Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Îi vor ”învăța” piețele pe italieni cum să voteze?

oettinger.jpg

Comisarul european Günther Oettinger
Image source: 
Facebook/Günther Oettinger

Comisarul european pentru buget Günther Oettinger este intens criticat pentru afirmațiile sale potrivit cărora piețele îi vor învăța pe italieni cum să voteze. 

Într-un interviu acordat postului Deutsche Welle, comisarul UE Oettinger  a declarat că are încredere în preşedintele Italiei, care ”le atrage posibililor parteneri de coaliţie atenţia asupra drepturilor şi obligaţiilor ce le revin din calitatea de membru al UE şi al zonei euro”. El a declarat de asemenea că are încredere în noul guvern tehnocrat de la Roma.

Oettinger a menţionat că nu împărtăşeşte temerea că partidele populiste ar deveni şi mai puternice în urma unor alegeri anticipate şi că s-ar putea ajunge la o ieşire a Italiei din zona euro şi chiar din UE. "Grija mea şi aşteptarea mea este ca următoarele săptămâni să arate că pieţele, că obligaţiunile de stat, evoluţia economiei italiene să fie atât de decisive încât să fie un semnal pentru alegători, să nu aleagă populişti de la stânga şi dreapta", a declarat comisarul.

Reacţiile revoltate nu au întârziat să apară. Şeful formaţiunii de dreapta italiene Lega, Matteo Salvini, a scris pe Twitter: "Ce nebunie. La Bruxelles nu se cunoaşte ruşinea. ”

La fel de revoltat s-a arătat şi preşedintele Mişcării 5 Stele, Luigi Di Maio. "Aceşti oameni tratează Italia ca pe o colonie de vară, unde vin pentru a-şi petrece vacanţele."

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-au distanţat de Oettinger. Juncker "a fost informat cu privire la aceste observaţii neînţelepte", a declarat un purtător de  cuvânt al Comisiei Europene. "Italienii şi numai italienii vor decide cu privire la viitorul lor şi nimeni altcineva", a scris Tusk pe Twitter. "Apelul meu la toate instituţiile UE este următorul: Respectaţi alegătorii. Noi suntem aici pentru a-i sluji pe ei şi nu pentru a le trasa sarcini."

Totuși, presa europeană se teme de consecințele intrării Italiei într-o criză financiară. Consecințele ar fi grave pentru întreaga Europă, cred comentatorii.

Trebuie să prevenim scurgerile de capital, avertizează la Stampa: ”... și trebuie să prevenim ca partidele eurosceptice - Liga și M5S - să nu transforme alegerile anticipate într-un referendum asupra monedei euro.  O vară sub semnul acestei insecurități ar putea provoca daune ireparabile. "

În Austria, Die Presse se teme de un impact mult mai devastator decât în cazul Greciei:

În cele din urmă, grecii au fost forțați să respecte dictatele realității. Începând cu vara anului 2015, Tsipras a implementat reformele și în 2017, economia greacă a cunoscut o primă revenire substanțială, iar rata șomajului a scăzut încet. Dar în cazul celei de-a treia economii Uniunii Monetare, forța de impact va fi cu mult mai mare pentru celelalte țări europene".

Ziarul olandez De Volkskrant, citat de Eurotopics scrie la rândul său că, într-u moment în care Emmanuel Macron încearcă să găsească un compromis între Nord și Sud cu privire la problema euro, criza politică italiană pune pe masă o întrebare de fond: oare o țară ca Italia, care urmează principiul „Cheltuie și devalorizează“, trebuie să-și mai aibă locul într-o zonă euro, cu o monedă poate prea puternică? "

Revista presei internaționale din 31 mai 2018