Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul pentru Brexit demisionează din Cabinetul Theresei May

David Davis a plecat din cabinetul Theresei May după ce vineri premierul britanic obţinea suportul cabinetului pentru planurile sale de a părăsi Uniunea Europeană, scrie BBC.

Lovitura dată cabinetului May este cu atât mai puternică cu cât Davis este văzut drept unul dintre părinţii Brexitului, acesta fiind unul dintre cei trei miniştri care s-au luptat pentru ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii. În perioada în care a fost în funcţie el a condus negocierile la Bruxelles cu privire la termenii divorţului de UE şi la relaţia viitoare cu blocul european. Aceste discuţii au stagnat însă datorită lipsei soluţiilor pentru unele probleme interne precum viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

Acum însă Davis declară că nu este convins de faptul că abordarea guvernului în privinţa negocierilor „nu va duce doar la cereri suplimentare de concesii” de la Bruxelles. „În cel mai bun caz, direcţia generală de politici ne va pune într-o poziţie slabă de negociere, posibil una fără scăpare”, a explicat fostul ministru pentru Brexit.

Davis a mai adăugat că nu este convins de faptul că abordarea guvernului în privinţa negocierilor „nu va duce doar la cereri suplimentare de concesii” de la Bruxelles.

În replică, premierul britanic a declarat că nu este de acord cu caracterizarea lui Davis asupra politicilor convenite săptămâna trecută la Cabinet. Premierul a mai precizat că îi pare rău de plecarea lui Davis, mulţumindu-i „cu căldură pentru tot ce a făcut...pentru a modela plecarea din UE”.

Ministrul italian de interne Matteo Salvini a cerut prefectilor sa interzica permisele de şedere din motive umanitare.  În vizorul liderului Ligii au ajuns, în special, femeile însărcinate, copiii şi migranţii care se încredinţează bărcilor speranţei scrie la Stampa după ce Salvini a anunţat că a mutat 42 de milioane de euro din fondul pentru repatrieri spre fondul de repatrieri voluntare.

Restricţiile impuse de noua circulară a şefului de la Palatul Viminale iau naştere de la creşterea permiselor umanitare acordate din motive umanitare. Raportul este de 4 la 1: numai în ultimul an se înregistrează un procent de 28% din permise faţă de aproape 7% de statut de azil. "În prezent sunt discutate circa 136.000 de cereri de protecţie internaţională, un număr semnificativ şi cu tendinţă de creştere, dacă se ia în considerare că anul trecut au fost prezentate peste 130.000 de cereri de azil, cu mult superioare celor 119.000 de migranţi debarcaţi în Italia.

Ministrul de interne italian reclamă faptul că"permisul de şedere din motive umanitare a fost acordat într-o gamă variată de situaţii legate între ele, cu titlu de exemplu, pentru starea de sănătate, pentru maternitate, vârsta fragedă (minori), pentru experienţele personale tragice şi chinurile înfruntate în călătoria spre Italia, pentru şederea prelungită în Libia, pentru a deveni un instrument plin de recompense pentru integrare".

Preşedintele francez continuă să scadă în sondaje. Emmanuel Macron și premierul său, Édouard Philippe, au înregistrat o scădere accentuată a popularității în luna iunie, câștigând doar 34% și, respectiv, 31% din încrederea respondenților, în scădere cu șase puncte într-o lună, arata un sondaj Elabe citat de Le Soir.

La ora actuală, aproximativ 60% dintre cetățenii francezi nu au încredere în acțiunea șefului statului "de a rezolva în mod eficient principalele probleme cu care se confruntă țara" și 57%  îşi exprimă aceeași neîncredere față de prim-ministru, potrivit unui studiu pentru "Les Échos" și Radio Classique.

Ministrul Tranziției ecologice Nicolas Hulot (41%, stabil), primarul oraşului Bordeaux Alain Juppe (38%, -1) și ministrul Afacerilor externe Jean-Yves Le Drian (29%, -4) rămân cele mai populare personalități politice, cel din urmă fiind acum la egalitate cu Nicolas Sarkozy, care câștigă trei puncte. Sondajul a fost realizat pe internet pe 3 și 4 iulie, pe un eșantion de 1.001 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, conform metodei cotelor.