Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul guvern spaniol, în contrast cu cel italian

pedro_sanchez.jpg

Noul premier spaniol, Pedro Sanchez, a dezvăluit componența echipei pe care o va conduce
Image source: 
REUTERS/Susana Vera

Presa europeană a primit pozitiv lista noului guvern spaniol condus de Pedro Sanchez. Comentatorii cred că noua echipă de la Madrid dă un semnal de stabilitate pentru Europa și de deschidere către separatiști.

În Spania, guvernul Sanchez seduce, titrează Le Monde. Noul cabinet de stânga, cu o componentă puternică feminină, este un amestec inteligent de personalități respectate.

Acest guvern, cel mai feminin din Europa, reflectă dorința de a răspunde demonstrațiilor masive pentru egalitate care au zguduit Spania, pe 8 martie.

Pedro Sanchez a dat credit unei pleiade de personalități cu traiectorii profesionale recunoscute, de multe ori în Europa, mai degrabă decât politicienilor din aparatul de partid.

Cabinetul lui Sánchez este un semnal trimis electoratului stângii și Europei, crede ziarul olandez De Volkskrant: "Premierul spaniol dorește cu orice preț să împiedice recuperarea demonstrațiilor feministe de către Podemos și să recupereze voturile alegătorilor sub 45 de ani care au mers către noul partid de stânga. Sánchez a numit-o, de asemenea, pe Nadia Calviño, un funcționar public european, ca ministru al Economiei. O numire care va liniști alte țări europene și le va spune că dacă guvernul italian este imprevizibil, omologul său spaniol este solid".

Și pentru El Mundo, alegerea Nadiei Calviño, până  acum director al bugetului Comisiei Europene, este un semnal către Bruxelles. De asemenea, El Mundo remarcă faptul că, numirea lui Josep Borrell, un catalan pro-european la ministerul afacerilor externe reprezintă ”un mesaj împotriva mișcării de independență“.

Este un mod de a „construi poduri“ cu Generalitatea – guvernul catalan -  fără a ofensa restul comunităților autonome“, adaugă și El Pais.

 

Astăzi începe în Canada reuniunea la vărf a liderilor celor mai puternice 7 țări industrializate. O reuniune departe de consensul cu care eram obișnuiți până în urmă cu ceva timp...

Va fi, în orice caz, o confruntare dură pentru Donald Trump, după cum anticipează agenția Reuters. Totuși, președintele american Donald Trump nu se va abate de la linia dură pe care a fixat-o în privința comerțului, după cum a declarat miercuri un consilier economic de top al Casei Albe.

Întâlnirea de vineri și sâmbătă de la Charlevoix, Quebec, va fi prima șansă a liderilor G7 să se confrunte cu Trump în mod personal, după taxele americane privind importurile de oțel și aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană, impuse săptămâna trecută, mai reamintește Reuters.

Această mișcare a dezlănțuit furia în Grupul celorlalte șase națiuni industrializate și a generat măsuri de retorsiune din Canada și Mexic. UE a promis să facă același lucru. Asta, spre îngrijorarea investitorilor legată de un război comercial care ar putea deraia economia globală.

Dar este G7 - un model depăşit? – se întreabă Deutsche Welle.

Nu-i sigur dacă summitul se va încheia sâmbătă cu o declaraţie comună. La ultimul summit G7, care a avut loc la Taormina în Italia, declaraţia comună risca să eşueze din cauza acordului de la Paris pentru protecţia climei. Acum s-au adăugat multe alte diferenţe de opinie dintre preşedintele american Donald Trump şi celelalte state din grupul G7. 

Se întrevede aşadar sfârşitul acestui format politic? Până acum, şefii de stat şi de guvern din G7 au perceput acest grup ca pe o comunitate bazată pe colaborare internaţională şi pe o ordine a valorilor. 

Imaginile cu şefi de stat şi de guvern binedispuşi şi optimişti ar putea să devină mai rare la întâlnirile la care participă şi Donald Trump.

Și Wall Street Journal anticipează că europenii furioși vor încerca să-l izoleze pe Trump. Iar cei din UE speră că amenințarea Washingtonului cu mișcări similare în privința tarifelor comerciale va forța SUA să se răzgândească.

 

Nu numai reuniunea G7 are loc în aceste zile, ci și cea a grupului Bilderberg- cea mai secretă conferință din lume.

Iar publicația economică franceză Les Echos îi consacră un amplu articol.

Într-adevăr, Grupul Bilderberg s-a reunit, începând de ieri, pentru trei zile, la Torino. Din 1954, acest club ultra-închis  găzduiește oameni politici și financiari de top, inspirând nenumărate fantezii și teorii ale conspirației.

Ca de obicei, locul reuniunii a fost păstrat secret până în ultima clipă. La fel, lista oaspeților și temele discursurilor. Timp de trei zile, participanții se vor intersecta, poate, în acest an, cu Patrick Pouyanné, șeful grupului Total, poate vor face coadă la bufetul de prânz cu ambasadorul pentru Oceane al Norvegiei, Vidar Helgesen, sau se vor învecina la conferințe cu Regina din Țările de Jos sau cu Henry Kissinger, doi piloni ai conferinței.

Șefi de stat, miniștri,  bancheri, președinți de multinaționale, militari, experți în securitate, cadre universitare și reprezentanți ai organizațiilor internaționale precum FMI sau Banca Mondială sunt rugați să vină singuri, fără soți sau soții și fără gărzi de corp.

Creat în timpul războiului rece de miliardarul american David Rockefeller, fostul diplomat polonez Joseph Retinger și Prințul Bernhard al Olandei, „Grupul Bilderberg“ și-a luat numele de la hotelul, în cazul în care grupul întâlnit prima dată în Oosterbeek, Olanda.

Scopul a fost de a crea un cerc puternic de influență în domeniile economice și financiare, pentru a face față amenințării comuniste“, spune Thierry de Montbrial, directorul Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI), care a făcut parte din el de aproape patruzeci de ani.

Ce se întâmplă cu adevărat în aceste trei zile? Cei care participă spun că sunt discuții și întâlniri informale cu privire la problemele majore ale momentului.

Din 2013, conferința are chiar propriul site pe care se publică lista de invitați și temele, cu 48 de ore înainte de deschidere. Dar totul se oprește aici. Ce se spune la Bilderberg rămâne la Bilderberg.

Revista presei internaționale din 8 iunie 2018
862