Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA se retrage din Comitetul ONU pentru drepturile omului

steag_sua.jpg

Image source: 
pixabay.com

Statele Unite a anunțat retragerea reprezentanților săi din Comitetul ONU pentru drepturile omului, pe care îl acuză de atitudine anti-israeliană şi ineficienţă în combaterea încălcării drepturilor omului în toată lumea, anunţă CNN.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că SUA se retrage din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), acuzând consiliul de atitudine negativă faţă de Israel şi că nu îi trage la răspundere pe cei care nu respectă drepturile omului. Decizia vine la o zi după ce Biroul Înaltului Comisar ONU a criticat politica SUA de a separa copiii de părinţii lor migranţi la graniţa cu Mexicul.

În contrapartidă, preşedintele american şi-a apărat din nou, marţi, politica foarte controversată de despărţire a familiilor de migranţi, afirmând că aceasta este singura opţiune posibilă într-o luptă eficientă împotriva imigraţiei clandestine, relatează AFP.

Vorbind de la Departamentul de Stat, alături de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, Haley a susţinut decizia, menţionând că cererile de reformă ale americanilor nu au fost ascultate.

Cei care încalcă drepturile omului continuă să fie membri şi să fie aleşi în consiliu. Cele mai inumane regimuri din lume continuă să scape fără sancţiuni iar consiliul continuă să găsească ţapi ispăşitori în ţări cu un palmares pozitiv în domeniul drepturilor omului pentru a distrage atenţia de la cei care încalcă drepturile şi fac parte din consiliu”, a declarat Haley.

Vicepreşedintele Mike Pence a afirmat pe Twitter: „Astăzi SUA au luat atitudine faţă de cei care nu respectă drepturile omului prin retragerea din UNHRC. Prin protejarea celor care nu respectă drepturile omului şi implicarea în campanii de denigrare împotriva ţărilor democratice, UNHRC se face de râs, îşi face membrii de râs şi misiunea sa. Timp de mai mulţi ani, UNHRC a fost implicat în mai multe abuzuri anti-americane şi anti-Israel iar zilele participării SUA s-au încheiat”.

Secretarul General ar fi preferat ca SUA să rămână în Consiliu. Arhitectura Consiliului joacă un rol foarte important în promovarea şi protejarea drepturilor omului la nivel global”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Antonio Guterres.

 

Canada legalizează consumul de cannabis în scopuri recreaționale. Senatul a aprobat legislația conform căreia o persoană poate avea asupra sa până la 30 de grame. Va rămâne în continuare ilegal ca o persoană să vândă cannabis altui consumator, cu excepția cazului în care există o licență de comercializare scrie The Guardian.

Măsura va intra în vigoare începând cu luna septembrie când Guvernul vrea să autorizeze şi culturile de cel mult patru plante de canabis per persoană.

Ambele camere ale parlamentului de la Ottawa au aprobat un proiect legislativ în acest sens, care mai trebuie să primească doar consimţământul regal. Semnătura decretului de aplicare va pune capăt prohibiţiei canabisului, aflată în vigoare în Canada din anul 1923, deşi utilizarea lui în scopuri medicale a fost deja aprobată în 2001.

Aceasta este de altfel una dintre principalele promisiuni făcute în campania sa electorală de către premierul canadian. El a dezvăluit în 2013 că a fumat deja “de cinci sau de şase ori” o ţigară cu marijuana alături de câţiva prieteni şi justifică legalizarea acestui drog pentru eliminarea traficanţilor de pe piaţă şi pentru protejarea tinerilor.

Dorind să elimine crima organizată şi traficul ilegal, Guvernul canadian va obţine încasări substanţiale de pe urma reţetelor medicale fiscalizate, pe o piaţă estimată la 6 miliarde- 7 miliarde de dolari canadieni (3,9 miliarde – 4,5 miliarde de euro).

 

Transsexualitatea nu mai trebuie considerată o tulburare mentală, apreciază Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS apreciază că faptul de a avea sentimentul de apartenenţă la sexul opus nu mai trebuie să fie considerat o boală mentală. Decizia urmează să fie supusă validării ţărilor anul viitor.

Noua clasificare internaţională a maladiilor, a 11-a versiune publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi prima actualizare globală a aceste nomenclaturi de la începutului anilor 90, conţine noi capitole, inclusiv unul dedicat sănătăţii sexuale. El acoperă afecţiuni clasate anterior în altă parte, precum ”incongruenţa de gen”, adică transsexualismul, clasat până acum la tulburările mentale.

Una dintre ”foarte marile probleme” este că ”faptul de a lega (transsexualitatea) de bolile mentale este stigmatizant”, a declarat pentru AFP Lale Say, însărcinată cu Departamentul Sănătăţii Reproductive şi Cercetarea la OMS.

De asemenea, OMS se aşteaptă ca această nouă clasificare a transsexualităţii ”să reducă stigmatizarea, ceea ce ar putea contribui la o mai bună acceptare a acestor persoane în societate (...) şi chiar la creşterea accesului lor la îngrijiri de sănătate”, a declarat ea.

Documentul va fi prezentat Adunării Mondiale a Sănătăţii, în mai 2019, la Geneva, în vederea adoptării de către statele membre şi va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2022.

În februarie 2010, Franţa a fost prima ţară din lume care a scos transsexualitatea de pe lista afecţiunilor psihiatrice.

Revista presei internaționale din 20 iunie 2018
813