Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul spaniol dorește incriminarea franchismului

Presa din Spania vorbește despre intenția anunțată a guvernului lui Pedro Sánchez de a trece în ilegalitate Fundația Franco. Un capitol sensibil pentru societatea spaniolă.

El Pais reamintește că  Fundația Națională Francisco Franco, în numele căreia sunt puse în fiecare zi flori proaspete pe mormântul dictatorului, păstrează materiale de arhivă și publicistică online lăudându-l Franco și minimizând represiunea severă care a urmat războiului civil. 
Una dintre opțiunile Guvernului ar fi includerea "glorificării franchismului" în codul penal, iar alta este de a modifica legile existente privind asociațiile și fundațiile. 

Guvernul socialist intenționează să aplice „o reformă cuprinzătoare a Legii cu privire la memoria istorică, prin care ar deveni ilegală orice fel de structură care ar glorifica regimul lui Franco, scrie și La Vanguardia. Organizația a fost fondată în 1976 în scopul "difuzării și promovării biografiei, a gândurilor, a patrimoniului și a lucrărilor" dictatorului, așa cum se explică pe site-ul său.

Odată cu adoptarea acestei reforme, care „a fost aprobată încă din 2007 de guvernul socialist al lui José Luis Zapatero, executivul  dorește să fie scoase din spațiul public toate simbolurile „dictaturii“. 
Mai mult, scrie ziarul din Barcelona, guvernul intenționează să creeze  „Comisia Adevărului“, care ar încuraja deshumarea victimelor neidentificate, și ar înființa „centre de sprijin pentru victimele franchismului“.

Presa internațională comentează atacul virulent al lui Donald Trump la adresa Germaniei. El a acuzat Berlinul că nu contribuie suficient la eforturile militare ale Alianței și "îmbogățește" Rusia, prin plata facturii energetice.
 
În psihanaliză, aceasta se numește proiecție“ comentează ironic publicația germană Die Zeit . „De fapt, tocmai Donald Trump este omul pentru care serviciile ruse au intervenit masiv în alegerile americane. Tocmai el este amenințat cu audierea de către anchetatorul special Robert Mueller, din cauza legăturilor din anturajul său cu Rusia ".

Trump dezvăluie ipocrizia politicii energetice germane”,  este de părere portalul polonez wPolityce.pl, citat de Eurotopics:

"Nimeni nu vorbit până acum atât de clar despre dublele  standarde aplicate de Germania, atât în ​​cadrul UE, cât și în cadrul NATO. ... Până de curând, Germania nu a vrut să recunoască faptul că proiectul conductei de gaz Nord Stream 2, pe lângă subminarea solidarității în politica energetică a UE, a făcut din Ucraina un ostatic al Rusiei. "

În timp ce ziarul turc Milliyet se teme că tensiunile dintre SUA și Germania pot fi un preludiu chiar pentru la moartea Nato.

     "Discursul lui  Trump a dezvăluit modul în care Statele Unite tratează orice fel de comerț cu Rusia, în special în ceea ce privește energia. Când SUA descriu Germania ca fiind controlată în totalitate de Rusia, este ușor de ghicit cum vede el Turcia, care se află în procesul de construire a unui sistem comun de apărare solid cu Rusia. Embargoul Congresului SUA asupra avioanelor de luptă F-35 (pe care Turcia le-a comandat în SUA) este rezultatul acestei viziuni. Acesta este începutul sfârșitului pentru alianța occidentală. ", conchide ziarul turc.

Parisul le întinde covorul roșu bancherilor londonezi, în urma Brexitului. Pentru a avea succes Franța este gata să-și simplifice legislația, scrie Le Figaro.  

Ziarul vorbește despre o cină de gală organizată la Paris, de către premierul Édouard Philippe, în care a detaliat o nouă serie de măsuri pentru a-i încuraja pe bancheri să se stabilească în capitala franceză. după Brexit. La cină au participat peste 250 de bancheri internaționali, în marja forumului financiar Europlace.

Conștient de imaginea nefavorabilă a Franței, dată de complexitatea regulilor sale fiscale și de reglementările stufoase, guvernul, a cărui ambiție este "a face din Franța cea mai atractivă economie din Europa", va continua să simplifice multe standarde.

Mai ales că multe reforme fiscale și legislative implementate în ultimul an încep să aducă rezultate. Peste 3.500 de locuri de muncă directe vor fi mutate sau create în Paris, potrivit anunțurilor deja făcute de grupurile bancare, de asigurări și de gestionare a activelor
Însă cifra reprezintă aproximativ o treime din cele aproximativ 10.000 de posturi care urmează să fie mutate din Londra în nouă luni! Însă, în același timp, picătură de apă la scara City-ului londonez.

În ultima vreme, mai multe bănci globale importante, cum ar fi Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura sau Citigroup, și-au anunțat planurile de consolidare a operațiunilor lor la Paris. 

Același lucru este valabil și pentru cel mai mare manager de fonduri din lume, American BlackRock. Nu mai vorbim de instalarea viitoare în centrul Parisului al Autorității bancare europene (EBA). Presa britanică acordă aceleași intenții companiei Bank of America Merrill Lynch. 
Astfel, Parisul speră că va câștiga peste 20.000 de locuri de muncă. "De acum încolo, Franța atrage. Investitorii revin ", a declarat premierul Philippe. În acest an, o treime dintre cei 2000 de participanți la forumul Europlace din Paris au fost străini. Și mulți dintre ei au  venit din China și Japonia.

 
Revista presei internaționale cu Ovidiu Nahoi