Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gafe diplomatice românești cu steaguri (Euronews)

gafa_buzau.jpg

Steagul Islandei în dreptul ambasadorului Marii Britanii la București, Paul Brummell, în biroul primarului municipiului Buzău, Constantin Toma (stânga)
Sursa imaginii: 
Facebook / Constantin Toma via Euronews

Presa internaţională comentează gafele făcute în ultima vreme de oficialii români legate de steagurile altor ţări. În vizor sunt luate două astfel de momente.

Primul este cel în care, în urmă cu 2 luni, în momentul în care primarul municipiului Buzău a primit vizita ambasadorului Marii Britanii, l-a așezat pe acesta lângă steagul Islandei.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a șters fotografia la scurt timp după ce și-a dat seama de greșeală, însă ulterior a publicat-o din nou, relatează Euronews.

Primarul Buzăului a avut o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la București, pe 17 mai, cu ocazia Centenarului Marii Unirii. Constantin Toma l-a întâmpinat însă pe Paul Brummell cu drapelul Islandei pe masă.

Un incident asemănător a avut loc în urmă cu două săptămâni, la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanța. Atunci, steagul Republicii Estonia a fost arborat invers în sala de protocol de la Universitatea Ovidiu, unde premierii celor două țări au ținut discursuri înainte ca noul consul să depună jurământul.

 

Austria şi-a anunţat priorităţile pentru preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Premierul austriac Sebastian Kurz a anunţat la Strasbourg, că ţara sa are trei priorităţi pentru preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care a preluat-o la 1 iulie de la Bulgaria şi o va preda la 1 ianuarie 2019 României.

Potrivit tânărului premier austriac, Guvernul său se va concentra pe chestiunea sensibilă a migraţiei, pe securitatea economică a europenilor şi pe relaţii mai bune cu vecinii. Liderul conservator de la Viena şi-a început discursul în faţa europarlamentarilor reuniţi la Strasbourg, în Franţa, cu mesajul că Europa este „o evidenţă“. Apoi a prezentat priorităţile preşedinţiei rotative a UE din mandatul Austriei, mizând pe „O Europă care protejează“.

„Trebuie să protejăm frontierele externe ale Europei pentru a ne asigura că nu vor exista frontiere în interiorul Europei“, a spus Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani. El a pledat totodată pentru apărarea competitivităţii Europei. În opinia sa, prosperitatea economică şi stilul de viaţă din UE depind în mare parte de capacitatea sa de a ţine pasul cu alte zone din lume pe măsură ce tehnologia avansează.

În ceea ce priveşte vecinii UE, Kurz a apreciat că ţările din Balcanii de Vest şi-au câştigat dreptul de a se alătura acestui bloc. În plus, a făcut apel „pentru noi canale de negocieri cu Rusia“, vizată de sancţiuni europene după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014.

 

Premierul ungar Viktor Orban a indicat marţi că ar putea accepta un acord bilateral cu cancelarul german Angela Merkel pe tema migraţiei, pentru a limita solicitările de azil în Germania şi în alte state europene, scrie cotidianul Bild. Într-un interviu acordat ziarului, Orban a menţionat că ar fi nevoie mai întâi de alte două înţelegeri.

"Ordinea nu poate fi decât: negocieri între Germania şi Austria, apoi negocieri între Austria şi Ungaria. Şi doar la sfârşit, dacă într-adevăr există claritate privind poziţia Germaniei, negocieri între Ungaria şi Germania", a spus premierul ungar.

Reuters reaminteşte că, la fel ca şi prim-ministrul Ungariei, cancelarul austriac Sebastian Kurz este adeptul unei linii dure împotriva migraţiei. Orban a anunţat că va discuta în curând cu "vecinii noştri direcţi, prieteni" şi a insistat asupra necesităţii unei protecţii sporite a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Liderul de la Budapesta s-a pronunţat şi în favoarea creării unor centre de tranzit pentru migraţie, în afara UE.

Ideea unor astfel de centre, dar la frontiera dintre Germania şi Austria, a fost acceptată deja de partidele de centru-dreapta din Germania - Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Angela Merkel şi formaţiunea bavareză aliată, Uniunea Creştin Socială (CSU). Cele două partide au stins astfel, marţi, conflictul iniţiat luna trecută de ministrul de interne Horst Seehofer, reprezentant al CSU. Acesta dorea să respingă la frontiera germană imigranţii deja înregistraţi în alte ţări europene, propunere respinsă de cancelar.

Pentru a fi pusă în practică, înţelegerea între CDU şi CSU necesită însă şi acordul celei de-a treia formaţiuni din coaliţia guvernamentală de la Berlin, Partidul Social-Democrat (SPD), arată agenţia DPA. Aseară, după discuţii în coaliţie, reprezentanţii social-democraţilor nu ajunseseră la o concluzie clară, aşa cum spera Angela Merkel. Liderii celor trei partide urmează să se întâlnească mâine seară pentru noi negocieri.

 
Revista presei internaționale din 4 iulie 2018