.

 

Europenii iubesc UE  - la fel și populiștii. Așa titrează publicația europeană Politico, după publicarea rezultatului ultimului eurobarometru privind încrederea în Uniune:

”Nivelurile de susținere pentru UE au crescut în 26 dintre cele 28 de state membre ale blocului, potrivit unui sondaj realizat pe mai bine de 27.000 de persoane de pe întreg continentul.

Și, pentru prima dată din 2007, numărul europenilor care cred că "vocea lor contează în UE" îl depășește pe al celor cu opinii opuse.  

Cu toate acestea, același sondaj - lansat miercuri, pentru a marca un an până la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 - a constatat și o primire călduroasă pentru partidele anti-sistem, care zdruncină scena politică.

Brexitul pare să fi îmbunătățit starea de spirit pro-UE. Înainte ca Marea Britanie să voteze pentru părăsirea UE, în 2016, doar 37% dintre europeni considerau că vocea lor este ascultată în UE, față de 48% acum.

Vestea bună pentru eurocrați și politicieni este că sprijinul pentru UE a ajuns chiar la cel mai mare scor măsurat vreodată, din 1983 încoace.

Nu mai puțin de 67% dintre cei chestionați consideră că țara lor a beneficiat de statutul de membru UE, potrivit sondajului. Iar asta este o veste chiar și mai bună pentru UE .

În plus, 60 la sută spun că a fi parte a blocului rămâne un lucru bun pentru țara lor, în timp ce 12 la sută spun că este rău.

În 2011, la începutul crizei financiare și economice a UE, doar 47% credeau că apartenența la UE este un lucru bun.

Chiar și italienii, pe cale de a avea un guvern populist, consideră în mai mare măsură  că țara a beneficiat de statutul de membru al UE.

Ei cred că țara lor a beneficiat de statutul de membru al UE  în proporție de 44%, în timp ce 41% nu sunt de acord cu această idee”, notează Politico.

Revista presei internaționale din 24 mai 2018