Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Un eveniment incredibil: Angela Merkel i-a cerut o întrevedere lui Viktor Orban...”

merkel_orban.jpg

Angela Merkel și Viktor Orban la Bruxelles
Image source: 
Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images

Premierul ungar Viktor Orban face azi o vizită la Berlin într-un moment în care susţinătorii atitudinii ferme faţă de migranţi triumfă în Europa, iar cancelarul german Angela Merkel este constrânsă să li se alăture, comenteză AFP. "Un eveniment incredibil se produce: Angela Merkel i-a cerut o întrevedere lui Viktor Orban şi nu invers", comentează presa ungară.

Angela Merkel şi şeful guvernului ungar au reprezentat ani la rând polii opuşi în materie de azil în Europa: voinţa de primire generoasă pentru solicitanţii de azil care fugeau de războiul din Siria în 2015, pe de o parte, şi refuzul categoric al imigraţiei de cealaltă parte, în numele apărării valorilor creştine ale Europei scrie presa internaţională.

De acum înainte însă ei par constrânşi să colaboreze. Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă comună despre prima lor întâlnire după aproape trei ani.

Vremurile s-au schimbat. Cu puţin timp în urmă, Viktor Orban denunţa "imperialismul moral" al cancelarului german, înainte de a deveni unul dintre artizanii închiderii "rutei Balcanilor", pe atunci parcurs de cea mai mare parte a migranţilor pentru a ajunge din Grecia în ţările Europei de Vest.

Viktor Orban a reuşit, puţin câte puţin, să-şi impună agenda în fața restului Uniunii Europene în problemele migraţiei, ajutat de sosirea la putere a extremei drepte în mai multe ţări, precum Austria şi Italia, ideile sale câştigând teren şi în Germania.

Summitul european de săptămâna trecută cu privire la migraţie a constituit o formă de consacrare pentru Viktor Orban, care a vorbit despre un "imens succes" al tezelor sale.

Europa a pus accentul pe întărirea controalelor la frontiere şi pe instrumentele de a-i ţine pe migranţi la distanţă, precum platformele de debarcare în Africa de Nord.

În acelaşi timp, Angela Merkel a trebuit să renunţe definitiv la proiectul cotelor de repartizare a solicitanţilor de azil în UE, în special în faţa opoziţiei ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

 

În Siria au fost reluate bombardamentele asupra sectoarelor aflate în continuare sub controlul rebelilor din sudul țării după anunţul insurgenţilor referitor la eşecul negocierilor cu Rusia, aliată a regimului, care încearcă să îi convingă să depună armele. Între timp purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului,  a declarat într-o conferinţă de presă organizată la sediul ONU de la Geneva că din cauza atacurilor tot mai dese, situaţia din regiunea Daraa, din sudul Siriei, se agravează pe zi ce trece, iar Siria se confruntă cu cel mai mare val de migraţie de la începutul razboiului in 2011.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, a declarat într-o conferinţă de presă organizată la sediul ONU de la Geneva că din cauza atacurilor tot mai dese, situaţia din regiune Daraa, din sudul Siriei, se agravează pe zi ce trece, potrivit Rador, care citează Hurriyet.

Purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial (WFP) din cadrul ONU, Bettina Luescher, a declarat că la sfârşitul săptămânii numărul persoanelor care au fost nevoite să fugă din regiunea siriană Daraa a înregistrat "o creştere dramatică".

Bettina Luescher a precizat că, potrivit estimărilor, între 270.000 şi 330.000 de civili şi-au părăsit locuinţele la Daraa şi s-au refugiat spre zone mai sigure precum frontiera cu Iordania sau Înălţimile Golan.

Oficialul a subliniat că aproximativ 200.000 de civili din regiune primesc ajutoare constând în alimente din partea Programului Alimentar Mondial şi a subliniat că "Acesta este cel mai mare val de migraţie de la începutul războiului sirian (în 2011) şi până în prezent".

În urmă cu aproximativ două săptămâni, regimul Assad, susţinut de miliţii iraniene şi de forţele aeriene ruseşti, a demarat ample operaţiuni militare în zonele din sudul ţării, aflate sub controlul opoziţiei.

 

Răbdarea companiilor britanice "este epuizată" în fața lipsei de claritate a guvernului cu mai puțin de nouă luni înainte de Brexit, a avertizat marți o importantă organizație patronală, cu câteva zile înainte de o întâlnire ministerială crucială, scrie presa britanica.

Organizaţia British Chambers of Commerce (BCC), care reunește 52 de camere de comerț regionale din Marea Britanie, a cerut o mai mare claritate cu privire la relațiile comerciale cu UE după Brexit, programat pentru sfârșitul lunii martie 2019, precum și o încetare a disputelor politice care împiedică negocierile Londrei cu Bruxelles-ul.

Organizația a publicat o listă cu 24 de întrebări majore pe care le pun companiile britanice cu privire la consecințele practice ale Brexituui și la care ele așteaptă un răspuns guvernamental.

Potrivit BCC, s-au înregistrat progrese doar în două dintre aceste chestiuni - ocuparea forței de muncă a europenilor în Marea Britanie după Brexit și standardele din industrie au fost îndeplinite. Dar companiile deplâng lipsa unui răspuns concret la toate celelalte subiecte, inclusiv transportul aerian de mărfuri, prezența sau absența vizelor suplimentare pentru călătorii de afaceri în Europa sau introducerea potențială a tarifelor vamale pentru comerțul între Regatul Unit și UE.

Revista presei internaționale din 5 iulie 2018