Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia, salt înapoi cu 100 de ani (La Stampa)

steag_turcia.jpg

Image source: 
Gurcan Ozturk / AFP

Recep Tayip Erdogan a devenit, practic, noul sultan al Turciei, pentru cel puțin cinci ani. Iar Turcia s-a întors în urmă cu o sută de ani, după cum crede ziarul italian La Stampa:

"Erdoğan este acum președinte și șef al guvernului, va numi și va demite miniștri la dispoziția sa, va forma și dizolva guvernele, va dizolva Parlamentul atunci când consideră potrivit ... Ziarele au publicat deja noul sistem instituțional: acesta este reprezentat ca un sistem ptolemeic: președintele la centru, urmat de cercuri concentrice - zonele de putere, care sunt îi subordonate direct, inclusiv în domeniul justiției. De la epoca ultimului sultan, Mehmed al VI-lea, deposedat în 1922 de Atatürk, puterea nu a fost niciodată atât de centralizată", remarcă ziarul italian.

Iar Le Figaro descrie sistemul actual din Turcia, pentru a ne face o idee despre ce poate urma:

În ultimii ani, jurnaliști, avocați sau cetățenii obișnuiți sunt urmăriți în mod regulat pentru "insultarea președintelui". În mai multe rânduri, Erdogan s-a erijat el însuși în judecător, catalogându-i drept trădători pe profesorii semnatari ai unei petiții pentru pace sau pe studenții care denunțau operațiunile militare turcești în enclava kurdă Afrin în Siria. Imunitatea parlamentară a fost, de asemenea, eliminată, facilitând încarcerarea membrilor opoziției”, notează ziarul francez.

În orice caz, notează Daily Telegraph, "Există puține șanse ca președintele Erdoğan să toarne apă în vin. Și aceasta chiar dacă se constată o creștere a sprijinului pentru opoziție, din cauza dorinței multor turci de stabilitate economică și de încetare a problemelor la granițele cu Siria și Irak. Dacă aceste lucruri nu au fost suficiente pentru a-l răsturna pe Erdoğan, atunci dominația sa asupra statului și a sistemului electoral se va manifesta pe față”.

Angela Merkel se află într-o situație extrem de complicată. Coaliția de lungă durată cu creștin-socialii bavarezi stă să explodeze din cauza neînțelegerilor privind criza migrației. Un mini-summit informal, organizat duminică la Bruxelles, a încercat să-i dea o mână de ajutor cancelarei, dar comentatorii sunt reținuți în aprecieri.

În Austria, Der Standard se întreabă "De ce întâlnirea de duminică a fost limitată la 16 șefi de guvern, fără Portugalia, fără statele baltice, membrii Grupului Visegrád și Cipru? Acest format de întâlnire nu este prevăzut în niciun tratat al UE. Acesta este semnul că o dislocare a UE nu mai este exclusă. Dar primul motiv este că, pentru prima dată, Germania, cea mai puternică țară din UE, atât din punct de vedere economic, cât și politic, se află în centrul discordiei. Angela Merkel pare să fi obosit și, de asemenea, este supusă unor teste severe de stres. Pierderea autorității, ca urmare a unor dezacorduri puternice cu partenerul său de coaliție, CSU, are un impact puternic la nivel european”, scrie ziarul austriac

În Germania, partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a atins cel mai înalt nivel de susținere în sondaje, în timp ce alianța de centru-dreapta CDU / CSU a cancelarului Angelei Merkel a  scăzut după  disputa internă privind migrația”. Este constatarea publicației europene Politico.

Conform sondajului realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag, 16% dintre cele 2300 de persoane chestionate au susținut punctul de vedere anti-migrație, cu 1 punct  peste sondajul din săptămâna precedentă - cel mai mare procent înregistrat până acum.
În contrast, CDU / CSU a scăzut cu 2 puncte procentuale, până la 31%, comparativ cu sondajul săptămânii anterioare.

Dezacordul lui Merkel față de planurile liderului CSU, Horst Seehofer, privind politicile mai dure de migrație, a provocat o dispută care amenință să ducă la dizolvarea  alianței lor de lungă durată, ceea ce ar provoca un colaps guvernamental.

Seehofer, care este și ministru de interne, a decis luni să amâne planurile sale până la următorul summit al Consiliului European, pentru a vedea dacă Merkel poate ajunge la un acord cu liderii UE privind migrația.

Pentru Reuters, diviziunile din blocul conservator al cancelarului Merkel sunt cele care au slăbit sprijinul public pentru "marea coaliție" și au împins partidul AFD la cele mai înalte cote de susținere.

În Israel, Haarez constată că, în ce o privește pe Angela Merkel nu e vorba de economie – parafrazând  celebra afirmație a lui Bill Clinton ”It's the economy, stupid!”.

După ce și-a condus țara în condiții de siguranță prin criza economică globală, criza refugiaților ar putea să-i fie fatală.
De când Merkel se află la putere, Germania a trecut de la o economie pe care mulți o vedeau drept bolnavul Europei, la o industrie înfloritoare. Toate acestea au venit într-o perioadă de criză economică globală și o criză a datoriei europene, remarcă ziarul israelian.

 

Viitorul lui Uber se joacă la Londra, titrează Courrier International. Un proces deschis în capitala britanică va avea impact asupra activității globale a companiei.

Companiei i-a fost impusă în septembrie o interzicere a  activității în capitala britanică, reamintește Courrier International. Uber a atacat decizia și speră să obțină o decizie favorabilă săptămâna aceasta.

"Uber pretinde că s-a schimbat, dar judecătorii din Londra  vor decide", scrie New York Times. Organismul public responsabil cu transportul public, "Transport for London" a impus, pe 22 septembrie 2017, interzicerea lui Uber, considerând că serviciul nu este "nici potrivit, nici legitim" pentru a deține o licență.

Cazul este crucial din punctul de vedere al reputației, dar și al sănătății financiare a Uber. Londra este într-adevăr cea mai mare piață din Europa, potrivit Financial Times, cu peste 3,6 milioane de utilizatori și aproape 45 000 de șoferi.

În cazul în care Uber pierde, compania va putea totuși să se adreseze în continuare instanțelor superioare, mai scrie ziarul financiar britanic.

 
Revista presei internaționale din 26 iunie 2018