Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va face față Rusia provocărilor Cupei Mondiale?

wc_russia.jpg

Image source: 
Facebook / Vladimir Putin President of Russia

Lumea pare să ia o pauză de la preocupările de zi cu zi legate de crizele politice și confruntările militare și își îndreaptă atenția către Rusia. Acolo unde se va da azi lovitura de start a Cupei Mondiale de Fotbal 2018.

Iar Cupa Mondială este interesantă din mai multe motive, scrie Newsweek. Cine va câștiga? Ce surprize vor fi? Câte miliarde de oameni vor viziona transmisiile tv?

Favoritele ar fi Germania, Brazilia și Franța, dar să nu uităm nici de Argentina și Portugalia. Casele de pariuri văd, de asemenea, Anglia, Uruguay și Croația printre protagoniști.

Dar, așa cum s-a mai întâmplat, uneori echipele favorite rămân  pe margine, lăsând loc pentru o echipă surprinzătoare, așa cum s-a întâmplat în 1954, cu Germania Federală de atunci.

Acea victorie este considerată una dintre cele mai mari  surprize din istoria Cupei Mondiale, germanii - care nici măcar o ligă profesională nu aveau la vremea respectivă -  au venit practic de nicăieri pentru a lua titlul. Deci niciodată nu știi ce se va întâmpla la Cupa Mondială.

Poate că cel mai mare jucător care participă la această ediție este Cristiano Ronaldo. La 33 de ani, portughezul este considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din toate timpurile. Dincolo de fotbal, Ronaldo este definiția unei mașini de marketing, la nivel global. El are, de exemplu, mai mulți adepți pe Instagram decât Beyonce. Iar când ai mai mulți adepți decât Beyonce, ești cu adevărat imens, concluzionează Newsweek.

 

Nu lipsesc însă și abordările de ordin politic din presa internațională.

Cupa Mondială este spectacolul sportiv care ar putea servi scopurilor lui Putin, oferindu-i șansa de a-i pune cu botul pe labe pe detractorii săi din Occident, scrie The Times.

În pofida controversei persistente cu privire la modul în care a fost aleasă gazda turneelor, a avertismentelor sumbre că stadioanele ar putea să nu fie gata la timp și a relațiilor proaste cu Occidentul, Rusia este pregătită să organizeze Cupa Mondială, constată The Times.

Vladimir Putin și țara sa joacă pe cai mari, crede și Le Parisien. Dar va face față provocărilor viitoare?

De marți, Piața Roșie e străbătută de sombrero-uri mexicane, coarne daneze de viking, măști Inca peruane, femei iraniene mărșăluind cu capul descoperit și tricouri roșii egiptene, cu numele lui Salah, evident. Toate, într-un perimetru încadrat de porți de securitate și ofițeri de poliție.

În spatele scenei de pe stadionul Luzhniki, care va găzdui ceremonia de deschidere,  se repetă un spectacol în onoarea Rusiei și a lui Vladimir Putin.

Însă riscul terorist este real. Statul islamic și-a întins, într-adevăr, tentaculele sale în fostele republici ale Uniunii Sovietice.  Rusia s-a angajat militar în ultimii ani în Siria pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad și astfel, este o țintă evidentă.

Apoi, mai multe națiuni au suporteri care ar putea crea dezordine publică. Nu neapărat Franța, ci mai degrabă Anglia, Germania, Serbia, Croația sau Polonia.

În ceea ce privește amenințarea întruchipată de huliganii ruși - pe care i-am văzut în Marsilia, la ultimul campionat european, într-un meci împotriva Angliei- aceasta este luată în serios de autoritățile locale. Dar metodele forțelor de securitate rusești sunt deja un factor de descurajare. O altă problemă pentru organizatorii locali va fi prevenirea posibilelor scandări rasiste din tribune, mai notează ziarul francez.

Cine controlează, în realitate guvernul italian? Cu siguranță nu Giuseppe Conte, președintele Consiliului, un om fără mari legături politice. Revista franceză Le Point spune cine este de fapt adevăratul conducător al executivului italian:

Ei bine, afacerea navei Aquarius ne arată cine este cu adevărat capitanul la bordul executivului: Matteo Salvini.

Întreaga operațiune legată de refuzul navei cu migranți a fost condusă cu cinism și pricepere de către ministrul de interne, lider al Ligii.

În noaptea de sâmbătă până duminică, la ordinele sale, Garda de Coastă italiană a alungat vasul aparținând ONG-ului SOS Mediterana, care-i adunase pe migranții a căror barcă se scufunda.

Salvini însuși a cerut cargourilor și vedetelor italiene care  pescuiseră  400 de migranți să-i transfere la bordul lui Aquarius. În niciun moment, în această fază de salvare pe mare, nu au fost contactate autoritățile malteze.

Doar atunci când Aquarius și-a depășit capacitatea, limitată la 550 de persoane, iar urgența umanitară devenise evidentă, Matteo Salvini a lansat tweet-ul: "Închidem porturile italiene, Malta trebuie să găzduiască nava. "

O provocare împotriva Bruxelles-ului, dar și împotriva Mișcării 5 Stele.

O parte importantă a electoratului Mișcării, care provine din stânga, a trebuia să înghită gălușca. De exemplu, primarul M5S de la Livorno, Filippo Nogarin, care și-a declarat disponibilitatea de a găzdui nava, a trebuit să-și retragă postarea de pe Facebook în numele intereselor superioare ale guvernului. Iar dinspre președintele Consiliului, Giuseppe Conte, am avut o tăcere asurzitoare pe tot parcursul crizei. Omul care dictează linia și calendarul guvernului este Matteo Salvini.

Dacă Liga ocupă întregul spațiu politic, aceasta se datorează faptului că Mișcarea "5 stele" este o victimă a promisiunilor sale electorale.

Liga a  militat împotriva imigrației ilegale și M5S în favoarea venitului universal. Însă, în timp ce  promisiunile lui Salvini sunt aplicabile imediat, introducerea venitului  universal necesită timp, iar costul total este estimat între 14 și 30 de miliarde de euro.

Și Salvini obține toate avantajele. În prima rundă a alegerilor locale din duminica trecută, Liga a progresat pretutindeni, în timp ce unul din doi alegători ai M5S s-a abținut.

Revista presei internaționale din 14 iunie 2018