Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turismul ”halal” ia avânt în Turcia

burkini_0_0.jpg

Femei în burkini...
Image source: 
credit foto: rfi.fr

În Turcia, după câțiva ani de recul , turismul cunoaște un nou boom. Dar nu este vorba despre orice fel de turism, ne avertizează Le Point. Este vorba despre turismul halal.

Hotelurile special adaptate pentru musulmani atrag din ce în ce mai mulți turiști pe coastele turcești, informează revista franceză citând site-ul web Slate. Și nu e de mirare. Piața globală pentru excursii musulmane a ajuns la 142 de miliarde de dolari în 2014.

Pe faimoasele plaje din Antalya, în sudul Turciei, turiştii străini se întorc după doi ani deosebit de sumbri. Seria de atentate care a lovit țara în 2015, criza diplomatică cu Rusia și tentativa de lovitură de stat au redus cu 30% numărul de turiști în anul 2016. Dintre cei pierduți, jumătate erau europeni. 

Însă, la o privire mai atentă, această revigorare nu vine atât de mult dinspre stațiunile tradiționale  ci mai degrabă dinspre zonele specializate în turismul "halal". 

Apărut la sfârșitul anilor 2000, acest sector este în plină expansiune și atrage turiști musulmani din întreaga lume.

Multe hoteluri turcești s-au specializat în această zonă promițătoare. Acestea sunt listate pe site-ul Halal Booking, creat în 2009 și devin referință mondială în rezervările hoteliere online pentru clienții musulmani. 

Rezultatul: Turcia este acum una dintre cele mai mari destinații adaptate stilului de viață musulman, fiind totuși depășită de Malaezia, Indonezia și Emiratele Arabe Unite.

Aceste unități "prietenoase cu musulmanii", adesea de patru sau cinci stele, respectă învățăturile islamului. Nu se vinde alcool, produsele sunt certificate halal și există o cameră de rugăciune, cu prezența unui imam în fiecare vineri. În fiecare cameră, turiștii vor găsi un coran, un covor de rugăciune și o săgeată indicând direcția către Mecca. 

În zonele de scăldat comune, femeile trebuie să poarte burkini. 

Totuși ele beneficiază adesea de locuri separate - cu personal exclusiv de sex feminin - în cazul în  vor să se bronzeze în bikini.

UE a semnat cu Japonia cel mai cuprinzător acord de liber schimb de până acum. Acordul va intra în vigoare anul viitor și va elimina 99% din toate tarifele dintre cele două zone economice. 

Uniunea Europeană și Japonia tocmai au semnat un nou acord comercial și arată cum restul lumii se luptă împotriva atacurilor lui Trump”, titrează Business Insider, care continuă: 

Acțiunile recente din aproape toate economiile majore par să conveargă într-un sistem de tranzacționare mai deschis, cu mai puține bariere, în contrast cu acțiunile recente ale președintelui american”.

După cum scrie Financial Times, sunt totuși ”zile întunecate” pentru sistemul comercial global. 
Donald Trump este înclinat spre protecționism și unilateralism. China, deși dă semne că și-ar dori o alianță comercială pentru a-l contracara pe președintele american, se preocupă mai cu seamă de strategia sa națională de dezvoltare. 
La fel ca și dl.Trump, Beijingul pare să considere în mod greșit economia mondială ca joc cu sumă zero. Este semn pozitiv că blocurile comerciale situate pe locurile doi și patru din lume, UE și Japonia, au semnat acest acord, după patru ani de discuții relativ clare, cu puține opoziții publice. 

Cu toate acestea, acordul, deși este binevenit, nu oferă un răspuns adecvat ameninţărilor la adresa comerțului global. Și nu doar pentru că nu include SUA și China. Ci în special, deoarece UE a acordat prioritate vitezei în detrimentul calității în graba sa de a încheia acorduri comerciale bilaterale în întreaga lume”.

Și mergem acum în Statele Unite, unde presa continuă să-l critice pe Donald Trump pentru prestația de la Helsinki, cu toate că președintele american a afirmat că a fost greșit înțeles atunci când ar fi admis că Rusia nu s-a amestecat în alegerile din 2016. 
The Newyorker crede că acum avem ocazia de a-l descoperi cu adevărat pe Donald Trump. 

În călătoria sa europeană, a încercat să-i umilească pe liderii din Europa de Vest și să-i declare "dușmani"; a căutat să fractureze alianțe militare, economice și politice de lungă durată; și să absolve Rusia de încercările sale de a submina alegerile din 2016. 
A făcut totul cât se poate de clar, în mod repetat și cu multă convingere. 
Republicanii din Congres ( nu suficient de mulți) și anumiți comentatori de la Fox News au declarat că prestația lui Trump la Helsinki a fost o rușine.

Tentativele președintelui de a limita daunele - în mod clar rezultatul panicii care s-a instalat la Casa Albă – mai mult au înrăutățit situația. 
Mai degrabă, Trump a încercat să-i ia pe ascultătorii săi drept proști, explicând că el a fost doar greșit înțeles de presă. Aceasta a fost una dintre cele mai rușinoase încercări de a da înapoi din istoria Președinției americane, scrie The Newyorker. 
Dar, după cum notează The Atlantic, din transcrierea Casei Albe a Conferinței de presă Trump-Putin lipsește partea cea mai explozivă. Nu este clar dacă omisiunea a fost intenționată, dar semnificația poate fi dramatică, crede revista americană.   

Dar supunerea lui lui Trump față de Putin nu ar trebui să surprindă pe nimeni, scrie The New York Times:

"Încă nu cunoaștem natura exactă a  relației lui Trump cu Rusia -  fie că Putin îl manipulează pe Trump, fie că cei doi sunt conspiratori sau că Putin este numai eroul său. Dar este clar că Trump este dispus să vândă democrația americană pentru câștigul personal”. 

Revista presei internationale din 19 iulie 2018
879