Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce este un ”radical chic”?

image_12_0.png

Le mot du jour. “Radical chic”
Image source: 
courrierinternational.com/

Courrier International ne propune cuvântul zilei: "Radical chic". O denumire care se referă la un anumit mod de a protesta față de mersul politicii italiene, scrie revista franceză , citând publicații din Peninsulă.  

În fața politicii guvernamentale, inițiativele de opoziție se înmulțesc. Dar acestea sunt invariabil taxate drept  „Radical Chic“, adică provenind de la așa-numiții ”Bobos”, tineri urbani de carieră, dispuși mai degrabă să dea lecții  decât să abordeze tranșant punctele slabe ale Italiei, pe fondul creșterii populiștilor.

"Cine știe ce ar crede Tom Wolfe, jurnalistul, eseistul și scriitorul american care a inventat termenul de Radical Chic", se întreabă publicația online Lettera43. În 2018, formula a fost lansată cu referire la radicalii burghezi de salon, afișând idei de stânga - și a devenit eticheta disprețuitoare din partea cercurilor populiste aplicată pentru tot ceea ce face opoziția, și deci, universul de centru-stânga.

La ultimele alegeri, Italia, slăbită de criza economică și simțindu-se abandonată de Europa în probleme legate de migrație, a favorizat partidele populiste. Cu toate acestea, începând cu formarea guvernului de coaliție, în iunie, ministrul de interne, Matteo Salvini, s-a dovedit a fi adevărata mână forte a guvernului. 
Șeful Ligii a decis să închidă porturile pentru navele ONG-urilor și a luat în considerare un recensământ al populației rome.

În presa de stânga sau progresistă, criticile  se înmulțesc. Revista L'Espresso l-a criticat de mai multe ori. "Nu suntem cu Salvini", a adăugat și revista Rolling Stone Italia, care a invitat artiștii, scriitorii și alte  figuri publice să dea scurte declarații. Grupajul a provocat reacții foarte puternice.

Mai multe asociații au inițiat un protest în tricouri roșii, pe 7 iulie, în semn de solidaritate cu migranții și să solicite deschiderea porturilor. O inițiativă susținută, în special, de scriitorul Roberto Saviano, dar și de activiști și figuri politice și de mass-media. 
Giorgia Meloni, liderul partidului de extrema dreaptă Fratelli d'Italia, a postat o fotografie cu ea în roșu,  comentând ironic: „Am un tricou roșu! Îmi lipsesc doar un Rolex și un apartament în New York  ca să pot discuta și eu despre imigrație, precum un radical chic ".

Pentru Linkiesta, acest mod de abordare este inutil, chiar contraproductiv. „În mod clar, acest amestec de indignare și de superioritate morală și culturală privilegiată dă apă la moară populismului  mai degrabă decât să-l împiedice“, scrie site-ul de știri.

"Zidurile nu vor fi zdrobite prin construirea altora. Deși este adevărat că 60% dintre italieni sunt de acord cu Salvini și Di Maio (lider al Mișcării de 5 stele), până la urmă, singura modalitate de a atrage atenția oamenilor este de a-i face să gândească, și nu să ne izolăm în turnul nostru de fildeș ", atrage atenția publicația italiană. 

Moldova lui Plahotniuc: o dictatură construită pe absurditate, transmite corespondentul de la Chișinău al publicației germane Deutsche Welle.

Guvernarea de la Chișinău se răzbună pe UE, alimentează sentimentul antieuropean în Moldova și încearcă să amortizeze propagandistic lovitura de imagine pe care a primit-o după decizia Parlamentului European de a suspenda finanțarea Moldovei, urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Democrații au emis și un comunicat în care menționează că rezoluţia Parlamentului European nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului şi nici asupra cetăţenilor Republicii Moldova. Iar ca să fie mai convingători au anunțat marți un nou proiect grandios - apă potabilă și canalizare pentru toate localitățile din țară, asigurând că „bugetul de stat devine din ce în ce mai puternic”. Numai că proiectul ar urma să înceapă în 2019, adică după alegerile parlamentare din toamna acestui an. Altfel spus, democrații lui Plahotniuc speră că alegătorii vor ciupi din această „nadă electorală” și că-i vor vota la toamnă, pentru a avea apă la robinet.

 În paralel cu acest mesaj adresat alegătorilor, democrații au mai lansat unul primarilor încă neracolați de PDM: în pofida suspendării finanțării din partea UE, salariile funcționarilor din administrația publică locală se vor majora cu 50%.
Concomitent cu această „îmbrățișare” sufocantă a funcționarilor locali, exprimată printr-o grijă cu un profund iz populist, democrații au demarat o campanie deschisă de denigrare a Uniunii Europene în Moldova. 
Ei acuză UE că s-ar face vinovată de eșecul reformei justiției în Moldova pentru că UE a insistat ca această reformă să fie făcută. Mai grav,  premierul moldovean a recurs la tertipuri lacrimogene, sensibile pentru a arăta cât de „rea” este UE pentru că a sistat finanțarea Moldovei. El a spus că banii din asistența macrofinanciară a UE erau planificați pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe și pentru salariile profesorilor. Indirect, premierul pretins „pro-european” a sugerat că acum copiii din Moldova vor rămâne flămânzi din vina UE.

Pe acest, micile absurdități trec aproape neobservate. Bunăoară, președintele Curții Supreme de Justiție, care a participat la invalidarea alegerilor din Chișinău, a fost denunțat de un cetățean că ar fi mers cu mașina de serviciu la cumpărături.
Centrul de Investigații Jurnalistice a solicitat oficial instanței supreme să confirme sau să infirme dacă autoturismul cu care a fost surprins magistratul la cumpărături ar fi de serviciu. Curtea Supremă a refuzat să ofere un răspuns, invocând faptul că solicitarea de informații „nu conține semnătură digitală”, deci „este anonimă”, prin urmare „nu se examinează”.

 
Revista presei internaționale din 12 iulie 2018